©
Schloss Dyck, © Stiftung Schloss Dyck

Paasvakantie in NRW


Tips voor korte uitjes naar Noordrijn-Westfalen

Ga naar het platte land of juist naar de stad - ideeën voor iedere smaak

In of boven de stad
 

Rit met de 'Drachenfelsbahn', Königswinter

Een uitstapje met een wijds uitzicht biedt een ritje met de oudste tandwielbaan van Duitsland naar het waarschijnlijk meest bekende uitzichtpunt van het 'Siebengebrige', de 'Drachenfels' hoog boven het Rijndal bij Königswinter. Op een goed anderhalf kilometer lange route tot aan het bergstation van het 'Drachenfelsplateu' beklim je een hoogte van in totaal 220 meter met hellingen tot wel 20 procent. Van een haltepunt op ongeveer de helft van de route kun je Kasteel Drachenburg met het 'Museum für die Geschichte des Naturschutzes' (museum voor de geschiedenis van de natuurbescherming) in de voorburg bereiken.
www.drachenfelsbahn-koenigswinter.de

 

Bielefeld van boven

Hoog boven op de toren van de Sparrenburg genieten van de lentelucht en het uitzicht: Vanaf april opent het herkenningsteken van Bielefeld weer zijn poorten. In het bezoekerinformatiecentrum krijg je informatie over de Sparrenburg, over de opgravingen in de bijna 800 jaar oude vesting evenals over wandelmogelijkheden in de omgeving. Op 7 april 2018 biedt een familiedag aanvullende dingen zoals kinderschminken en goochelaarvoorstellingen evenals gratis rondleidingen door de onderaardse kazematten en op het opgravingsterrein aan.
www.bielefeld.jetzt/tourist-information

 

Stadsbelevenissen buitenom de mainstream

Met de app 'Guide for Getting Lost' met opzet verloren raken, onderaardse kunst beleven of een metropool doelgericht doelloos ontdekken - wie zijn lievelingsstad aan de Rijn en Ruhr nieuw wil ontdekken, kan zich tijdens heel verschillende avonturen door de jungle van de grote stad van Noordrijn-Westfalen laten drijven. Raadselroutes met speciale onderwerpen leiden bezoekers in Keulen, Bonn en Aken bijvoorbeeld via SMS rond. Het principe: De bezoekers gaan op een afgesproken tijdstip naar een bepaald startadres en beginnen per SMS aan de rallye.
www.touristiker-nrw.de

 

Hoog op de slakkenbergen in het Ruhrgebied

Te voet, met de fiets of op de Segway: Een bezoek aan één van de meer dan 20 bewandelbare slakkenbergen in het Ruhrgebied biedt een nieuwe kijk op de metropoolregio. Naast fantastische uitzichten bieden de slakkenbergen boven op hun toppen kunst, die zelfs kan worden bewandeld: Zo siert een van verre zichtbare Tetraeder de 'Halde Beckstraße' in Bottrop, op de 'Halde Rheinpreußen' brandt in het donker een historische mijnlamp in XXL-formaat en op de 'Heinrich-Hildebrand-Höhe' in het Zuiden van Duisburg dient het oriëntatiepunt Tiger & Turtle als uitkijkpunt en tegelijkertijd als fotomotief. Tijdens het slakkenberg-heuvel-hopping kunnen wandelaar gelijk meerdere hoogtepunten van de regio ontdekken.
www.ruhr-tourismus.de


Lekkere landpartijtjes


Met koeien knuffelen, Nümbrecht

Koeknuffelen en koe-trekking is in het bijzonder voor families een fantastische belevenis. Op de boerderij van familieEschmann in Nümbrecht kunnen bezoekers met de os Valentino en de koe Mila knuffelen. Bovendien kom je ook alles te weten over koeien, hun leven op de boerderij, de productie van het voer en de manier van herberging. Tijdens de weekeindes in maart en april worden er afspraken voor 2 uur durende knuffelcursussen aangeboden.
www.dasbergische.de

 

