Er zijn staande ovaties voor de sterren van de scene, © Ruhrfestspiele Recklinghausen

Ruhr­fest­spie­le in Rec­kling­hau­sen

Het oud­ste the­a­ter­fes­ti­val in Eu­ro­pa weet met in­ter­na­ti­o­naal pro­gram­ma te be­ko­ren

Ster­ren van film en te­le­vi­sie, in­ter­na­ti­o­naal pro­gram­ma van klas­siek tot pro­vo­ca­tief: Het oud­ste The­a­ter­fes­ti­val in Eu­ro­pa is een pu­blieks­lie­ve­ling in het Ruhr­ge­bied.

Recklinghausen noemt zich de 'Stad van de Ruhrfestspiele'. De districtsstad aan de rand van het Ruhrgebied mag daadwerkelijk trots zijn op het theaterfestival – want het gaat hier om één van de belangrijkste en traditierijkste theaterfestivals van het land en bovendien het oudste in Europa.

Theatermakers uit Hamburg gingen in de winter na de Tweede Wereldoorlog, 1945/46, naar het Ruhrgebied om naar kolen voor hun theater te vragen. Helemaal onder de indruk van de hulpvaardigheid van de mijnbouwers bedankten ze zich in de erop volgende zomer met een gastspel. Dat was de geboorte van de Ruhrfestspiele.

Tijdens de jaarlijkse speelperiode van de Festspiele van 1 mei tot midden juni verandert Recklinghausen sindsdien in een internationale cultuur- en theatermetropool. Sinds de festival-speelperiode 2019 is Olaf Kröck de intendant van de Ruhrfestspiele. Samen met zijn team ziet hij de Ruhrfestspiele als een open ontmoetingsplek, waar bezoekers en kunstenaars zich uit kunnen wisselen over belangrijke vragen over de toekomst.

Te gast: Grote ensembles uit binnen- en buitenland

Men vindt nauwelijks een belangrijke regisseur, die nog niet bezig is geweest in het Festspielhaus in Recklinghausen. Coproducties worden niet alleen aangegaan tussen de toonaangevende theaters en ensembles van het land zoals met het Hamburger Schauspielhaus of het Berliner Ensemble, maar in toenemende mate ook met huizen en kunstenaars uit het (Europese) buitenland. Moderne dansproducties van internationale kunstenaars drukken in toenemende mate hun stempel op het speelplan. Werk van de #JungenSzene, beeldende kunst en nieuwe debatformaten gaan bovendien het gesprek aan over relevante politieke vragen.

De sterk lichamelijke, visuele, internationale taal van het moderne circus is cultuur- en generatieoverkoepelend. Dit aspect wordt actief geleefd door de Ruhrfestspiele en loopt verder onder de noemer 'Nieuw circus'. Hier zijn regelmatig internationaal toonaangevende groepen en compagnieën uit dit genre te gast.

Bekende acteurs en actrices lezen literaire teksten, die zich bezig houden met het onderwerp van het betreffende Ruhrfestspiele-seizoen. In 2019 werd bovendien een nieuwe serie op het gebied van de literatuur in het leven geroepen: De Ruhrfestspiele nodigen regelmatig bekende auteurs in voor een gesprek met een literatuurcriticus en met moderator Denis Scheck.

Festspiele voor iedereen

De Ruhrfestspiele, die de wens hebben, Festspiele voor iedereen te zijn, zien kinder- en jeugdtheater als een centrale pilaar van de Festspiele. Rondom een gevarieerd speelschema, dat stukken in petto heeft voor alle leeftijdscategorieën, bieden de Ruhrfestspiele bovendien nog een uitgebreid theaterpedagogisch aanbod.

De intensieve bijval van de Ruhrfestspiele toont dat theaterkunst, die zich met hedendaagse onderwerpen bezig houdt, grote groepen toeschouwers kan bereiken. Het is de inhoud en moedige esthetische weergave van het theater, dat een grote nieuwsgierigheid en openheid ontmoet. De zin in een discussie met hedendaagse onderwerpen zorgen voor het huidige succes van de Ruhrfestspiele.

Periode: von 30. april tot 9. juli

www.ruhrfestspiele.de

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Acteurs en publiek op de Ruhrfestspiele zie je hun passie voor kunst, © Andreas Pohlmann
Het Ruhrfestival in Recklinghausen staat bekend om hun bijzondere producties, © German Antón
Het festival is elk jaar experimenteel, © German Antón
Recklinghausen wordt tijdens de festivalperiode een internationale culturele metropool, © Ruhrfestspiele Recklinghausen
Het festival is ook een ontmoetingsplaats en plaats voor uitwisseling, © Ruhrfestspiele Recklinghausen

Ont­dek meer Top-Eve­ne­men­ten in Noor­drijn-West­fa­len

Dankzij vuurwerk en feestelijk verlichte schepen staat de Rijn in brand, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn/Rhein-Sieg/Ahrweiler

Rhein in Flam­men

lees meer
De kathedraal, de Rijn en de Hohenzollern-brug schitteren in de gloed van de Keulse lichten, © Dieter Jacobi / Köln Tourismus

“Kö­l­ner Lich­ter”

lees meer
Het uiteindelijke vuurwerk maakt deel uit van de Extraschicht. Een vindt plaats in de Henrichshütte, © Ruhr Tourismus, Kreklau

Ex­tra­schicht

lees meer
Saburo Teshigawara Broken Lights, Gebläsehalle Landschaftspark Duisburg-Nord, © Wonge Bergmann

Ruhr­t­ri­en­na­le

lees meer
Recklinghausen wordt tijdens de festivalperiode een internationale culturele metropool, © Ruhrfestspiele Recklinghausen

Ruhr­fest­spie­le in Rec­kling­hau­sen

lees meer
De rode vleugel is het kenmerk van het Ruhr Piano Festival, © Klavier Festival Ruhr Art des Hauses

Het Kla­vier­fes­ti­val Ruhr

lees meer
Gerenommeerde muziekgroepen zoals het Budapest Festival Orchestra speelden al op het Beethovenfest in Bonn, © Marco Borggreve

Het Beet­ho­ven­fest in Bonn

lees meer
Lit.COLOGNE-evenementen vinden ook plaats in de Kölner Philharmoniker, © Langhorst

De Lit.Co­log­ne in Keu­len

lees meer
De kunstbeurs Art Cologne trekt talrijke bezoekers, © Koelnmesse GmbH

Art Co­log­ne

lees meer