Trap in het Ruhrmuseum, Zeche Zollverein Essen, © Urban Pixxels

Coo­le trap­pen


Ex­cur­sie­be­stem­min­gen met de bes­te klim­mo­ge­lijk­he­den

Urban art of oude pracht, kronkelend of kaarsrecht, sportieve uitdaging of plek om te vertoeven: In NRW zijn trappen veel meer dan een middel om een doel te bereiken, namelijk een weg naar boven. Wij hebben treden verzameld die veel te spectaculair zijn om gewoon overheen te lopen, bijvoorbeeld omdat het begaanbare kunstwerken zijn, onderweg prachtige uitzichten bieden of er zo mooi uitzien en zelfs zo mooi klinken dat ze zelfs als concertzaal dienen.

Holsteiner Treppe Wuppertal Stufen, © Tourismus NRW e.V.

Wup­per­tal, ster on­der de trap­pen


Stad met de mees­te trap­pen in Duits­land biedt bij­zon­de­re exem­pla­ren

Met een totaal van 517 trappen in de stad is de titel van Duitse stad met de meeste trappen verzekerd. Het Tippen-Tappen-Tönchen met 103 treden verbindt de Ölberg met het Luisenviertel in de wijk Elberfeld. In de wijk Ölberg vindt men galerijen, kleine winkels en gezellige restaurants. Het naburige Luisenviertel betovert met zijn kleine zijstraatjes, chique oude gebouwen en gezellige tearooms en cafés. De Hosteiner Treppe met zijn kleurrijke treden is niet alleen een echte blikvanger en een geliefd fotosjabloon, maar ook een van de meest bezochte plekjes van de stad. Het langste ononderbroken rechte exemplaar is de Jakobstreppe met 155 treden, die de Friedrich-Ebert-Straße in Elberfeld-West verbindt met de Nützenberg.

Grote trap van kasteel Augustusburg Brühl, © Johannes Höhn

Pracht­stuk in mar­mer


Sier­trap­pen­huis Schloss Au­gus­tus­burg

Zuilen en beelden van wit marmer schitteren naast filigraan fresco's, omlijst door prachtige muur- en plafondschilderingen. De grote trap in Schloss Augustusburg neemt de adem weg – zelfs bij rust. Twintig jaar lang werkte een team van kunstenaars aan dit prachtige bouwwerk volgens de plannen van de grote barok- en rococo-bouwmeester Balthasar Neumann.

Tijdens de kasteelconcerten van Brühl weerklinkt er muziek uit de barok en de romantiek, passend bij de omgeving. Elk jaar staan de werken van de componist Joseph Haydn centraal. 

Staircase Museum Küppersmühle Duisburg, © @lerichti  @vdurango

Trap­pen in het mu­se­um


Kunst­wer­ken om­ringd door ten­toon­stel­lings­stuk­ken

Soms stelen stappen de show van de eigenlijke tentoonstellingsstukken. Wie het Ruhrmuseum in de voormalige kolenwasinstallatie van het industrieel complex Zollverein bezoekt, stuit op weg naar het eigenlijke gebouw op het eerste fotosjabloon: de langste vrijstaande roltrap van Duitsland leidt naar het interieur van het industrieel monument. De rit naar de ingang duurt ongeveer anderhalve minuut; als alternatief kan men het hoogteverschil van 24 meter ook te voet overbruggen. In het museum zijn verschillende tentoonstellingsniveaus ook verbonden door een fotogenieke trapconstructie: De trap, ontworpen door sterarchitect Rem Koolhaas, gloeit in gele en oranje tinten en doet denken aan heet, vloeibaar staal. 

De trap van het museum Küppersmühle für Moderne Kunst (MKM) is eenvoudiger, maar niet minder indrukwekkend. De spectaculaire trappentorens van Herzog & de Meuron trekken jaarlijks vele architectuurminnende bezoekers naar het bakstenen gebouw, dat tot de jaren 1970 als graanschuur dienst deed. Tegenwoordig vormt de Küppersmühle het einde van de binnenhaven van Duisburg, die een plek van ontspanning is met restaurants, cafés, moderne en historische architectuur en vele zitmogelijkheden aan het water.

