Blühende Apfelbäume an der Apfelroute, © Rhein-Voreifel-Touristik e.V.

Vers van het veld


Na­tuur­park Rhein­land

Stel je voor dat Keulen zijn eigen fruit- en groentetuin zou hebben: dat zou het Natuurpark Rheinland zijn. Aspergevelden en boomgaarden – regionale lekkernijen groeien hier overal. Dankzij het milde klimaat en de vruchtbare grond. En Meckenheimse appels, asperges uit Brühl-Bornheim en bramenwijn uit Alfter zijn direct bij de producent verkrijgbaar. In een van de talrijke boerderijwinkels. 100 procent regionaal.

Komt het water al in de mond? Dan hoeft men alleen nog maar te beslissen of men deze wereld van plezier te voet of op de fiets wil ontdekken.

Lekkers van de boerderij

Het smaakt het beste vers van het veld. In het Natuurpark Rheinland vindt men tal van boerderijen met een eigen boerderijwinkel of boerderijcafé. Lokaal winkelen is niet alleen duurzaam, maar ook een echte belevenis. Veel boerderijwinkels verkopen niet alleen regionale producten, maar nodigen bezoekers ook uit voor rondleidingen om meer te leren over de teelt en verwerking.

Een heel bijzondere regionale specialiteit – en een beschermd merk – zijn de asperges uit Brühl-Bornheim. Het teeltgebied is duidelijk afgebakend en strekt zich uit van het kasteelpark Brühl langs de voet van de uitlopers tot aan Bonn. De heerlijke asperges zijn bij de oogst direct van de boerderij verkrijgbaar. Of men komt naar het grote jaarlijkse aspergefeest, waar de voorbode van de lente wordt gevierd en traditioneel een aspergekoningin wordt gekroond.

Te voet of met de fiets?

Volg altijd de worm! En het beste in april of mei. Tijdens het fruitbloesemseizoen. Of in de herfst, wanneer het fruit wordt geoogst. De met een worm bekroonde fietsroute Rheinische Streuobstroute is ideaal voor geoefende fietsers en ontspannen amateurfietsers. Langs de route kan men negen stations ontdekken, die een korte adempauze en informatie over het fruit uit de regio bieden. Let op de zoete bomen! Wanneer de verschillende oude rassen vruchten dragen, kan men ze hier proeven.

Zin in wat meer uitdaging? De Rijnlandse Appelroute loopt 124 kilometer langs bloeiende boomgaarden, kleurrijke groentevelden, regionale boerderijwinkels en vakwerkromantiek. Wie niet de hele route wil rijden, kan een van de zes zijlussen kiezen voor een dagtocht. Een aanrader: maak een stop bij een boerderij langs de route. Tijdens een rondleiding door de boerderij leert men veel over de fruitteelt in de regio.

Liever op stap langs de grote boomgaarden en weilanden? Dan zijn er natuurparkroutes van 3 tot 27 kilometer lang. Zoals bijvoorbeeld de Kappesweg, die langs drie biologische boerderijen loopt. Men gaat het beste tussen half april en half mei op pad. Dan verandert het landschap in een ware zee van zachte roze en witte bloesems.

Vuur, water, lucht en aarde

Vier elementen. Vier natuurparkcentra. Ze vertellen verhalen over het ontstaan van het natuurpark en hoe de mens er vorm heeft aan gegeven. Vooral populair bij kinderen: Het centrum Gymnicher Mühle – met een multimediaal beleefmuseum op rivierkilometer 51 en een groot wateravonturenpark. Voor knutselen, observeren en ontdekken.

www.naturpark-rheinland.de

  • Apfelbaum im Spätsommer, © Rhein-Voreifel-Touristik e.V.
    Merencircuit in het natuurpark Rijnland, © Rhein-Erft Tourismus e.V.
    Feuerroute Drachenfelser Ländchen, © Heinz Contzen
  • Meer in het natuurpark Rijnland, © Naturpark Rheinland, Heinrich Pützler

Prach­tig pa­leis Au­gus­tus­burg

Portret van Instagrammer Christian Windeck
Idee­ën voor ex­cur­sies in de om­ge­ving? In­st­agram tip van Chris­ti­an Win­deck@chris79bn
Kasteel Augustusburg in Brühl, © Christian Windeck

"Kasteel Augustusburg is beslist een blikvanger en niet voor niets UNESCO Werelderfgoed. Bezoek niet alleen het kasteel zelf, maar neem ook wat tijd mee voor een uitgebreide wandeling door het prachtige kasteelpark. In het traditionele Wirtshaus Brühl - recht tegenover de burchtingang - zijn Kölsch-bier en Rijnlandse tapas verkrijgbaar."