©
Ruhrfestspiele Recklinghausen, © Ruhrfestspiele Recklinghausen

Ruhr­fest­spie­le in Rec­kling­hau­sen

Het oud­ste the­a­ter­fes­ti­val in Eu­ro­pa weet met in­ter­na­ti­o­naal pro­gram­ma te be­ko­ren

Ster­ren van film en te­le­vi­sie, in­ter­na­ti­o­naal pro­gram­ma van klas­siek tot pro­vo­ca­tief: Het oud­ste The­a­ter­fes­ti­val in Eu­ro­pa is een pu­blieks­lie­ve­ling in het Ruhr­ge­bied.

Recklinghausen noemt zich de 'Stad van de Ruhrfestspiele'. De districtsstad aan de rand van het Ruhrgebied mag daadwerkelijk trots zijn op het theaterfestival – want het gaat hier om één van de belangrijkste en traditierijkste theaterfestivals van het land en bovendien het oudste in Europa.

Kunst voor kolen

Theatermakers uit Hamburg gingen in de winter na de Tweede Wereldoorlog, 1945/46, naar het Ruhrgebied om naar kolen voor hun theater te vragen. Helemaal onder de indruk van de hulpvaardigheid van de mijnbouwers bedankten ze zich in de erop volgende zomer met een gastspel. Dat was de geboorte van de Ruhrfestspiele.

Cultuur- en theatermetropool in het noordelijke Ruhrgebied

Tijdens de jaarlijkse speelperiode van de Festspiele van 1 mei tot midden juni verandert Recklinghausen sindsdien in een internationale cultuur- en theatermetropool. Sinds de festival-speelperiode 2019 is Olaf Kröck de intendant van de Ruhrfestspiele. Samen met zijn team ziet hij de Ruhrfestspiele als een open ontmoetingsplek, waar bezoekers en kunstenaars zich uit kunnen wisselen over belangrijke vragen over de toekomst.

Te gast: Grote ensembles uit binnen- en buitenland

Men vindt nauwelijks een belangrijke regisseur, die nog niet bezig is geweest in het Festspielhaus in Recklinghausen. Coproducties worden niet alleen aangegaan tussen de toonaangevende theaters en ensembles van het land zoals met het Hamburger Schauspielhaus of het Berliner Ensemble, maar in toenemende mate ook met huizen en kunstenaars uit het (Europese) buitenland. Moderne dansproducties van internationale kunstenaars drukken in toenemende mate hun stempel op het speelplan. Werk van de #JungenSzene, beeldende kunst en nieuwe debatformaten gaan bovendien het gesprek aan over relevante politieke vragen.

Nieuw circus

De sterk lichamelijke, visuele, internationale taal van het moderne circus is cultuur- en generatieoverkoepelend. Dit aspect wordt actief geleefd door de Ruhrfestspiele en loopt verder onder de noemer 'Nieuw circus'. Hier zijn regelmatig internationaal toonaangevende groepen en compagnieën uit dit genre te gast.

Literatuur in het middelpunt

Bekende acteurs en actrices lezen literaire teksten, die zich bezig houden met het onderwerp van het betreffende Ruhrfestspiele-seizoen. In 2019 werd bovendien een nieuwe serie op het gebied van de literatuur in het leven geroepen: De Ruhrfestspiele nodigen regelmatig bekende auteurs in voor een gesprek met een literatuurcriticus en met moderator Denis Scheck.

Festspiele voor iedereen

De Ruhrfestspiele, die de wens hebben, Festspiele voor iedereen te zijn, zien kinder- en jeugdtheater als een centrale pilaar van de Festspiele. Rondom een gevarieerd speelschema, dat stukken in petto heeft voor alle leeftijdscategorieën, bieden de Ruhrfestspiele bovendien nog een uitgebreid theaterpedagogisch aanbod.

De intensieve bijval van de Ruhrfestspiele toont dat theaterkunst, die zich met hedendaagse onderwerpen bezig houdt, grote groepen toeschouwers kan bereiken. Het is de inhoud en moedige esthetische weergave van het theater, dat een grote nieuwsgierigheid en openheid ontmoet. De zin in een discussie met hedendaagse onderwerpen zorgen voor het huidige succes van de Ruhrfestspiele.

Data:

www.ruhrfestspiele.de

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Wasserkunst bei den Ruhrfestspiele, © German Antón
Mensch mit Flügeln, © German Antón
Ansicht auf das Spielhaus, © Ferdinand Ullrich
zwei Akteure auf der Bühne, © Andreas Pohlmann
Ruhrfestspiele Recklinghausen, © Ruhrfestspiele Recklinghausen
Ruhrfestspiele Recklinghausen, © Ruhrfestspiele Recklinghausen
Ruhrfestspiele Recklinghausen, © Ruhrfestspiele Recklinghausen
Aufführung auf der Bühne, © Andreas Pohlmann