Brunnenstraße Düsseldorf , © Johannes Höhn

Hip en ur­baan win­ke­len in Noor­drijn-West­fa­len

Bui­ten­ge­woon shop­pen in tren­dy scè­ne­wij­ken

Over­al in Noor­drijn-West­fa­len ont­staan nieu­we leef-, ruim­te- en stad­con­cep­ten, die tren­dy scè­ne­plek­ken en niet ont­dek­te ur­ba­ne leef­ruim­tes in scè­ne bren­gen. Een over­zicht van wij­ken, waar­in ga­le­rij­en, off-spa­ces en de­sign­win­kels te vin­den zijn.

Ver weg van de hectische binnensteden hebben zich wijken in metropolen zoals Keulen, Düsseldorf, Essen, Dortmund en Bochum ontwikkeld tot trendy ontmoetingsplekken en creatieve centra, waar een nieuw generatieoverbruggend levensgevoel ontstaat: jong gebleven, extravert en hoogwaardig. In mooie kleine winkeltjes met individuele mode, handgemaakte sieraden en tal van specialiteiten, liefdevol gedecoreerde cafés en bars waar singles, paartjes, families, zakenlieden, kunstenaars en levenskunstenaars elkaar ontmoeten.

Het Belgisches Viertel in Keulen is ver buiten de grenzen van de Rijnmetropool bekend. In gerestaureerde stadshuizen en mooie oude gebouwen hebben tal van designers hun stekkie gevonden. Kleine boetiekjes, die zich hebben gespecialiseerd op bijzondere modelabels, worden afgewisseld door gezellige cafés, restaurants en bars, die de wijk zijn bijzondere charme verlenen en uitnodigen, gezellig te shoppen en te genieten. Onconventioneel, van vintage meubels tot en met modieuze unikaten, vind de bezoeker alles in de design wijk Ehrenfeld. Het creatieve centrum is de ontmoetingsplek voor studenten, cultuur- en creatievelingen, biedt regelmatig nachtelijke vrijmarkten en street food festivals maar ook steeds meer evenementen op het voormalige goederenstation. Op een niet al te grote afstand heeft de kunstenaar Odo Rumpf een buitengewone plek voor culturele uitwisseling gecreëerd: De Freistaat Odonien. De unieke mix van openlucht atelier, werkplaats, evenemtenlocatie en cultureel centrum nodigt cultuur creërenden, kunstenaars en sociaal geëngageerden uit, hun ideeën uit te werken en met andere creatieve denkers in gesprek te gaan. In de mooi aangelegde Biergarten met opvallende metalen sculpturen vinden bovendien regelmatig feestjes en concerten plaats.

 www.odonien.de | www.d-q-e.net

Kleine winkeltjes met mode, sieraden en accessoires

Ook de wijken Flingern-Nord en Unterbilk in Düsseldorf worden toonaangevend bepaald door een hip, extravert levensgevoel. Sinds jaren populair bij studenten en kunstenaars omdat de huren zo laag waren, hebben in de steegjes rondom de winkelstraten Acker- en Lorettostraße talrijke individuele zaken hun deuren geopend. Zij bieden mode, sieraden en accessoires voor mens en huis aan. Een goede gelegenheid de wijk Unterbilk te leren kennen, is het drie keer per jaar plaats vindende evenement “Loretto 360 Grad”. De volgende termijnen zijn 18 maart, 17 juni en 16 september 2016. In de oude staalfabriek Flingern laten tijdens de Street Food Thursday de lokale gastronomen één keer per maand hun kunnen zien. De wijk Oberkassel geldt nog als geheime tip onder de liefhebbers van creatieve designs. Tijdens het slenteren door de straten met veel mooie oude gebouwen kun je al snel een unicaat ontdekken, voordat de dag in één van de internationale restaurants of cafés met uitzicht op de Rijn ten einde gaat.
www.loretto360grad.de 

Retro-chic op de Essener “Rü”

