Torfmoor Teutoburgerwoud, © Tourismus NRW e.V.

Paas- en Mei­va­kan­tie in NRW

Tips voor kor­te uitjes naar Noor­drijn-West­fa­len

Ga naar het plat­te land of juist naar de stad - idee­ën voor ie­de­re smaak

Geniet van de lente in de stad


Met de "Sound of urbanana" door NRW

Wat vind je bijvoorbeeld van een ontdekkingstocht op het gebied van popmuziek door het Ruhrgebied, Keulen of Düsseldorf? Met de web-app Sound of #urbanana leer je de steden kennen van hun muzikale kant en neem je tijdens een gezellige wandeling een duik in de muzikale geschiedenis van de regio's. In de tussentijd hoor je via je hoofdtelefoon de sound van #urbanana: Nena laat in Hagen bijvoorbeeld 99 luchtballons opstijgen, BAP zingt in Keulen over de Chlodwigplatz en Kraftwerk bouwde in Düsseldorf zijn eerste snelweg.
www.nrw-tourism.com/soundofurbanana


Urban Art Walk, Düsseldorf

In Düsseldorf kunnen bezoekers tijdens een urban art walk verborgen kunstplekken ontdekken. Te zien zijn pop-, punk-, graffiti- en streetart-kunstwerken. Een kenner uit de scène, de curator en exploitant van een urban art-galerie, verstrekt achtergrondinformatie over de kunstwerken.
www.duesseldorf-tourismus.de


Rit met de 'Drachenfelsbahn', Königswinter

Een uitstapje met een wijds uitzicht biedt een ritje met de oudste tandwielbaan van Duitsland naar het waarschijnlijk meest bekende uitzichtpunt van het 'Siebengebrige', de 'Drachenfels' hoog boven het Rijndal bij Königswinter. Op een goed anderhalf kilometer lange route tot aan het bergstation van het 'Drachenfelsplateu' beklim je een hoogte van in totaal 220 meter met hellingen tot wel 20 procent. Van een haltepunt op ongeveer de helft van de route kun je Kasteel Drachenburg met het 'Museum für die Geschichte des Naturschutzes' (museum voor de geschiedenis van de natuurbescherming) in de voorburg bereiken.
www.drachenfelsbahn-koenigswinter.de

 

Bielefeld van boven

Hoog boven op de toren van de Sparrenburg genieten van de lentelucht en het uitzicht: Vanaf april opent het herkenningsteken van Bielefeld weer zijn poorten. In het bezoekerinformatiecentrum krijg je informatie over de Sparrenburg, over de opgravingen in de bijna 800 jaar oude vesting evenals over wandelmogelijkheden in de omgeving.
www.bielefeld.jetzt/tourist-information

 

Stadsbelevenissen buitenom de mainstream

Met de app 'Guide for Getting Lost' met opzet verloren raken, onderaardse kunst beleven of een metropool doelgericht doelloos ontdekken - wie zijn lievelingsstad aan de Rijn en Ruhr nieuw wil ontdekken, kan zich tijdens heel verschillende avonturen door de jungle van de grote stad van Noordrijn-Westfalen laten drijven. Raadselroutes met speciale onderwerpen leiden bezoekers in Keulen, Bonn en Aken bijvoorbeeld via SMS rond. Het principe: De bezoekers gaan op een afgesproken tijdstip naar een bepaald startadres en beginnen per SMS aan de rallye.
www.touristiker-nrw.de

 

Hoog op de slakkenbergen in het Ruhrgebied

Te voet, met de fiets of op de Segway: Een bezoek aan één van de meer dan 20 bewandelbare slakkenbergen in het Ruhrgebied biedt een nieuwe kijk op de metropoolregio. Naast fantastische uitzichten bieden de slakkenbergen boven op hun toppen kunst, die zelfs kan worden bewandeld: Zo siert een van verre zichtbare Tetraeder de 'Halde Beckstraße' in Bottrop, op de 'Halde Rheinpreußen' brandt in het donker een historische mijnlamp in XXL-formaat en op de 'Heinrich-Hildebrand-Höhe' in het Zuiden van Duisburg dient het oriëntatiepunt Tiger & Turtle als uitkijkpunt en tegelijkertijd als fotomotief. Tijdens het slakkenberg-heuvel-hopping kunnen wandelaar gelijk meerdere hoogtepunten van de regio ontdekken.
www.ruhr-tourismus.de


