Ausblick vom Hochofen im Landschaftspark Duisburg-Nord

Tocht 2: Avontuur natuur - ontmoetingen met wilde bijen & bevers


Ruige industriële cultuur, eiland van de bevers en wandelen in de waterwereld

Op de tweede natuurtocht loop je door de ongerepte natuur van het uitgerangeerde metaalbewerkingsbedrijf, naar wilde bijen in het werelderfgoed, in de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana en op het twee-meren-wandelpad door het natuurpark Maas-Schwalm-Nette. Op de tweede natuurtocht loop je door de ongerepte natuur van het uitgerangeerde metaalbewerkingsbedrijf, naar wilde bijen in het werelderfgoed, in de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana en op het twee-meren-wandelpad door het natuurpark Maas-Schwalm-Nette. Op de tweede natuurtocht loop je door de ongerepte natuur van het uitgerangeerde metaalbewerkingsbedrijf, in de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana en door het natuurpark Maas-Schwalm-Nette.


Werelderfgoed-honing en met de woonboot op de Ruhr


Van de industriële cultuur naar het waterstation

In het landschapspark Duisburg-Noord komen industriële cultuur en natuur bij elkaar. Waar vroeger staal werd gekookt en hard werd gewerkt, vindt je nu een vrolijk gekleurd park, waar de natuur langzaam terug komt en dat tegenwoordig heel gevarieerd wordt gebruikt: Duiken in de Gasometer, alpine klimmen in de voormalige erts-opslagbunker en een klimparcours in een voormalige giethal. Wie helemaal naar boven wil, kan vanaf een uitgerangeerde hoogoven het groene Ruhrgebied bewonderen.

Nog meer industriële cultuur in combinatie met wilde natuur kun je in Essen beleven. In het park van het Unesco-werelderfgoed Zeche Zollverein wordt het sportief. Je kunt hier goed zien, hoe goed natuur en industriële cultuur hand in hand gaan: Het park is de leefomgeving van bijen, talrijke andere insectensoorten en zelfs amfibieën zoals de rugstreeppad hebben hier hun stekkie gevonden. Bezoekers krijgen een echt verrassend kijkje in de biodiversiteit, die op het brak liggend industriegebied de kop opsteekt. Honingbijen, wilde bijen en hommels produceren hier zelfs werelderfgoed-honing - een echte must!

Daarna gaat het verder met de boot: Wie stevig in de pedalen gaat, kan gezellig met de woonboot Weiße Flotte op de Ruhr schipperen - het huis om te koken, slapen en ontspannen is altijd van de partij. Doel van de boottocht is het idyllisch gelegen waterstation op het sluiseiland in Mülheim. Talrijke fiets- en wandelpaden lopen over het eiland en op een terrasje kun je heerlijk ontspannen.

www.landschaftspark.de | www.zollverein.de | www.ruhr-tourismus.de

Kaart van NRW


Bevers, kloostertuinen en Romeinen


Door het weidelandschap naar het amfitheater

Op de tweede dag ga je op weg in het natuurreservaat Bislicher Insel bij de Niederrhein. In het romantische weidelandschap vind je zeldzame planten en dieren: Arctische wilde ganzen komen in oktober aan en blijven hier de hele winter. Ook de zilverreigers vinden beschutting in het waterlandschap. En wie meer te weten wil komen over de bevers, kan deelnemen aan een excursie langs de zand- en kiezeloevers met gids en hier op de uitkijk gaan naar de kleine knaagdieren of op zijn minst hun sporen ontdekken.

De tocht gaat verder door de tuinen van het klooster Kamp in Kamp-Lintfort: Een barokke terrastuin en een bloementuin en tuinen voor eigen gebruik, nodigen de bezoekers uit, een wandeling rondom het klooster te maken. In de geurige kruidentuinen groeien aromatische en geneeskrachtige kruiden. Op vrijdag is hier kruidendag: Naast voorstellen en rondleidingen kunnen de diverse kruiden op deze dag ook geproefd worden. En als je dan rond lunchtijd honger krijgt, kun je een ommetje maken naar het Lippeschlösschen in Wesel. De Noordrijn-Westfalense ambassadeur voor heerlijkheden voor de regio Niederrhein, Ullrich Langhoff, verwent zijn gasten met bijzondere gerechten die typisch zijn voor de regio.

Na het ontspannen in de kloostertuin en een opkikkertje tijdens de lunch ga je op een reis door de tijd. In het grootste archeologische openluchtmuseum van Duitsland, het archeologische park in Xanten met de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana, kun je in de voetsporen van de Romeinen stappen. De stadsmuur en zijn poorten, herbergen en de haventempel en het amfitheater zijn één op één nagebouwd. De arena, waar de vroege gladiatoren- en diergevechten plaats vonden, wordt tegenwoordig ook voor concerten, opera's en musicals met een unieke coulisse gebruikt. Voor nachtbrakers worden er van september tot en met maart rondleidingen in het donker aangeboden: Door het donkere park loop je in de schemer van de Romeinse lampen in de donkere gewelven van het amfitheater.

www.metropoleruhr.de | www.kloster-kamp.eu | www.apx.lvr.de

Kaart van NRW


wee meren wandeling


Door weiden, bossen en heidelandschappen

De laatste dag van de tocht start in het Natuurpark Maas-Schwalm-Nette. In de Water.Wandel.Wereld bevinden zich talloze hike- en wandelpaden, die langs beken, rivieren en meren, over weiden, door bossen en heidelandschappen lopen. De Premium wandelroute 'Twee meren ronde' in de buurt van het Schwalm-dal slingert door het moerasland naar het Laarer en Borner meer. Ook hier kunnen bezoekers weer zeldzame dieren en planten ontdekken: Lelies of dotterbloemen kun je hier vinden, maar ook sporen van bevers, dassen en marters.

www.npsn.de

Kaart van NRW