Park, Düsseldorf, © Felix Gemein

Na­tuuroa­sen in de stad


Ont­span­ning in het groen

In Noordrijn-Westfalen liggen stad en natuur vaak heel dicht bij elkaar – en soms zijn er zelfs midden in bruisende steden en grote metropolen echte natuuroasen die uitnodigen om te ontspannen en tot rust te komen, te wandelen of te liggen, dieren te observeren of foto's te maken. Laat de gedachten gewoon dwalen – de volgende natuuroase ligt vaak op maar een steenworp afstand.

Arboretum Burgholz, © Ute Nolden-Seemann

Bo­men van over de he­le we­reld


Tip 1

In Wuppertal ziet men door de bomen het bos niet meer: want het Burgholz Arboretum is qua oppervlakte het grootste teeltgebied met uitheemse boomsoorten van Duitsland – hier vindt men zilversparren, mammoetbomen en bijna 100 loof- en naaldboomsoorten. Drie gemakkelijke wandelpaden leiden naar bomen uit Noord-Amerika, Europa en Azië – wandelaars herkennen de paden aan hun markeringen: een sequoia, het blad van de espenkastanje en het blad van de taartboom.

Wie zin heeft in een iets langere tocht, kun de wegmarkering van het dennenappelspoor aanhouden en de bossen van de wereld bewandelen.
www.wald-holz.de

Lousberg Aken, © @sauldejongh @vincentcroce

Lous­berg in Aken


Tip 2

Bergbeklimmen midden in Aken - de Lousberg is immers 264 meter hoog en daarmee de hoogste van de drie lokale bergen van Aken. Hier heerst een vakantiegevoel: hangmatten op de noordelijke helling nodigen uit om even uit te rusten en te genieten van het prachtige uitzicht over de Soers, een waterrijk gebied met een beekje dat uitmondt in de Wurm, en Aken.

Als je na zoveel groen nog zin hebt in een wandeling door de stad, breng dan een bezoek aan de oude binnenstad van Aken, slenter door romantische steegjes, snuffel in kleine winkeltjes en pauzeer in mooie cafés.
www.aachen-tourismus.de

Naturlinie 105 in Essen, © Ruhrbahn GmbH

Met de tram naar het plat­te­land


Tip 3

Van het Emscherdal naar het Ruhrdal loopt de ongeveer 20 kilometer lange Natuurlijn 105 dwars door Essen. De route omvat idyllische groene valleien met kleine beekjes, groene woonwijken, bossen en natuurreservaten. Men beslist gewoon zelf bij welke groene oase men wil uitstappen: De Natuurlijn 105 rijdt namelijk gewoon als lijndienst. Bij elke halte vindt men borden met informatie over natuurwandelingen, wandelroutes en afstanden. Dus: Instappen allemaal!
www.naturlinie105.de

Park slot Heltorf, Düsseldorf, © www.genussbummler.de

Düs­sel­dorfs Dik­ke Struik


Tip 4

Enorme rododendronplanten geven de "Dicke Busch" bij kasteel Heltorf in het noordelijke deel van Angermund zijn naam. Het wordt beschouwd als een van de mooiste Niederrheinische bosparken in Engelse landschapsstijl en de rododendronbeplanting is de op een na oudste van Duitsland. Van begin april tot eind juni staat het in volle bloei en de geweldige kleuren maken het tot een ideaal fotomotief.
www.forst-graf-spee.de/schlosspark-heltorf

Wahner Heide, Köln, © Frank Mertens, frankmphotography

De groe­ne voor­tuin van Keu­len


Tip 5

Direct aan de poorten van de metropool Keulen met zijn drukke straten en talrijke hoogtepunten, zoals de Dom van Keulen, ligt een oase van rust en een leefgebied voor wilde dieren en planten: De Wahner Heide is het meest soortenrijke natuurreservaat in Noordrijn-Westfalen en een ideaal toevluchtsoord voor iedereen die de grote stad even wil ontvluchten. Hier zwerven kuddes schapen en geiten door heuvelachtige duinlandschappen, betoverende paden leiden door heidelandschappen en vanaf de Telegraphenberg en Fliegenberg hebben wandelaars en trekkers een geweldig uitzicht over het heidelandschap en deels tot aan het Siebengebirge.

En als men de drukte van de grote stad mist, kan men snel naar Keulen terugkeren en de bezienswaardigheden van de stad aan de Rijn ervaren.

Ont­dek de na­tuur in NRW

Die Flamingos am Zwillbrocker Venn teilen sich ihren Lebensraum mit Kolonien von Lachmöwen, © Biologische Station Zwillbrock e. V.

Na­tuur­toch­ten

lees meer

MEER KOR­TE TIPS VOOR KOR­TE TRIPS

Klik hier!

Hangbrug bij Kühhude op Rothaarsteig, © Rothaarsteigverein, Björn Hänssler

Bij­zon­de­re brug­er­va­rin­gen

lees meer
Houten loopbrug van het grote veen in Lübbecke, © Leo Thomas

Slecht­weer­da­gen

lees meer
Street Art Düsseldorf: muurschildering in de Merowingerstraße, © Johannes Höhn; Artists: Klaus Klinger, Majo Brothers

Street Art in NRW

lees meer
Uitzicht vanaf de Sparrenburg op Bielefeld, © Bielefeld Marketing, Franziska Beckmann

Wan­de­len met (groot-)stads­flair

lees meer
Sterren in de Eifel, © Harald Bardenhagen

Ster­ren en vreem­de pla­ne­ten

lees meer