Langlaufer in Winterberg Sauerland, © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V.

Win­ter­sport


Va­kan­tie in de sneeuw

Volgas op de ski’s of het snowboard de piste af, op eigen tempo door de heerlijke winterlandschappen rijden of gewoon eens iets helemaal nieuw, bijvoorbeeld snowkiten, proberen: NRW is een echt wintersportland! Hier vind je niet alleen het grootste wintersportgebied ten noorden van de Alpen, maar ook veel kleinere gebieden waar men wonderbaarlijk kan skiën, snowboarden, schaatsen en natuurlijk rodelen. Dat zorgt zowel bij sportamateurs als profs voor evenveel plezier.

Stoeltjeslift met skiliftcarrousel Winterberg, © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V.

Het groot­ste win­ter­sport­ge­bied ten noor­den van de Al­pen


Win­ter­sport-Are­na Sau­er­land

Wie wil skiën moet niet altijd naar de Alpen reizen. Er zijn namelijk ook in NRW veel mogelijkheden om zich in de winter echt uit te leven. De Wintersport-Arena Sauerland is zelfs de belangrijkste wintersportregio ten noorden van de Alpen! Hier alleen al zijn er meer dan 120 pistes voor ski, snowboard en schaatsen en twee derde daarvan worden indien nodig kunstmatig besneeuwd – op voorwaarde dat de temperaturen onder nul liggen. Dat heeft het voordeel dat het aantal sneeuwdagen in vergelijking met pistes die alleen op natuursneeuw zijn aangewezen, duidelijk stijgt. In de meeste jaren is daardoor wintersport mogelijk van december tot maart – voor een Duits middengebergte is dat eerder ongewoon.

En veel pistes in het Sauerland hebben nog een voordeel: Hier kan men niet alleen overdag skiën, ook ‘s avonds valt er op veel plaatsen nog wat te beleven. Mogelijks gaat het om de meer dan 60 pistes met kunstmatige verlichting. Voor rodelaars zijn er twee verlichte rodelpistes. Dit concept is zo populair dat skiresortinspecteurs de skiliftcarrousel Winterberg in een internationale vergelijking tot beste kunstlichtskigebied hebben uitgeroepen!

Maar natuurlijk zijn er in de Wintersport-Arena, waartoe naast skigebieden in het Hochsauerland en de omgeving Olpe en Willingen in Hessen, ook gebieden in de regio Siegen-Wittgenstein behoren, ook aanbiedingen voor langlaufers. Het pistennetwerk omvat meer dan 400 kilometer en is zowel voor klassieke als vrije techniek geschikt.

Snowboarders in het funpark Neuastenberg, © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V.

Snow Tu­bes en Snow­board


Met speed de pis­te af

Het is echter ook best pret om gewoon op zogenaamde snow tubes de berg naar beneden te donderen. Snow tubes zijn dikke, met lucht gevulde banden die tijdens de razendsnelle afdaling rond de eigen as draaien. Om botsingen tussen snow tubers en skiërs te vermijden, zijn de tubes niet op elke piste toegelaten. Extra pistes en ook verhuurmogelijkheden zijn er bijvoorbeeld in Olpe en Medebach en op het natuurrodelbaan in Neuastenberg en in Snow World Züschen.

Ook in Neuastenberg is er een paradijs voor snowboarders: Het funpark Postwiese wird bijkomend voor jou aangelegd en is in het bijzonder voor gevorderden uitgedacht, hoewel er ook een Easy Line voor beginners is. Meermaals per week wordt ook hier de kunstmatige verlichting aangestoken die voor een heel bijzondere atmosfeer bij het snowboarden zorgt.
www.postwiese.de 

Wanderweg bei Schnee in der Eifel., © Eifel Tourismus GmbH, Dominik Ketz

Win­ter­sport in klei­ne­re ge­bie­den


Ei­fel, Ber­gis­ches Land en Teu­to­bur­ger Wald

De Wintersport-Arena is zonder twijfel Nordrhein-Westfalens grootste wintersportregio, maar daarnaast zijn er ook veel kleinere gebieden waar skiërs zich zullen goed voelen. De Eifel, bijvoorbeeld, is ook in de winter geschikt voor een uitstap met de hele familie. In de eerder kleine skigebieden zijn niet alleen de liftprijzen voordelig, maar er zijn ook leuke mogelijkheden om te rodelen. Rond het dromerige middeleeuwse stadje Monschau is er een rodelpiste met extra kinderlift. Daartoe komen meerdere skiliften en ongeveer 60 kilometer aangelegde pistes. In totaal zijn er ongeveer een dozijn wintersportgebieden in de Eifel die vertrekpistes, langlaufpistes en rodelbergen aanbieden.
www.eifel.info