Tetraeder Bottrop, © Johannes Höhn

Trap­pen met een uit­zicht


Dicht bij de he­mel

Veel frisse lucht en prachtige vergezichten zijn de beloning voor het beklimmen van deze trappen, die naar prachtige uitkijkpunten leiden, maar soms ook uiterst bezienswaardig en een kunstwerk op zich zijn. Een prominent voorbeeld is de trapsculptuur Tiger & Turtle in Duisburg: het 20 meter hoge kunstwerk lijkt op een begaanbare achtbaan, behalve dat bezoekers het zonder looping moeten doen. 

Hoeken in plaats van bochten kenmerken de Tetraeder op de terril van de Beckstraße in Bottrop: het van verre zichtbare oriëntatiepunt is te voet bereikbaar via een kronkelend pad of via een trap van bijna 400 treden. En het geometrische kunstwerk zelf bestaat ook uit slingerende trappen en stalen buizen die door staalkabels met elkaar verbonden zijn. De "Tetraeder Treppenlauf", die eenmaal per jaar plaatsvindt, is een bijzondere uitdaging waarbij het erom gaat de Tetraeder te bedwingen in races met verschillende moeilijkheidsgraden, trap op trap.

Rustiger is het op de Halde Norddeutschland in Neukirchen-Vlyun, die via verschillende wandelpaden of via een trap kan worden beklommen: 359 treden moet men beklimmen om de top en het Hallenhaus te bereiken. Het eerder genoemde topkunstwerk wordt overigens in het donker verlicht en is dus ook na zonsondergang een fotogeniek juweeltje. Hetzelfde geldt voor vele andere kunstwerken op terrils in het Ruhrgebied.
www.ruhr-tourismus.de

Ook in andere uithoeken van Noordrijn-Westfalen leiden trappen naar prachtige uitzichten: de Himmelstreppe aan de Hennedamm in Meschede bijvoorbeeld biedt een panoramisch uitzicht over het Sauerland en de Hennesee. 333 treden leiden de stuwdam op en verbinden het meer met het Hennepark, dat naast uitkijkplatforms en kleine loopbruggen over de Henne diverse speelmogelijkheden voor kinderen biedt. 
www.sauerland.com/de/outdooractive-pois/hennesee

Achter de naam Metabolon gaat een ontspanningsruimte schuil met aanbiedingen voor het hele gezin. Het terrein in Lindlar in het Bergisches Land maakte vroeger deel uit van een stortplaats en is niet alleen omgebouwd tot een leer- en innovatieplek voor materiaalverwerking en milieutechnologie, maar is nu ook een plek voor sport, plezier, actie en een prachtig uitzicht. Wie de 360 treden naar het uitkijkplatform boven op de voormalige stortplaats overwint, wordt beloond met een panoramisch uitzicht over het Bergisches Land. De weg terug naar beneden gaat niet alleen via de trap, maar in het zomerseizoen ook via een dubbele glijbaan van meer dan 100 meter lang. Paragliding, crossgolf en mountainbiken zijn ook mogelijk op het terrein.
www.lindlar-touristik.de

  • Trap in de uitbreiding van het MKM Museum Küppersmühle in Duisburg, © MKM Duisburg, Herzog & de Meuron; Foto: Simon Menge
    Luchtfoto van de Tetrahedron op een slakkenberg in Bottrop, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
  • Gangway Ruhr Museum, Zeche Zollverein in Essen,  Ruhr Tourismus, Stefan Ziese, © Ruhr Tourismus, Stefan Ziese
    Detail Tetraeder, Halde Beckstraße in Bottrop, © Johannes Höhn
    Trap in het Ruhrmuseum, Zeche Zollverein Essen, © Urban Pixxels

Meer kor­te tips voor kor­te trips

Klik hier!

Hangbrug bij Kühhude op Rothaarsteig, © Rothaarsteigverein, Björn Hänssler

Bij­zon­de­re brug­er­va­rin­gen

lees meer
Wahner Heide, Köln, © Frank Mertens, frankmphotography

Na­tuuroa­sen in de stad

lees meer
Sterren in de Eifel, © Harald Bardenhagen

Ster­ren en vreem­de pla­ne­ten

lees meer
Kasalla op het podium bij Jeck im Sunnesching in Keulen , © Julian Huke Photography

Het he­le jaar car­na­val

lees meer