Lichtdecoratie Lorettostraße, Düsseldorf, © Johannes Höhn

Be­min­de stra­ten


Veel te mooi om ge­woon te pas­se­ren

Historische hoogtepunten of graffiti blikvangers, huiskamersfeer of feeststemming, Pruisische pracht en praal of vakwerkhuizen aan de rivier: In grotere en kleinere steden in Noordrijn-Westfalen zijn er straten waar we niet zomaar doorheen kunnen lopen. Met hun heel eigen kenmerken hebben ze onze harten veroverd - zodat we het liefst voor altijd zouden blijven.

Lorettostraße Düsseldorf, © Johannes Höhn

Sa­men feest vie­ren


Tip 1: Düs­sel­dorf, Lo­ret­tostraße

Deze straat vormt het hart van de gelijknamige Lorettowijk in het zuiden van Düsseldorf, dat bij verschillende gelegenheden sneller gaat kloppen: De mensen die hier wonen en werken organiseren steeds weer straatfeesten en concerten – zelfs digitaal tijdens de coronapandemie – en versieren hun straat met kleurrijke vlaggen of lichtversieringen, afhankelijk van het seizoen, zelfs los van dergelijke vieringen. Of het nu gaat om gezinnen, creatievelingen of mensen uit de horeca: er heerst hier een warme saamhorigheid en ook bezoekers voelen zich meteen welkom in de Loretto-gemeenschap. Het is trouwens de moeite waard om tijdens een wandeling even op de stoep te pauzeren: als men de ogen laat afdwalen en de oren spitst, kan men een van de groene parkieten spotten en horen die al jaren aan de Rijn wonen.
www.duesseldorf-tourismus.de

Essen Kettwig, © Johannes Höhn

Vak­werk aan de ri­vier


Tip 2: Es­sen, Ruhr­straße

Vakwerkhuizen met zwarte balken, witte muren en grijze leien daken omzomen de Ruhrstraße in Essen-Kettwig, die zijn naam eer aandoet en over een grote afstand parallel loopt aan de Ruhr. Op zijn weg door de oude stad van Kettwig passeert hij galerijen en boetieks, middeleeuwse vakwerkhuizen, kerken en de Tuchmacherplatz met zijn fontein en kerktrappen. De treden stellen een historische vluchtroute voor: Ze vormden ooit een van de vier brandgangen tussen de Ruhr en het hoger gelegen dorp. De huizen op de kerktrappen behoren tot de oudste middeleeuwse gebouwen van de stad. Men kan tijdens een wandeling meer kunstwerken uit de 20e en 21e eeuw ontdekken, daarvoor zorgt het Kettwig Sculpturenpark, dat een steeds grotere openluchtgalerie wordt.
www.kettwig.eu

Gevels Merowingerstraße, Keulen, © Johannes Höhn

Gast­vrij­heid met re­tro­char­me


Tip 3: Keu­len, Mero­win­ger­straße

Overdag maakt deze straat in de Keulse Südstadt winkelen mogelijk met stops bij kleine boetiekjes, een ijssalon, cafés of bij de ei- en kaaskoning; 's avonds nodigen verschillende restaurants en cafés uit om binnen te stappen. Als men zich hier verveelt, kan men op straat overnachten. Het kleine "Hotel am Chlodwigplatz" biedt persoonlijke gastvrijheid met retrocharme. De eigenaarsfamilies komen zelf uit de Veedel, zoals de Keulenaars de wijken noemen, en hebben het monumentale pand met liefde gerenoveerd. Het eigen café "Armer Ritter" serveert ontbijt, koffie en zelfgemaakt gebak. Overigens is een omweg naar de Chlodwigplatz, waar de Merowinger Straße begint, ook de moeite waard: hier staat de Severinstorburg, ooit een poort van de middeleeuwse stadsmuur en ook nu nog goed bewaard gebleven. 
www.koeln.mitvergnuegen.com

Street Art in de Waldhausener Straße, © Johannes Höhn

Wand­schil­de­rin­gen en huis­ka­mers­feer


Tip 4: Mön­chen­g­lad­bach, Wald­hau­se­ner Straße

Deze straat geeft kleur aan de oude stad van Mönchengladbach grote muurschilderingen sieren hier vele gevels. Studio's en kleine winkels brengen extra kleuraccenten en soms zelfs geluiden. De Vinyl Garage, bijvoorbeeld, een goed gesorteerde non-profit platenwinkel, biedt zowel gebruikte platen als selecte nieuwe releases. Het cultuurcafé Köntges is meer dan een plek voor koffie en gebak, het is een ruimte voor sociale, artistieke en culturele projecten en evenementen. Het is ook de moeite waard om tussen de huizenrijen omhoog te kijken: Hier hangen overal retro lampenkappen op straat. Er is hier zowel overdag als 's nachts iets te beleven, de straat is zowel een feestmijl als een huiskamer, afhankelijk van het gedeelte en het tijdstip.

