Wintersport in Winterberg, © Ferienwelt Winterberg

Ac­tief Win­ter­berg


Hoog­burcht van de win­ter­sport ten noor­den van de Al­pen

Ingebed in eindeloze bossen en groene weilanden, omgeven door de hoogste bergen van Westduitsland, staat Winterberg garant voor beweging en belevenis. Doe je wandelschoenen aan en ontdek adembenemende vergezichten. Ontdek landschap van de Hochheide, historische gebouwen en de charmante oude stadskern van Winterberg.

Winterberg in de herfstmist, © Ferienwelt Winterberg

Ar­tis­tie­ke cou­lis­sen


In­spi­re­rend land­schap no­digt uit tot be­we­ging

Bij een wandeling langs de Panorama-belevenisbrug Winterberg toont het geneeskrachtige kuuroord zich in zijn glorie: een blik zweeft ver over de bergen, boomtoppen en velden in de vakantieregio in het Hochsauerland. Hier en daar hangen gasten aan de klimelementen die boven, onder en naast de brug geïnstalleerd zijn. Skispringers en bobteams trainen voor de volgende wedstrijd op de St. Georgschans of in het ijskanaal van de “Veltins-EisArena” waar ook bezoekers in de Taxi-Bob kunnen naar beneden glijden. Niet veel verder lopen wandelaars door dicht begroeide bossen.

De Winterberger Hochtour is slechts een van de mogelijke routes. Het traject begint en eindigt aan de Kahler Asten. Het 82 kilometer lang bewegwijzerd wandelpad leidt door alle 14 deelgemeenten van de stad, onder andere ook door de mooie binnenstad met haar persoonlijke winkeltjes en voorbij de Lennebron. Het pad toont de veelzijdigheid van de inspirerende natuur in het hoogheidelandschap, net als het ‘Gouden Pad’ – een landschapstherapiepad in de deelgemeente Niedersfeld. Voor langere wandeltochten kunnen getrainde wandelaars afzonderlijke etappes van het Rothaarsteig of het Sauerland Höhenflug gebruiken dat langs het 12.500 inwoners tellende Winterberg loopt.

De Veltins Eisarena op de Avonturenberg Cap in Winterberg, © Bobbahn Winterberg

Be­le­ve­nis­berg Kap­pe


Klim­bos, bi­ke­park en pa­ra­sai­len

De kleinstad in het Rothaargebergte doet zich in elk seizoen als internationale sport- en vrijetijdsmetropool voor. Winterberg behoort tot de Wintersport-Arena Sauerland, het grootste skigebied ten noorden van de Alpen.

Waar ten noorden van de centraal liggende Bundesstraße de berg vooral gebruikt wordt voor sportieve uitstappen, in de winter voor snelle afdalingen en rodelpartijtjes, staat op de zuidelijke belevenisberg Kappe avontuur centraal. In het klimbos balanceren bezoekers op grote hoogte tussen de boomtoppen heen en weer. In het bikepark storten de downhillfietsers zich op de verschillende paden. Voor gasten is er een zomerrodelbaan, een segway-parcours en bungee trampoline. Hoogtepunt van de berg is echter de zogenoemde Fly-Line, een kabelbaan die meer dan een kilometer boven het bikeparkterrein loopt.

Nog spectaculairder gaat het met een van de langste mega ziplines in Europa, op de Altalstenberg in het dal: met de Astenkick kunnen funsportfans met snelheden tot 70 kilometer per uur om en bij de 1000 meter bergaf zoeven.

Het gouden pad in Niedersfeld in het Sauerland, © Tourismus NRW e.V.

Hop naar de be­le­ve­nis­sta­ti­ons


Wel­l­nes­sin­rich­tin­gen en mu­sea

Toch ook rond het toeristische centrum van Winterberg kunnen reizigers veel beleven: zoutgrotten en spahuizen bieden compensatie voor de vele beweging aan de belevenisstations. Ontspannen is een wandeling rond het Hillebachmeer in de deelgemeente Niedersfeld des te makkelijker. In de zomermaanden kunnen gasten hier zelfs in een bocht zwemmen. Ook wakeboarden op het water is mogelijk.

Wie echter liever meer informatie over de regio wil, kan uit verschillende startpunten kiezen. Een uitstap naar de Ruhrbron vertelt over de oorsprong van een van de belangrijkste zijrivieren van de Rijn, die haar naam aan de hele regio schonk. Het Westdeutsche Wintersportmuseum geeft dan weer informatie over de geschiedenis van de wintersport in de regio en de ontwikkeling van het skiën. In het Heimatmuseum “Borgs Scheune” of “Kump” in de buurgemeente Hallenberg leren bezoekers de vakantiestreek nog beter kennen.

  • Een wegwijzer op de Rothaarsteig toont wandelaars verschillende bestemmingen, © Tourismus NRW e.V.
    Pauze in Neuastenberg in het Sauerland, © Tourismus NRW e.V.
    Panoramisch uitzicht op de Kahler Asten, © Tourismus NRW e.V.
  • De Kahler Asten in de winter, © Tourismus NRW e.V.
    Vogelperspectief van Kahle Asten in de winter, © Tourismus NRW e.V.
    Zicht op het stadje Winterberg in de zomer, © Stefan Schmitt, www.steff-fotografie.de