Street Art Köln, © Johannes Höhn, artiest Mista Sed (Augsburg, DEU), Wuffelpuffelz, 2016

Street art om te be­won­de­ren


Stads­wan­de­ling met gro­te graf­fi­ti en klei­ne kunst­wer­ken

Bezienswaardige kunst vindt men in NRW niet alleen in musea: grote werken en kleine blikvangers vindt men ook buiten in de straten van grote metropolen en kleinere steden. De meest uiteenlopende kunstenaars, kunstvormen en vormgevingstechnieken veranderen de openbare ruimte in een openluchtgalerie. Begeleide street art-tours garanderen niet alleen de ontdekking van steeds nieuwe werken, vaak met maatschappelijk relevante thema's, maar introduceren ook minder bekende hoekjes van Düsseldorf, Keulen, Paderborn en Dortmund.

Street Art Düsseldorf: muurschildering in de Merowingerstraße, © Johannes Höhn; Artists: Klaus Klinger, Majo Brothers

Düs­sel­dorf


Tip 1

Wie de hoofdstad van de deelstaat bezoekt, komt onderweg overal kunst tegen, te voet, op de fiets of in de metro. De kunstzinnig vormgegeven stations van de Wehrhahn-lijn of de grote "Hornet"-muurschildering in Museum K20 zijn slechts twee voorbeelden van hoe kunst deel is gaan uitmaken van het openbare leven in Düsseldorf. Het meest recente voorbeeld: het project "Pretty Wall Bilk" heeft met behulp van internationale kunstenaars een metro in een openbare kunstgalerie veranderd. Daarnaast biedt het festival “40“ Urban Art“-Festival  om de twee jaar nieuwe werken op bruggen of gevels van gebouwen, zoals bij de volgende editie in 2023.

Regelmatige urban art walks door de binnenstad bieden een actueel overzicht van de straatkunst in Düsseldorf en geven bovendien achtergrondinformatie over de totstandkoming van de werken, de kunstenaars en een korte inkijk in de stadsgeschiedenis van Düsseldorf. Wie ook de muurschilderingen in de buitenwijken wil zien, kan een begeleide urban art ride met de fiets maken.
www.duesseldorf-tourismus.de/en

Gespoten gevel in Keulen, © Johannes Höhn, artiest Ammar Abo Bakr (Luxor, EGY) & Robin von Gestern (Köln, DEU), CityLeaks 2015

Keu­len


Tip 2

Creatieve straatkunst vindt men in Keulen op elke hoek. Dat komt onder meer door het CityLeaks Urban Art Festival, dat om de twee jaar plaatsvindt en het meest gerenommeerde festival is in zijn soort in Noordrijn-Westfalen en voortdurend nieuwe werken produceert, waarvan sommige al lang fotogenieke herkenningspunten zijn geworden. Bepaalde wijken hebben zich ontwikkeld tot echte street art hotspots, zoals Ehrenfeld, waar men de grootste dichtheid aan grootschalige muurschilderingen van Keulen vindt. In Nippes komen vooral graffitifans aan hun trekken en Mülheim op de rechteroever van de Rijn wordt wel eens vergeleken met een bekende trendy wijk in Berlijn: "Het Mülheim van morgen is het Prenzlauer Berg van gisteren", zegt de in Mülheim opgegroeide Keulse straatkunstenaar Tim Ossege alias seiLeise.

Regelmatige street art-tours leiden door de bijzonder creatief vormgegeven wijken van de Domstad en laten de kunstenaars en kunstwerken nader kennismaken. Wie op eigen gelegenheid een langere tocht wil maken, kan een street & urban art tour van 20 kilometer per fiets doen.
www.cologne-tourism.com

Graffiti in Paderborn, © Tourismus NRW e.V. ; Artists: Norbert 3000,  Volker Heisener

Pa­der­born


Tip 3

Street art en de katholieke kerk komen in Paderborn heel dicht bij elkaar: op initiatief van de algemene overste van de zusters van Sint-Vincentius in Paderborn hebben graffitikunstenaars een kloostermuur ontworpen. Meer dan 100 meter graffitikunst heeft de muur als "Busdorfgalerie" inmiddels tot een van de meest  fotogenieke bezienswaardigheden van de stad gemaakt. Het Secret City Festival zorgt er sinds 2021 voor dat er elk jaar meer werken bijkomen: nationale en internationale sprayers richten dan in de zomer gevels in het stadsgebied opnieuw in. In Paderborn houdt zelfs de wetenschap zich met graffiti bezig: het aan de universiteit gevestigde "Informatiesysteem Graffiti in Deutschland" (INGRID) zorgt voor een systematisch onderzoek naar graffiti-beelden in Duitsland. Geïnteresseerde bezoekers kunnen een actueel overzicht krijgen van de straatkunst in Paderborn tijdens twee verschillende rondleidingen, waarbij een expert van de scene hen door verschillende delen van de stad leidt. 
www.paderborn.de

Straatkunst aan de Dortmund U , © Johannes Höhn; Artist Dennis Klatt

Dort­mund


Tip 4

In het Ruhrgebied gedijen op veel plaatsen kleurrijke stadsjungles, maar vooral in Dortmund is de straatkunst bijzonder kleurrijk. De wijk Union in Dortmund is een kleurrijke hotspot met veel grootschalige muurschilderingen. Precies in het midden: de 44309 Street Art Gallery, die niet alleen urban art voor de huiskamer thuis aanbiedt, maar ook herhaaldelijk graffitikunstenaars uit de hele wereld heeft uitgenodigd om gevels in de stad te ontwerpen. Precies in het midden: De  Dortmunder U, cultureel centrum, uitkijktoren en symbool van de stad, is het start- en eindpunt van begeleide street art-tours. En het gaf de wijk Uniol zijn naam: tot de jaren 1990 was de Dortmunder U de gist- en opslagkelder van de Union-brouwerij.
sanfte-touren.de

Meer kor­te tips voor kor­te trips

Klik hier!

Gevels Merowingerstraße, Keulen, © Johannes Höhn

Be­min­de stra­ten

lees meer
Gezicht op het trappenhuis van het Küppersmühle Museum, Duisburg, © Tourismus NRW e.V.

Coo­le trap­pen

lees meer
Uitzicht vanaf de Sparrenburg op Bielefeld, © Bielefeld Marketing, Franziska Beckmann

Wan­de­len met (groot-)stads­flair

lees meer
Sterren in de Eifel, © Harald Bardenhagen

Ster­ren en vreem­de pla­ne­ten

lees meer