De Eggeturm op een herfstdag op de Pruisische Velmerstot, © Johannes Höhn

Na­tuur in (kli­maat-)ver­an­de­ring


Na­tuur­park Teu­to­bur­ger­woud /Eg­ge­ge­bir­ge

Wandelen maakt slim en creatief – deze ervaring al gehad? Als de benen in beweging zijn, komt het hoofd tot rust – en als uit het niets verschijnen plotseling ideeën of inzichten. In het natuurpark Teutoburgerwoud /Eggegebirge komen zulke inzichten gegarandeerd regelmatig. Daarvoor zorgen niet alleen de goede lucht en het heilzame klimaat, die goed zijn voor lichaam en geest, maar vooral ook de speciaal aangelegde wandelroutes, soms kort en avontuurlijk speciaal voor gezinnen met kinderen, soms langer en leerzaam. Op de KlimaErlebnisRouten bijvoorbeeld ademt men de heilzame, geneeskrachtige lucht in en leert men onderweg in hoeverre klimaatomstandigheden en -veranderingen van invloed zijn op de planten- en dierenwereld, maar ook op de mens.

Onderweg in verschillende klimaatzones

In dit middelgebergte tussen Bielefeld en Diemelsee zijn klimaatinvloeden bijzonder goed te zien, omdat hier twee klimaatzones samenkomen: het Atlantische klimaat in het westen en het continentale klimaat ten oosten van de bergketens. In het natuurpark Teutoburgerwoud /Eggegebirge kan men zien hoe verschillen in temperatuur en vochtigheid verschillende planten doen groeien. Men kan kiezen uit in totaal vijf klimaatbelevingsroutes. De langste en zwaarste route (17 kilometer) voert naar het Velmerstot, met 468 meter de hoogste berg van het Eggegebirge, en door het schilderachtige Silberbachtal. Onderweg leert men bijvoorbeeld hoe klimaatverandering en het risico van zonnebrand met elkaar samenhangen, en dat planten ook kunnen verbranden, maar zich daar ook tegen kunnen beschermen.

Wandelplezier op het hoogste niveau

Een paar kilometer meer? De NaturZeitReise themapaden bieden op maximaal 46 kilometer pad niet alleen nog meer wandelplezier, maar belichten ook de invloed van de mens, die het landschap door gebruik en bewoning al eeuwenlang verandert. Wandelplezier XXL vindt men vooral op de Hermannshöhen, die tot de Top Trails of Germany behoren en langs bezienswaardigheden als de Externsteinen en het Hermann Monument leiden. Voor het geval de voeten een pauze nodig hebben: Elk jaar met Pasen vertrekt de natuurparkbus, die in het weekend en op feestdagen tot eind oktober om het uur door het natuurpark rijdt. Halteplaatsen zijn excursiebestemmingen zoals het Hermannsmonument en de Externsteine, het vogelpark en het openluchtmuseum.

Kort en interactief: paden voor gezinnen

Voor gezinnen met kinderen zijn er kortere themaroutes die langs interactieve belevingsstations informatie geven over natuur, diersoorten en klimaatbescherming. Op de gezinsvariant van het Paderbornse hoogspoor bijvoorbeeld beleven jong en oud op acht verschillende stations de veranderingen in de natuur.

Nog dieper op het thema ingaan? In de loop van het jaar opent in Oerlinghausen de Climate Experience World, een nieuw tentoonstellingsgebouw dat de klimaatverandering en de aanpassingsmogelijkheden bijzonder aanschouwelijk en tastbaar maakt. Het gaat bijvoorbeeld over de herinrichting van de persoonlijke leefomgeving, maar ook over toekomstgerichte land- en bosbouw. In het aangrenzende grootschalige natuurbeschermingsproject Senne zijn mogelijke implementaties ter plaatse te zien.

www.naturpark-teutoburgerwald.de

  • Blick auf die Externsteine im Teutoburger Wald von der Seite, © Tourismus NRW e.V.
    Lippischer Velmerstot bij Horn-Bad Meinberg, © Tourismus NRW e.V.
    Ansicht eines Pilzes am Boden aus der Nähe im Silberbachtal, © Tourismus NRW e.V.
  • Het Silberbachtal in de herfst in het Teutoburger Woud, © Johannes Höhn
    Lippischer Velmerstot bij Horn-Bad Meinberg, © Tourismus NRW e.V.
    Vriendinnen op het uitkijkplatform van de Eggeturm, © Johannes Höhn

Dro­me­ri­ge War­burg

Portret Karl-Heinz Wiemers, © Karl-Heinz Wiemers
Idee­ën voor ex­cur­sies in de om­ge­ving? In­st­agram­tip door Karl-Heinz Wie­mers@khwie­mers_pho­to
Uitzicht op Warburg, © Karl-Heinz Wiemers

"Warburg is een dromerig stadje en een prachtig fotomotief.  Vooral de historische gebouwen met hun bijzondere charme nodigen uit om te blijven hangen."