Het Bergische Land, dat voor de poorten van het Ruhrgebied en de grootste Rijnmetropolen, Keulen en Düsseldorf, ligt, heeft zich ook op wintersport ingesteld. Wie nog niet kan beslissen of hij nu wil skiën, rodelen of langlaufen, is in het wintersportgebied Blockhaus Belmicke aan het juiste adres, want daar is alles mogelijk: Vertrekpistes met sleeplift, net als aangewezen rodelweiden en langlaufpistes van verschillende lengten en het passende materiaal, kan men in het ski- of rodelverhuur lenen. Wie nog niet kan skiën, vindt ook een skischool.

Eveneens in het Bergische Land ligt het skigebied Morsbach-Springe-Rom. Zo sneeuwzeker als de wintersport-arena is het hier echter niet. Wanneer er eens 25 centimeter sneeuw ligt, kan men de gunst van het uur tot ‘s avonds gebruiken want ook hier wordt ‘s avonds de kunstmatige verlichting aangestoken. Daarnaast is er ook een uitstekende rodelpiste; aan rodelmogelijkheden ontbreekt het echter niet in de heuvelachtige middengebergteregio.

Langlaufers vinden ook in Önkfeld, een plaats die tot Radevormwald behoort, een klein, maar fijn aanbod: Negen kilometer piste zijn er hier die dagelijks machinaal worden gevormd.
www.dasbergische.de/wintersport

Nummer een voor wintersportfans in het Teutoburger Wald is het Extertal. Wanneer de sneeuwomstandigheden goed zijn, zijn hier twee ski- en sledeliften in gebruik. En dankzij de kunstmatige verlichting is het plezier ook nog niet bij zonsondergang voorbij. Voor langlaufers zijn er uitstekende pistes die regelmatig worden gevormd. 
www.extertal.de

Bobslee in de Veltins-Eis Arena in Winterberg in het Sauerland., © Bobbahn Winterberg

Win­ter­sport voor adre­na­li­ne­jun­kies


Taxi­bob

Nog sneller dan traditionele wintersportactiviteiten is een ritje met de taxibob op de bobsleebaan in Winterberg. Drie mensen stappen in de bob met een ervaren piloot en snellen aan snelheden tot 130 km/h het ijskanaal naar beneden. Na 60 seconden is de pret alweer voorbij – maar men zal zich waarschijnlijk nog lang aan de bliksemsnelle rit herinneren.
www.veltins-eisarena.de

Jever Fun Skihalle Neuss, © allrounder mountain resort gmbh & co

Ski­pret in elk sei­zoen


Over­dek­te sneeuw­pis­tes in NRW

Wie overigens ook in het vlakke land het skiën niet wil missen, kan in NRW zelfs tijdens de hoogzomer op de latten. In Neuss am Niederrhein en in Bottrop, midden in het Ruhrgebied, zijn er namelijk twee overdekte skipistes die het hele jaar geopend zijn. Met zijn 640 meter lange piste is het Alpincenter in Bottrop zelfs de langste overdekte skipiste ter wereld!

In beide overdekte skipistes zijn er beginnersheuvels en steile, deels bochtige afdalingen voor gevorderden die zelfs door Duitse professionele skiërs worden gebruikt. Het Alpenpark Neuss heeft daarenboven nog een funpark voor free-skiërs ingericht.
www.alpincenter.com

Meer ont­dek­ken?

Kijk eens hier!

Weihnachtsmarkt Schloss Grünewald in Solingen-Gräfrath, © Jörg Lange

Kerst­mark­ten

lees meer
Winter aan de Sorpesee in het Sauerland, © Klaus-Peter Kappest

Win­ter­wan­de­len

lees meer
Two hikers in the open air museum Lindlar, © Tourismus NRW

Wan­de­len

lees meer