Op bezoek bij zeldzame vogels, Münster

Veel zeldzame dieren- en plantensoorten hebben hun stekkie gevonden in de 'Rieselfelder Münster Naturerlebnis', niet ver van de stad. Veel bedreigde vogels hebben in het moerasland een beschermende omgeving gevonden, waar ze kunnen broeden en voldoende eten vinden. Het natuurreservaat kan te voet of per fiets via een rondlopende route worden ontdekt. Tijdens de paasvakantie worden er extra evenementen voor families georganiseerd, zoals bijvoorbeeld de bouw van nestkastjes of een 'Riesefeld'-safari. Hiervoor kun je je gewoon telefonisch aanmelden.
www.wp.biostation-muenster.org

 

Kasteellente op Kasteel Dyck, Jüchen

Op 1 en 2 april 2018 nodigt Kasteel Dyck in Jüchen uit voorbij te komen naar de lente- en paasmarkt. Tijdens de rondleiding op het kasteel tijdens de paasdagen is het grote park rondom het historische waterkasteel in een vrolijk gekleurde bloemenzee gedompeld. Tuinliefhebbers kunnen genieten van bijzondere planten. Ook decoraties, meubels, tuinaccessoires, sieraden, kleding, wijn en lekkernijen worden aangeboden. Speciaal voor kinderen zijn er paasverrassingen verstopt op het terrein.
www.stiftung-schloss-dyck.de

 

Paasbrunch bij de Sauerlandse meren

Op de 'Möhnesee' en 'Biggesee' kun je tijdens het paasweekeinde ontspannen genieten: Aan boord van de MS Möhnesee wordt op 1 april een paasbuffet aangeboden. Aan boord van het schip Biggesee wordt op 1 en 2 april 2018 bovendien de paashaas verwacht, die samen met de kinderen eieren verft.
www.moehneseeschifffahrt.de | https://biggesee.de

 

Westfaals tuinfestival tussen edele paarden, Warendorf

Te midden van historische gebouwen, stallingen en parken van de stoeterij in Warendorf presenteren tuiniers, handelaars en designers van 6 tot en met 8 april exclusieve producten voor huis en tuin. Onder de oude eiken van het park en in de stijlvolle stallingen vind je heesters en planten, antieke en moderne meubels evenals heerlijkheden uit de natuur. Op de paradeplaats tonen de hengsten op afbeeldingen hun kunnen.
www.westfaelisches-gartenfestival.de

 

Tulpenfeest op de Getrudenhof, Hürth

De tulpenvelden rondom de belevenisboerderij in Hürth zijn tijdens de paastijd altijd vrolijk gekleurd. Op 1 en 2 april 2018 worden de lentebloemen gevierd met een familiefeest, het poppentheater, live muziek en rondleidingen naar de tulpenvelden. Op 25 maart wordt een groot lentefeest gevierd.
www.erlebnisbauernhof-gertrudenhof.de

 

Middeleeuws feest op het waterkasteel Geretzhoven, Bergheim 

Ridders, ambachtslieden en Middeleeuwse kunstenaars zorgen op 7 en 8 april 2018 voor leven binnen de historische muren van het waterkasteel Geretzhoven. Een actiebühne op het binnenplein, een ridderkamp en een marketenter staan centraal binnen het vrolijke gebeuren.
www.wasserburg-geretzhoven.de

 

Paasmarkt op Burg Satzvey, Mechernich

Met goochelaars en toverplezier, paasknutselen en eieren zoeken, gigantische zeepbellen en straatorgel wordt de lente op 1 en 2 april 2018 begroet op het historische waterkasteel bij Mechernich. Op een Middeleeuwse ambachtsmarkt zorgt een goochelaarkapel met varieténummers voor entertainment. Speciaal voor kinderen draait de historische draaimolen op het plein van het kasteel. Bovendien kan op beide marktdagen met de Paashaas naar paaseieren worden gezocht.
www.burgsatzvey.de

 

