Sterrenhemel in het Nationaal Park Eifel, © Harald Bardenhagen

On­der de ster­ren­he­mel


Na­tuur­park Ho­hes Venn-Ei­fel

Het is hier behoorlijk donker, hè? Het is mogelijk dat men in het Natuurpark Hoge Venen-Eifel 's nachts geen hand voor ogen ziet. Er is bijna geen andere regio in Duitsland met zo weinig (kunstmatig) licht als hier. De sterren aan de hemel schijnen echter des te feller, zodat men bij goed weer zelfs de Melkweg met het blote oog kan zien. Wat daarboven nog meer schijnt en fonkelt, hoe men de Grote Beer en de Kleine Beer kan herkennen, wordt tijdens nachtelijke rondleidingen door het SterrenLandschap Eifel door de SterrenGidsen uitgelegd. De opgeleide natuur- en landschapsgidsen van het natuurparkproject “Unterm Sternenzelt – Eifel bei Nacht“ weten ook waarom de duisternis 's nachts bijzonder belangrijk is voor dieren en waarom te veel kunstlicht hun leefomgeving vernietigt. Alleen al daarom mag niemand 's nachts alleen op pad gaan door de bossen in het Duits-Belgische grensgebied tussen Aken en de districten Euskirchen en Düren. In het natuurpark, waartoe overigens ook het Nationalpark Eifel behoort, zijn er echter aangewezen wandelgebieden waar men tijdens een Wildernis-trails na voorafgaande aanmelding wettelijk een tent kan opslaan en overnachten. Een verrekijker of telescoop in de wandelrugzak is een must.

Eifel-uitzichten

Als de ochtend ontwaakt ... ontdekt men ook de vele andere bijzonderheden die het natuurpark Hoge Venen-Eifel onderscheiden. Het landschap wordt gekenmerkt door hoogveen zoals de Hoge Venen (aan de Belgische kant), talrijke rivieren, meren en stuwmeren en beboste bergtoppen, en het zijn vooral wandelaars die zich tot de Eifel aangetrokken voelen. De bekendste route is de 313 kilometer lange Eifelsteig, die onder het motto “Waar rots en water je begeleiden“ door de meest uiteenlopende gebieden zoals de kalk-, hoog- en vulkanische Eifel voert. Onderweg kan men niet anders dan af en toe een pauze inlassen, ook al heeft men nog genoeg puf om nog een paar kilometer door te lopen. Maar de “Eifel-Blicke“, een hele reeks bewegwijzerde platforms en uitkijktorens langs de wandelroutes, bieden panorama's van 360° over het Eifellandschap zoals men het misschien nog nooit gezien heeft. En zelfs als men op de smartphone geen ontvangst heeft, werkt de camera gegarandeerd...

Men krijgt trouwens geel in het gezicht als men in het voorjaar op pad gaat richting de Olef, Perlenbach en Fuhrtsbach. Het natuurpark Hoge Venen is beroemd om zijn wilde en romantische narcissendalen met miljoenen gele bloesems. De mooiste manier om de pracht te beleven is tijdens een wandeling over de ongeveer twaalf kilometer lange Narcissenroute, die als rondwandeling begint in het mooie Eifelse vakwerkstadje Monschau.

KlimaTour Eifel

En als men wil weten hoe klimaatvriendelijk men in de Eifel is, kan men zelf zijn CO2-verbruik meten. Het natuurpark Hoge Venen-Eifel heeft enige tijd geleden het initiatief “ClimateTour Eifel“ gelanceerd om mensen bewust te maken van duurzame natuurbeleving. Het geeft onder andere tips voor klimaatvriendelijk reizen met het openbaar vervoer en kent gastheren die bijvoorbeeld belang hechten aan regionale producten en bij wie men in goede handen is.

www.naturpark-eifel.de

  • Uitzicht op de Rur in Monschau in de Eifel, © Johannes Höhn
    Wegwijzers op de Eifelsteig, © Johannes Höhn
    Schapen op de Struffeltroute in de Eifel, © Johannes Höhn
  • De Freilinger See in Blankenheim in de Eifel, © Johannes Höhn

Rot­sen met uit­zicht 

Portret Instagrammer Holger Forst, ©  Holger Forst
Idee­ën voor ex­cur­sies in de om­ge­ving? In­st­agram­tip door Hol­ger Forst@forst­fo­to­gra­fie
Rotsen van de Ehrensteinley in de Eifel, © Holger Forst

"De rotsen van de Ehrensteinley zijn voor mij een favoriete en herhaaldelijk bezochte bestemming tijdens mijn fotowandelingen in de Eifel. Na een korte maar pittige klim word je beloond met een geweldig uitzicht over de Rur-Eifel. En bij zonsopgang of zonsondergang ervaar je fascinerend licht en een heel bijzondere sfeer."