Skiërs in Winterberg, Sauerland, © Johannes Höhn

Win­ter­sport


Va­kan­tie in de sneeuw

Volgas op de ski’s of het snowboard de piste af, op eigen tempo door de heerlijke winterlandschappen rijden of gewoon eens iets helemaal nieuw, bijvoorbeeld snowkiten, proberen: NRW is een echt wintersportland. Alleen in het Sauerland vind je het grootste wintersportgebied ten noorden van de Alpen, waar men wonderbaarlijk kan skiën, snowboarden, schaatsen en natuurlijk rodelen. Dat zorgt zowel bij sportamateurs als profs voor evenveel plezier.

Skilift Winterberg, Sauerland, © Johannes Höhn

Het groot­ste win­ter­sport­ge­bied ten noor­den van de Al­pen


Win­ter­sport-Are­na Sau­er­land

Wie wil skiën moet niet altijd naar de Alpen reizen. Er zijn namelijk ook in NRW veel mogelijkheden om zich in de winter echt uit te leven. De Wintersport-Arena Sauerland is zelfs de belangrijkste wintersportregio ten noorden van de Alpen! Hier alleen al zijn er meer dan 120 pistes voor ski, snowboard en schaatsen en twee derde daarvan worden indien nodig kunstmatig besneeuwd – op voorwaarde dat de temperaturen onder nul liggen. Dat heeft het voordeel dat het aantal sneeuwdagen in vergelijking met pistes die alleen op natuursneeuw zijn aangewezen, duidelijk stijgt. In de meeste jaren is daardoor wintersport mogelijk van december tot maart – voor een Duits middengebergte is dat eerder ongewoon.

En veel pistes in het Sauerland hebben nog een voordeel: Hier kan men niet alleen overdag skiën, ook ‘s avonds valt er op veel plaatsen nog wat te beleven. Mogelijks gaat het om de meer dan 60 pistes met kunstmatige verlichting. Voor rodelaars zijn er twee verlichte rodelpistes. Dit concept is zo populair dat skiresortinspecteurs de skiliftcarrousel Winterberg in een internationale vergelijking tot beste kunstlichtskigebied hebben uitgeroepen!

Maar natuurlijk zijn er in de Wintersport-Arena, waartoe naast skigebieden in het Hochsauerland en de omgeving Olpe en Willingen in Hessen, ook gebieden in de regio Siegen-Wittgenstein behoren, ook aanbiedingen voor langlaufers. Het pistennetwerk omvat meer dan 400 kilometer en is zowel voor klassieke als vrije techniek geschikt.

Snowboarders in het funpark Neuastenberg, © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V.

Snow Tu­bes en Snow­board


Met speed de pis­te af

Het is echter ook best pret om gewoon op zogenaamde snow tubes de berg naar beneden te donderen. Snow tubes zijn dikke, met lucht gevulde banden die tijdens de razendsnelle afdaling rond de eigen as draaien. Om botsingen tussen snow tubers en skiërs te vermijden, zijn de tubes niet op elke piste toegelaten. Extra pistes en ook verhuurmogelijkheden zijn er bijvoorbeeld in Olpe en Medebach en op het natuurrodelbaan in Neuastenberg en in Snow World Züschen.

Ook in Neuastenberg is er een paradijs voor snowboarders: Het funpark Postwiese wird bijkomend voor jou aangelegd en is in het bijzonder voor gevorderden uitgedacht, hoewel er ook een Easy Line voor beginners is. Meermaals per week wordt ook hier de kunstmatige verlichting aangestoken die voor een heel bijzondere atmosfeer bij het snowboarden zorgt.
www.postwiese.de 

Bobslee in de Veltins-Eis Arena in Winterberg in het Sauerland., © Bobbahn Winterberg

Win­ter­sport voor adre­na­li­ne­jun­kies


Taxi­bob

Nog sneller dan traditionele wintersportactiviteiten is een ritje met de taxibob op de bobsleebaan in Winterberg. Drie mensen stappen in de bob met een ervaren piloot en snellen aan snelheden tot 130 km/h het ijskanaal naar beneden. Na 60 seconden is de pret alweer voorbij – maar men zal zich waarschijnlijk nog lang aan de bliksemsnelle rit herinneren.

Tijdens verschillende World Cups laat de internationale sportelite zien wat ze kan op de baan in Winterberg. Bij bobslee en skeleton gaan de deelnemers de kunstijsbaan op, die wordt beschouwd als een van de modernste en technisch meest veeleisende ter wereld.

Neuss skihal, © allrounder mountain resort gmbh & co

Ski­pret in elk sei­zoen


Over­dek­te sneeuw­pis­tes in NRW

Wie overigens ook in het vlakke land het skiën niet wil missen, kan in NRW zelfs tijdens de hoogzomer op de latten. In Neuss am Niederrhein en in Bottrop, midden in het Ruhrgebied, zijn er namelijk twee overdekte skipistes die het hele jaar geopend zijn. Met zijn 640 meter lange piste is het Alpincenter in Bottrop zelfs de langste overdekte skipiste ter wereld!

In beide overdekte skipistes zijn er beginnersheuvels en steile, deels bochtige afdalingen voor gevorderden die zelfs door Duitse professionele skiërs worden gebruikt. Het Alpenpark Neuss heeft daarenboven nog een funpark voor free-skiërs ingericht.
www.alpincenter.com

Meer ont­dek­ken?

Kijk eens hier!

Rode zandsteenroute Eifel, © Johannes Höhn, Tourismus NRW e.V.

Win­ter­wan­de­len

lees meer
Two hikers in the open air museum Lindlar, © Tourismus NRW e.V.

Wan­de­len

lees meer