Actief op het land


Klimmen pal naast het 'Hermannsdenkmal', Detmold

Ook als de zes parcours met ongeveer 80 klimstations steeds weer nieuw plezier bieden - niemand kan zonder de klimpauzes in het Teuto-Kletterpark in Detmold: Want het 'Hermansdenkmal' bevindt zich in het zicht van het klimbos en trekt alle aandacht. Zo kun je hier een natuurbelevenis in een oud bos combineren met spanning en culturele highlights. Daardoor wordt het een gevarieerd uitstapje. Drie bambini-parcours bieden ook voor kinderen vanaf 4 jaar de mogelijkheid, eerste klimervaringen met helm en riem te beleven.
www.teuto-kletterpark.de

 

Ridderkasteel en glijbaantoren, Grevenbroich

Piraten en andere avonturiers kunnen vanaf 24 maart 2018 de grote speelplaats Bobbolandia in Grevenbroich enteren. Op 60.000 m² staan 30 speelattracties zoals een ridderkasteel, heksenboomhuis en piratenschip. Binnenkort komt er zelfs een super hoge glijbaantoren bij.
www.bobbolandia-grevenbroich.de

 

Fietsen met de Grenzland-draisine, Niederrhein

De enen kunnen prettig zitten, de anderen moeten ploeteren: Tijdens een tochtje met de draisine zijn de rollen verdeeld. Een deel van de reizigers stapt in de pedalen, de anderen kunnen heerlijk genieten van het voorbij trekkende landschap. Op 21 maar 2018 begint langs de Niederrhein weer het seizoen voor het niet alledaagse transportmiddel. Dan kan de route Kleef - Kranenburg - Groesbeek weer dagelijks op de rails worden afgelegd.
www.grenzland-draisine.eu

 

Drielanden-hopping bij de Duits-Belgisch-Nederlandse grens

Een echt internationaal uitstapje: Bij het drielandenpunt in Vaals in de buurt van Aken kunnen kinderen heen en weer springen tussen Duitsland, België en Nederland. Bovendien kun je er genieten van gastronomie, uitzichttorens, een labyrint en een grote speelplaats. Wie de omgeving beter wil leren kennen, kan van hieruit kleine wandelingen in de omgeving maken.
www.freizeitguide-euregio.de

 

Natuur beleven in de wisent-wildernis, Bad Berleburg

Waterwegen aanleggen, hutten bouwen of een pijp in hout snijden: Op de natuurbelevenisplaats bij de wisent-wereld in Bad Berleburg kunnen kinderen met aarde, zand, water, stenen en stokken werken maar ook klimmen, glijden en balanceren. Gereedschap en materiaal worden ter beschikking gesteld. Ouders kunnen in de tussentijd de wisent-wildernis verkennen, waar de indrukwekkende dieren op 20 hectare leven, of even ontspannen in de wisent-hut.
www.wisenthuette.de  | www.wisent-welt.de

 

Jaarmarkt anno weleer in het openluchtmuseum Kommern, Mechernich

Rond 90 exploitanten, kraampjes en draaimolens nodigen uit, gezellig rond te lopen op deze bijzondere kermis en een uitstapje in de geschiedenis van het volksvertier te maken. Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het LVR-openluchtmuseum duurt de traditionele kermis bijzonder lang: Van 26 maart tot en met 8 april 2018 zorgen bijzonderheden zoals het 'Guckkasten-Panoptikum' (kijkkast-panopticum), de grootste groep koorddansers van Europa evenals historische draaimolens voor een nostalgische jaarmarkt-belevenis. In twee kraampjes kunnen bezoekers of het illusienummer 'Hinrichtung einer Person aus dem geneigten Publikum' (terechtstelling van een persoon uit het geneigde publiek) volgen, of kijken hoe een messenwerper zijn werk doet.
www.kommern.lvr.de

 

