Fietsarena Sauerland, © Sauerland Tourismus e.V., Paul Masukowitz

Gren­zen op­zoe­ken


Na­tuur­park Die­mel­see

Dol op grenzen verleggen? Trek dan de wandelschoenen aan, neem de fiets en ga op weg naar het natuurpark Diemelsee. Want hier bereikt men niet alleen de grenzen van Noordrijn-Westfalen, maar ook de eigen sportieve grenzen. In totaal negen paden van achthonderd meter vormen een uitdaging voor wandelaars en fietsers: Bergop en bergaf gaat het rond de Diemelsee en over de hoogste bergen van het Sauerland.. In dit unieke natuurpark gaan sportieve uitdagingen en historische belevenissen hand in hand.

In harmonie met de natuur

Tent, eten, zaklamp. Alle belangrijke dingen voor de komende dagen zitten in de rugzak. We zijn klaar om te gaan. Op een avontuur dat in vervoering brengt. Een meerdaagse tocht, te voet of met de fiets. En zonder vaste accommodatie. Op de Diemelsteig of Uplandsteig bieden in totaal negen trekkingplaatsen een slaapplaats. Hier kan men midden in de natuur overnachten, naar de sterrenhemel kijken, de mooiste zonsopgangen beleven en 's morgens de blik laten dwalen over met dauw bedekte weiden en de bergen van het Sauerland. Een allesomvattende natuurbeleving waar mens en natuur in harmonie zijn. Zacht en vertraagd.

Uitdagende hoogtemeter

Zin in een uitzicht? In totaal wachten negen toppen van achthonderd meter om te worden beklommen. Goed bewegwijzerde routes en natuurpaden inbegrepen. De keuze is groot: zes kwaliteitspaden leiden de wandelaars door het prachtige natuurlandschap. Uplandsteig, Diemelsteig, Rothaarsteig, Briloner Kammweg, Sauerland Höhenflug of Sauerland-bosroute - wie kan kiezen?

Ook de fietservaring is hier grenzeloos: de bergen in, op een ontspannen route rond de Diemelsee of over vloeiende paden in het bikepark. Voor wie twee of drie dagen onderweg wil zijn zonder grote klimpartijen, is de Diemelradweg ideaal. De route loopt langs de Diemel grotendeels over geasfalteerde paden door lieflijke natuurlandschappen langs middeleeuwse dorpskernen en sierlijke vakwerkhuizen.

Geopark Grenzwelten

Open de ogen! De historische stenen langs de fiets- en wandelpaden al ontdekt? Ze markeerden ooit de grens tussen Hessen en Westfalen.

Wie in de voetsporen van het verleden wil treden, kan in het Geopark Grenzwelten inzicht krijgen in de geschiedenis van de aarde en de vorming van de cultuur- en natuurlandschappen rond het meer. Wie weet dat ongeveer 400 miljoen jaar geleden op de plaats van het natuurpark Diemelsee een oerzee lag? Later werden landmassa's gevormd, ontstond een kustlijn en door enorme tektonische krachten ontstonden uiteindelijk de bergen.

www.naturpark-diemelsee.de | www.diemelsee.de/bike-trekkingpark | www.trekkingpark.de

  • Uplandsteig Sauerland, © Trekkingpark Sauerland Fotograf phototravellers.de
    Mountainbiken Sauerland, © Sauerland Tourismus e.V., Paul Masukowitz
    Trekking aan de Diemelsee Sauerland, © Sauerland Tourismus e.V., Paul Masukowitz
  • Brug Suerland vlucht, © Sauerland Tourismus e.V., Jonas Duelberg

Een bos­meer op een heer­lijk rus­ti­ge lo­ca­tie

Natuurfotograaf Heidi Bücker
Idee­ën voor ex­cur­sies in de om­ge­ving? In­st­agram­tip door Hei­di Büc­ker@sau­er­land_bil­der
Schmalahsee in het Sauerland, © Heidi Bücker

"Het Schmalah-stuwmeer, ook wel het Zilvermeer genoemd, ligt enigszins verborgen aan de Schmalahrundweg B1 tussen Brilon en Bruchhausen. Een bankje aan de oever van het meer nodigt uit tot vertoeven. Omgeven door een kalme en rustgevende sfeer, die slechts af en toe wordt onderbroken door het geroep van enkele watervogels, kun je er gewoon zitten en je gedachten laten afdwalen."