De inwoners van Essen noemen hun Rüttenscheider Straße liefdevol Rü. Als je op zoek bent naar een buitengewoon unicaat, ongeacht of nieuw of gebruikt, kun je ook hier je slag slaan. Want naast design uit de regio vindt je hier in meerdere second hand-winkeltjes ook nog wijd uitlopende broeken en petticoats voor de retro-liefhebbers. Een bezoekje aan het Südviertel van de stad is ook de moeite waard. Het staat bekend om zijn centrale ligging en de bijzondere diversiteit van de bewoners die het graag “My Little Prenzelberg” midden in het Ruhrgebied noemen. Een ontmoetingsplek voor de creatieve scène is het Unperfekthaus in Essen. Zoals de naam al verklapt, kunnen creatievelingen hier hun gang gaan. Verenigingen en groepen gebruiken het huis voor ontmoetingen, privélieden organiseren hier hun feestjes, jonge kunstenaars verkopen er hun schilderijen, oprichters presenteren er hun producten, musici oefenen in het openbaar.

Bar ontmoet bioscoop, kunst en creativiteit: er is nauwelijks een plaats in Noordrijn-Westfalen die beter geslaagd is in deze verbinding als het Bermuda3eck in Bochum. De vooral bij studenten populaire bar- en scènewijk in de binnenstad biedt altijd ergens live muziek, mode- en danceshows en lekkere aanbiedingen van cocktail tot en met craft beer. Maar ook wie zelf actief wil zijn, kan tekeer gaan in het Bermuda3eck. Op het dak van de Stop Store, een scène-winkel met belevenis-georiënteerd concept voor streetware en skateboarding, vinden skaters een 400 vierkante meter groot skate-park, met alle bochten en een uitzicht op Bochum.

www.unperfekthaus.de | www.bermuda3eck.de

Heimatdesign uit de Ruhrpott

À propos Ruhrgebied: in Dortmund ontmoet de scène zich in het Kreuzviertel. In de door oude gebouwen uit de Gründerzeit bepaalde wijk staan naast trendy bars kleine winkeltjes, waar je exclusieve meubels, mijngoud en een cult-vaatdoekje allerhande buitengewone dingen kunt vinden. Ook graag met de bekentenis tot de Heimat “Ruhrpott”. In de Heimatdesign Shop aan de Hohe Wall krijgen jonge ontwerpers de mogelijkheid, hun productconcepten te testen bij het echte publiek. Naast tijdschriften en boeken vindt de bezoeker er meubels, interieurdesign maar ook accessoires en mode.

www.heimatdesign.de

En dan mogen we natuurlijk het Bergische Land niet vergeten: Terwijl Solingen zich gespecialiseerd heeft op de messenindustrie met kwalitatief hoogwaardige messen en designproducten voor het huishouden, kun je in Wuppertal in het historische Luisenviertel, waarvan de stad met trots kan zeggen, dat het “de wijk met de meeste bars, cafés en kappers op de hele wereld” is, lekker genieten. In een andere hoek van de stad ontstaat een eigen, creatieve kosmos: in en rond het voormalige stationsterrein Mirke in Wuppertal ontstaat een Utopia-stad. Mensen ontmoeten elkaar als het ware in het stedelijk laboratorium, om visionaire en sociale ideeën te ontwikkelen voor een creatieve stad. Bovendien is de Utopiastad regelmatig gastheer voor bioscoopproducties en premières op gebied van literatuur en computerspellen. Bovendien bieden ze er werkplaatsen en know-how aan voor “Ingenieure ohne Grenzen” (ingenieurs zonder grenzen) evenals recycle- en upcycle-initiatieven.

www.luisenviertel.com 

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Store NO59 Köln, © Johannes Höhn
Restaurant Kreuzviertel Dortmund, © Johannes Höhn
Salontafel met fiets, Düsseldorf , © Johannes Höhn
Shopping Lorettoviertel Düsseldorf, © Johannes Höhn
Marion Strehlow Persona, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Ma­ri­on Strehlow - Thuis in het ate­lier

Meer in­for­ma­tie over de mo­de­ont­wer­per & win­naar van de #ur­ba­na­na award

lees meer Meer Stories uit NRW

Bent u op zoek naar een shop­ping pa­ra­dijs?

Die Schildergasse in Köln, bei der Shoppingmeile, © KölnTourismus GmbH / Andreas Möltgen

Keul­se Schil­der­gas­se

lees meer
Eingang am Limbecker Platz, © Hanjo Schumacher

De Lim­bec­ker Platz

lees meer
De Westfield Centro-promenade is een echte trekpleister, © Tourismus NRW e.V.

West­field Cen­tro Ober­hau­sen

lees meer