Uistapjes met een dak


Paaseieren zoeken in een grot, Iserlohn

In de Dechengrot in Iserlohn vraagt de Paashaas om hulp: Hij heeft drie mannen boordevol met paaseieren ergens in de donkere grot laten staan en kan ze niet meer vinden. Op 1 en 2 april 2018 mogen de kinderen daarom een mandje meebrengen naar de grot, om de gevonden eieren mee naar huis te kunnen nemen.
www.dechenhoehle.de

 

Leer de kunst van de chocoladeproductie kennen, Keulen

Hier mag je zelf aan de slag! Samen met de Maître Chocolatier van het Keulse chocolademuseum kunnen kinderen op 5 april 2018 tijdens een chocoladecursus bijvoorbeeld kleurige chocoladelolly's of chocoladefiguren maken. Tijdens de weekeinden legt de rondleiding 'Van cacaoboon tot chocolade' de achtergrondprocessen van de productie.
www.schokoladenmuseum.de

 

Bouldering in een industrieel monument, Wuppertal

In de voormalige Gold-Zack fabriek, een oud industrieel monument en reliek uit de textielindustrie van Wuppertal kunnen bezoekers helemaal omhoog: De bouldering-hal van het station Blo biedt 600 m² klimvlak achter gietijzeren ramen. Ook een sportieve aankomst en vertrek is mogelijk, aangezien de oude fabriek direct langs de 'Nordbahntrasse' ligt, een goed uitgebouwd wandel-, fiets- en skeelerpad. Bovendien kun je er ook genieten in een café met terras.
www.bouldercafe-wuppertal.de

 

Top van de Gasometer, Oberhausen

En weer eens is er in de hoogste tentoonstellingshal van Europa iets groots te zien: In de rond 100 meter hoge Gasometer Oberhausen kunnen bezoekers vanaf 16 maart 2018 de fascinatie van de bergwereld beleven. Het hoogtepunt van de tentoonstelling 'Der Berg ruft' (de berg roept) is een nabootsing van de Matterhorn. De monumentale sculptuur schijnt verkeerd om in de ruimte te zweven en weerspiegelt zich op de vloer van het bovenste Gasometer-platform, zodat de bezoeker de berg vanaf de gevel ziet. Op het oppervlak worden bewegende beelden geprojecteerd, die de legendarische berg afwisselend tijdens dag en nacht en de verschillende seizoenen laten zien.

Bezoekers kunnen tijdens de show, die in eerste instantie tot en met 30 december 2018 is gepland, deel hebben aan de legendarische eerste beklimmingen van de meest beroemde bergtop ter aarde en meer te weten komen over de duizenden jaren oude eerbied van de mensen die de berg zien.
www.gasometer.de

 

Pina Bausch in de Camera Obscura, Mülheim an der Ruhr

De wereldwijd grootste Camera Obscura in de voormalige watertoren Broich in Mülheim biedt een mooi uitzicht evenals het in Duitsland unieke 'Museum zur Vorgeschichte des Films' (museum van de voorgeschiedenis van de film). Bovendien toont een speciale tentoonstelling 'Pina Bausch - der Zauber des Anfangs. Photographien von KH.W. Steckelings' (Pina Bausch - de tover van het begin. Fotografieën van KH.W. Steckelings) tot en met 29 april 2018 een bijzondere en onmiskenbare blik op het begin van het wereldberoemde 'Tanztheater Wuppertal Pina Bausch' (Danstheater Wuppertal Pina Bausch).
www.camera-obscura-muelheim.de

 

1.700 jaar kloostergeschiedenis, Lichtenau

De bekroonde vaste tentoonstelling 'Eingetreten! 1.700 Jahre Klostergeschichte' (Kom binnen! 1.700 jaar kloostergeschiedenis) presenteert van het begin en de eerste kloostergemeenschappen tot en met het hedendaagse kloosterleven, de geschiedkundige ontwikkeling van de Europese orden en kloosters. Ter gelegenheid van de hernieuwde opening kunnen bezoekers genieten van nieuwe stukken uit de interne verzameling van het LWL-Landesmuseum für Klosterkultur evenals leenstukken uit gerenommeerde musea. Op 24 en 25 maart is de toegang kosteloos.
www.lwl.org

