Mediacentrum Euskirchen, © Harald Bardenhagen

Ster­ren en vreem­de pla­ne­ten


As­tro­no­mi­sche ex­cur­sie tips

Een zachte zomernacht, de sterren fonkelen – en met een beetje geluk ziet men zelfs een vallende ster. Op sommige plaatsen laat de hemel boven NRW zich zelfs met het blote oog van zijn mooiste kant zien: boven het Nationaal Park Eifel is de Melkweg zonder optische hulpmiddelen te zien en vele andere sterrenbeelden lijken dicht genoeg om aan te raken. Ook op andere plaatsen, zoals de planetaria in Bochum en Münster, is men heel dicht bij het firmament. Een van de grootste radiotelescopen ter wereld en een transportmiddel met warpsnelheid bieden andere manieren om verbinding te maken met het heelal.

Sterren in de Eifel, © Harald Bardenhagen

Ster­ren­park Ei­fel


Tip 1

Aan de nachtelijke hemel boven het Nationaal Park Eifel zijn meer sterren te zien dan op bijna elke andere plaats in Europa. De astronomieworkshop "Sterren zonder grenzen" biedt regelmatig sterrenwandelingen aan in de sterrenwacht van Vogelsang, waarbij alleen de lichtpunten aan de hemel bewegen, de waarnemers blijven op één plek. Daarnaast nemen speciaal opgeleide sterrengidsen bezoekers mee op ontdekkingstocht door de nacht.

Open rondleidingen maken spontane bezoeken mogelijk, groepen kunnen een individuele datum en locatie aanvragen. Voor degenen die willen uitslapen, bieden de gecertificeerde sterrenhosts een laat ontbijt en laat uitchecken.
www.sternenlandschaft-eifel.de 

Effelsberg radiotelescoop, © Nordeifel Tourismus GmbH

Sig­na­len uit het heel­al


Tip 2

Ook in de Eifel worden al een halve eeuw signalen uit de ruimte ontvangen. Met een diameter van 100 meter is de Effelsberg-radiotelescoop een van de twee grootste volledig mobiele radiotelescopen op aarde. Voor wetenschappelijke doeleinden ontvangt het radiogolven tot op 12 miljard lichtjaar afstand. Hoewel het observatorium zelf niet kan worden bezocht, geven het bezoekerspaviljoen en het uitkijkplateau niet alleen veel informatie over de achtergrond en de technologie, maar bieden zij ook een blik in de enorme cirkel. Drie thematische wandelroutes zorgen voor extra informatie en prachtige rondwandelingen.
www.nordeifel-tourismus.de

Planetarium Bochum, 50 jaar maanlanding 2019, © Stadt Bochum, Planetarium

Fan­ta­tisch uit­zicht, ook bij slecht weer


Tip 3

Zelfs op bewolkte dagen bieden twee grote planetaria een duidelijk zicht op de sterrenhemel. Het Bochum Planetarium https://www.nrw-tourismus.de/a-zeiss-planetarium-bochum is een van de beste en modernste planetaria ter wereld met sterprojectoren van de firma Zeiss en gebruikt de hele planetariumkoepel als scherm. De centrale projector zorgt ervoor dat meer dan 9000 sterren verschijnen aan de planetariumhemel, die altijd onbewolkt is.

Het planetarium in het natuurhistorisch museum LWL in Münster verwelkomt het de bezoekers met vele verschillende evenementenformules en programma's.
www.lwl-naturkundemuseum-muenster.de

Star Trek Operation Enterprise Coaster, Movie Park, © 2020 CBS Studios Inc.

Ope­ra­tie En­ter­pri­se


Tip 4

In het Movie Park in Bottrop kan men zelf met warpsnelheid de ruimte in. Aan boord van het ruimteschip U.S.S. Enterprise moet men het kwaad verslaan en in shuttles de uitgestrektheid van de ruimte in trekken. De Triple Launch Coaster "Star Trek™: Operation Enterprise" is meer dan een snelle achtbaan, het is ook een bijzondere fotoplek: Dankzij nieuwe technologie kan men de snelle rit via een app digitaal vastleggen als een 360-graden ervaring. De rit kan vanuit elk perspectief in de app worden herbeleefd en rechtstreeks op de bekende sociale mediaplatforms worden gedeeld. 

  • Star Trek Operation Enterprise Coaster, Movie Park, © 2020 CBS Studios Inc.
    Planetarium Bochum, © Stadt Bochum, Planetarium
    Binnenaanzicht van het planetarium in Bochum, © Stadt Bochum, Planetarium
  • Eifel Star park, © Harald Bardenhagen

Meer kor­te tips voor kor­te trips

Klik hier!

Hangbrug bij Kühhude op Rothaarsteig, © Rothaarsteigverein, Björn Hänssler

Bij­zon­de­re brug­er­va­rin­gen

lees meer
Wahner Heide, Köln, © Frank Mertens, frankmphotography

Na­tuuroa­sen in de stad

lees meer
Sterren in de Eifel, © Harald Bardenhagen

Ster­ren en vreem­de pla­ne­ten

lees meer
Kasalla op het podium bij Jeck im Sunnesching in Keulen , © Julian Huke Photography

Het he­le jaar car­na­val

lees meer