Wie hier op zoek gaat naar sporen, heeft geen vergrootglas nodig: want ook al zijn ze tot 300 miljoen jaar oud, de overblijfselen uit het verleden in het natuurpark Terravita zijn imposant en moeilijk te missen. Fossielen van dinosauriërs en koppotigen, maar ook cultuurhistorische vondsten uit een legendarische veldslag ontdekt men hier in het grensgebied tussen Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Deze dichtheid aan sporen is ook de reden voor een bijzondere onderscheiding: dankzij het buitengewone en veelzijdige geologische erfgoed, inclusief het door de mens gevormde cultuurlandschap, heeft het natuurpark de titel “Unesco Global Geopark“ gekregen. Dus: er is veel te zien, laten we op ontdekkingsreis gaan!
Klimmen op zandstenen kliffen
Of men nu op zoek is naar avontuur of het liever rustig en gezellig heeft: het beschermde gebied, dat in het noorden grenst aan het natuurpark Dümmer en in het zuidoosten aan het natuurpark Teutoburgerwoud/Eggegebirge, kan men naar eigen smaak en in eigen tempo verkennen – tijdens een wandeling, tijdens een klimtocht, geocaching of tijdens een avontuurlijke tocht met gids. De Dörenther Klippen bijvoorbeeld, die bij Ibbenbüren tot 40 meter hoog de lucht ingaan, zijn een populaire klimbestemming. De zandstenen kliffen, waaronder de “Hockende Frau“ en de “Dreikaiserstuhl“, bieden wandelaars en klimmers prachtige uitzichten over de heidevelden van de Noord-Duitse Laagvlakte, het Münsterland en het Teutoburgerwoud. Prachtig uitzichten biedt ook de poort naar Westfalen, Porta Westfalica, de doorbraak van de Weser met het tijdens het Duitse Rijk opgerichte Kaiser-Wilhelmmonument. In het bezoekerscentrum van het monument, waarvan het uitzicht vanaf het ringterras tot ver over het Wiehengebirge reikt, kan men meer te weten komen over de geschiedenis van het monument en details over cultuur- en natuurhistorische gebeurtenissen in de regio. In de richting van het Wiehengebirge vindt men ook sporen van een wereldberoemd conflict tussen de Romeinen en de Germanen: op de locatie Kalkriese presenteert een tentoonstelling de huidige stand van de kennis over de Varusslag.
Dinosaurussporen en reusachtige ammonieten
Een ontspannende wandeling in Bad Essen-Barkhausen voert naar een ander hoogtepunt van het natuurpark: in een steile rotswand zijn sporen van minstens elf verschillende dinosaurussen te zien. Ook het ErdZeitCenter in Borgholzhausen bij Bielefeld maakt indruk met stenen getuigenissen: de tentoonstelling in het Heimathaus en de aangrenzende GeoGarten, die altijd toegankelijk is voor het publiek, trekken de aandacht met 's werelds grootste collectie reuzenammonieten, gefossiliseerde koppotigen en 240 miljoen jaar oude dinosaurussporen.
Verrassing in de groeve
Elders bieden groeves verrassende inzichten en uitzichten: een rondleiding door de galerijen van de Silbersee-groeve bijvoorbeeld biedt ongewone perspectieven. Daar ziet men onderaardse sporen van krabben, wadpieren en voetafdrukken van de voorlopers van de dinosaurussen. Hoe kan dit? Ooit strekte zich hier een waddenzee uit, en de sporen zijn nu te vinden diep in de richel die door het plooien van het gesteente is gevormd. Het meer van de groeve bij Tecklenburg is een bovengrondse blikvanger: bij het juiste zonlicht glinstert het water turkooisblauw. De wandelroute Teutoschleife Canyon Blick leidt erheen.