Detmold, Krumme Straße, © @smirnova_photographie

Le­ven­dig mu­se­um


Tip 5: Detmold, Krum­me Straße

In feite is het niet alleen in de Krumme Straße in Detmold dat veel dingen een beetje "krom en scheef" zijn. Want liefdevol gerestaureerde vakwerkhuizen in de stijl van de Wezerrenaissance staan verspreid over de historische oude binnenstad van de Oost-Westfaalse universiteitsstad. De sierlijke gevels, erkers en sierlijsten met inscripties en wapenschilden maken van elk huis een uniek kunstwerk. Maar anders dan in een museum is er in de Krumme Straße altijd iets te beleven en is aanraken toegestaan. Er zijn kleine mode- en cadeauwinkels, het "Strumpfkästchen" en een hoedenwinkel, evenals een boekwinkel met de naam "Kafka & Co". En wanneer de eerste zonnestralen verschijnen, worden ook in de cafés en bistro's de stoelen buitengezet en kunnen de gasten de tijd nemen om de vakwerkkunst te bekijken.

Detail op het gerechtsgebouw in de Kaiserstraße, © Werbegemeinschaft Kaiserstraße e. V.

Kof­fie, kroon­luch­ters en kei­zerfon­tein


Tip 6: Dort­mund: Kai­ser­straße

Oude gebouwen in art-nouveaustijl, eigen winkels, cafés en restaurants omzomen de Kaiserstraße in Dortmund, die populair is bij alle leeftijdsgroepen. Een ontmoetingsplaats voor mensen uit de buurt en gasten is de keizerfontein – en dat al 120 jaar lang. Op de trappen kan iedereen de zon op zijn neus laten schijnen, genieten van het klaterende water en de drukte op straat gadeslaan. Als de honger toeslaat, helpt de Café Lotte, met koffie, gebak, kroonluchters en plafondschilderingen. De producten van Pott au Chocolat smelten in de mond: Handgemaakte bonbons en vele andere producten op basis van de cacaoboon laten de zoete kant van het Ruhrgebied zien.
www.kaiserstrasse-do.de

Oude Huisgevels Frankenberg, © Johannes Höhn

His­to­risch en hip


Tip 7: Aken, Bis­mar­ck­straße

Jong en hip ontmoet hier oud en waardig: studentenleven, cafés en kroegen gaan in het Frankenberger Viertel prachtig samen met beschermde historische gebouwen, mythen en legenden. Ook al hebben niet alle delen van de Bismarckstraße evenveel te bieden, de eerste helft is bezaaid met zulke mooie hoogtepunten dat het onze harten heeft veroverd. Zo is er kasteel Frankenberg, dat enigszins verhoogd ligt in een park met een speelplaats die boven de straat troont, en tegenwoordig dienst doet als burgerlijk en cultureel centrum.  Vooral bij mooi weer komen hier heel verschillende mensen samen om te spelen, te picknicken, te kletsen en te ontspannen – en vaak met een ijsje van de Öcher Eis-Treff in de hand, een ander hoogtepunt van deze straat. Op een steenworp afstand van het park biedt het ijssalon een bewust klein, maar zeer verfijnd assortiment met klassiekers en verrassingen, zoals tomatenijs met een vleugje basilicum. Kleine, maar fijne blikvangers zijn de bloemdecoraties die onder meer aan de lantaarnpalen zijn bevestigd.

Deur in de oude stad van Schmallenberg, © CC-BY-SA Schmallenberger Sauerland Tourismus, Klaus-Peter Kappest

Prui­sisch pracht­stuk


Tip 8: Sch­mal­len­berg, Ost- en West­straße

De oude stad Schmallenberg is een schoolvoorbeeld van Pruisische planning: na een stadsbrand in 1822 werd de stad in het Sauerland strikt volgens classicistische regels symmetrisch gebouwd met twee parallelle straten die door dwarsstraten met elkaar werden verbonden. Tot op de dag van vandaag vormen de parallelle Ost- en Weststraße niet alleen het skelet maar ook het hart van de stad: Hier gaan inwoners en gasten naartoe voor een uitgebreide stadswandeling in een historisch vakwerkdecor. Naast een groot aanbod van eigen winkels, cafés en restaurants bieden hotels hier ook een bed voor de nacht.
www.schmallenberger-sauerland.de/nl

  • Street Art in de Waldhausener Straße, © Johannes Höhn
    Bloemstukken, Bismarcksstraße in Aken , © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
    Gevels in Aken, Bismarckstraße, © Tourismus NRW, Ralph Sondermann
  • Salontafel met fiets, Düsseldorf , © Johannes Höhn
    Straatnaambord Lorettostraße Düsseldorf, © Johannes Höhn
    Vakwerkgevels in Detmold, Krumme Straße, © Tourismus NRW e.V.

Nog meer ste­den­trips in NRW?

Oude stad Münster , © @een_wasbeer-c-@een_wasbeer XD X3

Mün­ster

lees meer
Het Luisenviertel in Wuppertal, © Malte Reiter

Wup­per­tal

lees meer
De bovenstad in Siegen, © Universitätsstadt Siegen

Sie­gen

lees meer
Essen Kettwig, © Johannes Höhn

Es­sen

lees meer
Uitzicht op Bielefeld, © Johannes Höhn

Bie­le­feld

lees meer
Street Art van de kunstenaars Majabrothers, Ben Mathis en de Föns Crew in Kiefernstrass in Düsseldorf., © Johannes Höhn

Düs­sel­dorf

lees meer
Winterberg in de herfstmist, © Ferienwelt Winterberg

Win­ter­berg

lees meer
Panorama van Keulen met kathedraal, Rijn en Rijn schepen, © Johannes Höhn

Keu­len

lees meer
Museum Ostwall Dortmunder U, © Frank Vinken | dwb

Dort­mund

lees meer
Oude stad Mönchengladbach, © Andreas Lousberg

Mön­chen­g­lad­bach

lees meer