Kraanvogels bij zonsopgang in het natuurpark Dümmer, © Nicole Holtmann

Een pa­ra­dijs, niet al­leen voor vo­gels


Na­tuur­park Düm­mer

Gasten uit de hele wereld vliegen naar deze uithoek: of het nu lente, zomer, herfst of winter is – het natuurpark Dümmer is het hele jaar door internationaal zeer in trek. Waarom? De meren, uiterwaarden, sloten en heidevelden zijn ideale plekken voor recreatie en dus ook geliefde stopplaatsen voor diverse trekvogels, zoals Arctische wilde ganzen of kraanvogels, maar ook zwarte sterns en vijverfluiters. Vooral de kraanvogels komen in zwermen en vermaken zich prima – en het is leuk om ze te observeren. Neem dus de verrekijker en ga naar het natuurpark, dat zich uitstrekt over de twee deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

Kraanvogelspektakel voor het oog en oor

Zoals gezegd heeft het natuurpark Dümmer het hele jaar door veel te bieden, en mensen en dieren waarderen dat zeer. In de herfst en het voorjaar stoppen kraanvogels hier op hun lange reis tussen de broedgebieden in Noord-Europa en hun overwinteringsgebieden in het zuiden. Tot 70.000 vogels dollen dan in de wetlands rond de Dümmersee, waardoor het gebied het op twee na grootste rustgebied is voor kraanvogels in Europa. Het moerassige landschap biedt hen veel voedsel en veilige slaapplaatsen. Nu kan men de ingepakte verrekijker tevoorschijn halen en de schuwe dieren van een afstandje rustig bekijken – en beluisteren: Met hun typische trompetachtige roep, die men op twee kilometer afstand nog kan horen, hebben ze ook akoestisch iets te bieden.

Op historische sporen naar de heide

Meer weten over de kraanvogels? De tentoonstelling “Moorwelten“ laat niet alleen zien hoe belangrijk heide is voor ons klimaat, maar bevat ook interessante feiten over kraanvogels en andere bewoners van het natuurpark. Natuurlijk kan men ook theorie en praktijk inzake heide combineren door een uitstapje te maken naar het Neustadt Moor, dat voor de deur ligt, te voet, met de fiets of met de historische Moorbahn.

Drempelvrij de natuur beleven

Voor mensen met beperkte mobiliteit heeft het natuurpark een ander vervoermiddel te bieden: Met een geleende terreinrolstoel kunnen de verschillende natuurgebieden drempelvrij worden ontdekt. Bovendien zijn er rondom en in het natuurpark Dümmer drempelvrije routes die men met een rolstoel of loophulpmiddel kan verkennen, evenals drempelvrije rust- en picknickplaatsen, cafés en restaurants. Hoorborden, drempelvrije uitkijktorens en een praktische landschapsmaquette zijn verdere aanbiedingen om het natuurpark voor iedereen toegankelijk te maken.

www.naturpark-duemmer.de

  • Kraanvogels in het natuurpark Dümmer, © Herman Dirks
    Eendenfamilie in het natuurpark Dümmer, © Rainer Storck
    Kraanvogels in het veen in het natuurpark Dümmer, © Nicole Holtmann
  • Moor in het natuurpark Dümmer, © Willi Rolfes
    Kievit op het Bullock Moor, © Oliver Lange
    Surfers op het Dümmersee, © Torsten Krüger

Vak­werk­hui­zen in Min­den

Portret van de Instagrammer Gabi Hirnschal
Idee­ën voor ex­cur­sies in de om­ge­ving? In­st­agram­tip door Ga­bi Hirn­schal @ga­bral
Vakwerkhuizen in Minden, © Gabi Hirnschal

"Minden is een geweldige bestemming met veel kleine, betoverend mooie steegjes. Ik hield vooral van de Ritterstraße, waar mooie huizen staan en een heel leuk café."