 

Klimmen voor de kleintjes, Viersen

Kinderen vanaf 4 jaar kunnen al in de nieuwe klimhal Clip 'n' Climb in Viersen helemaal naar boven. Het bijzondere: Er is een volledig automatisch beveiligingssysteem, dat het touw tijdens het klimmen automatisch oprolt en de klimmer zachtjes terug brengt naar de grond. Er is geen tweede persoon meer nodig voor het zekeren. Klimmers kunnen zich aan rond 30 wanden bijvoorbeeld tijdens het speedclimbing meten, op de Stairway-to-heaven balanceren of hun moed testen op een freefall-glijbaan en een sprongtoren.
https://clipnclimb.de

 

Kosteloze rondleidingen in de Allwetterzoo Münster

Hoe werkt een dierentuin? Welke dieren leggen eieren? De Allwetterzoo in Münster biedt tijdens de paasvakantie kosteloze rondleidingen voor kinderen omtrent diverse onderwerpen aan. Dankzij overdekte paden tussen de dierenverblijven kunnen bezoekers ook tijdens de regen door de dierentuin wandelen, zonder nat te worden.
www.allwetterzoo.de

 

Sporen lezen en uitvindingen testen, Lennestadt

Het Galileo-Park in Lennestadt-Meggen presenteert ter gelegenheid van de start van het seizoen in maart gelijk drie nieuwe tentoonstellingen: Bij de tentoonstelling 'Hieb und Stich' gaat het om het sporen lezen, sporen herkennen en sporen analyseren binnen de forensische wetenschap. Onder het motto 'Leonardo da Vinci - bewegende ontdekkingen' kunnen bezoekers de technische finesses van het genie beleven en begrijpen. Over inzichten in de alchemie en astronomie, wiskunde, magie en medicijn gaat het op niet heel ernstige manier in de tentoonstelling 'Die Kammer des Wissens' (de kamer van de kennis).
www.galileo-park.de

 

Heerlijk en informatief: Musea voor genieters, Nieheim

Midden in het historische centrum van Nieheim zijn er vijf musea voor de prijs van één te vinden: Onder het dak van het 'Westfalen Culinarium' vinden bezoekers vier culinair gespecialiseerde musea, die uitleg geven over wat een goed bier is, hoe de gaten in de kaas ontstaan, waar het 'Pumpernickel' brood uit Westfalen zijn naam aan te danken heeft en waardoor de ham pas Westfaals wordt. Op 25 maart 2018 begint daar het seizoen voor genieters. Niet ver weg informeert het 'Sackmuseum' op twee etages over het oudste transportmiddel uit de geschiedenis van de mens.
www.westfalen-culinarium.de | www.sackmuseum.de

 

Skiën, rodelen, klimmen, voetballen in Neuss

Wintersport met een dak boven het hoofd biedt de skihal in Neuss, waar je ook kunt rodelen en ijsstokschieten. Vanaf maart openen bovendien alle outdoor-voorzieningen zoals het klimpark, Alm-midgetgolfbaan of het nieuwe FunVoetbal-veld hun poorten. Doel is het, met zo min mogelijk doeltrappen 14 speelstations zoals spelerstunnel, directe afname of doeltraining af te ronden. Op een oppervlak van 15.000 m² kunnen kinderen en volwassenen een vrije trap nemen, een doelman-aftrap te plaatsen of een volley te maken.
www.allrounder.de

Geheime tips voor...

Ruhrtalbahn Dampfzug, © Herbede, Roel
©

Folklore & traditie

Drachenfels und Schloss Drachenburg im Rhein-Sieg-Kreis, © Rheinsteig-Büro
©

Uitstapjes langs de Rijn

Giraffen bei der Fütterung, © Depositphotos
©

Dierenliefhebber

Ehepaar überquert einen Baumstamm, © Tourismus NRW e.V.
©

Trekkers

Pause am See, © Tourismus NRW e.V.
©

Fietsers

Ausblick in den Park, © ccvision
©

Natuurfans