Lekkere landpartijtjes


Met koeien knuffelen, Nümbrecht

Koeknuffelen en koe-trekking is in het bijzonder voor families een fantastische belevenis. Op de boerderij van familieEschmann in Nümbrecht kunnen bezoekers met de os Valentino en de koe Mila knuffelen. Bovendien kom je ook alles te weten over koeien, hun leven op de boerderij, de productie van het voer en de manier van herberging. Tijdens de weekeindes in maart en april worden er afspraken voor 2 uur durende knuffelcursussen aangeboden.
www.dasbergische.de

 

Op bezoek bij zeldzame vogels, Münster

Veel zeldzame dieren- en plantensoorten hebben hun stekkie gevonden in de 'Rieselfelder Münster Naturerlebnis', niet ver van de stad. Veel bedreigde vogels hebben in het moerasland een beschermende omgeving gevonden, waar ze kunnen broeden en voldoende eten vinden. Het natuurreservaat kan te voet of per fiets via een rondlopende route worden ontdekt. Tijdens de paasvakantie worden er extra evenementen voor families georganiseerd, zoals bijvoorbeeld de bouw van nestkastjes of een 'Riesefeld'-safari. Hiervoor kun je je gewoon telefonisch aanmelden.
www.wp.biostation-muenster.org

 

Kasteellente op Kasteel Dyck, Jüchen

Op 21 en 22 april 2019 nodigt Kasteel Dyck in Jüchen uit voorbij te komen naar de lente- en paasmarkt. Tijdens de rondleiding op het kasteel tijdens de paasdagen is het grote park rondom het historische waterkasteel in een vrolijk gekleurde bloemenzee gedompeld. Tuinliefhebbers kunnen genieten van bijzondere planten. Ook decoraties, meubels, tuinaccessoires, sieraden, kleding, wijn en lekkernijen worden aangeboden. Speciaal voor kinderen zijn er paasverrassingen verstopt op het terrein.
www.stiftung-schloss-dyck.de

 

Paasbrunch bij de Sauerlandse meren

Op de 'Möhnesee' en 'Biggesee' kun je tijdens het paasweekeinde ontspannen genieten: Aan boord van de MS Möhnesee wordt op 21 april een paasbuffet aangeboden. Aan boord van het schip Biggesee wordt op 21 en 22 april 2019 bovendien de paashaas verwacht, die samen met de kinderen eieren verft.
www.moehneseeschifffahrt.de | https://biggesee.de

 

Tulpenfeest op de Getrudenhof, Hürth

De tulpenvelden rondom de belevenisboerderij in Hürth zijn tijdens de paastijd altijd vrolijk gekleurd. Op 7 april 2019 worden de lentebloemen gevierd met een familiefeest, het poppentheater, live muziek en rondleidingen naar de tulpenvelden. Op 10 maart wordt een groot lentefeest gevierd.
www.erlebnisbauernhof-gertrudenhof.de

 

Middeleeuws feest op het waterkasteel Geretzhoven, Bergheim 

Ridders, ambachtslieden en Middeleeuwse kunstenaars zorgen op 13 en 14 april 2019 voor leven binnen de historische muren van het waterkasteel Geretzhoven. Een actiebühne op het binnenplein, een ridderkamp en een marketenter staan centraal binnen het vrolijke gebeuren.
www.wasserburg-geretzhoven.de

 

Paasmarkt op Burg Satzvey, Mechernich

Met goochelaars en toverplezier, paasknutselen en eieren zoeken, gigantische zeepbellen en straatorgel wordt de lente op 21 en 22 april 2019 begroet op het historische waterkasteel bij Mechernich. Op een Middeleeuwse ambachtsmarkt zorgt een goochelaarkapel met varieténummers voor entertainment. Speciaal voor kinderen draait de historische draaimolen op het plein van het kasteel. Bovendien kan op beide marktdagen met de Paashaas naar paaseieren worden gezocht.
www.burgsatzvey.de


Bio-tuinbeurs bij Kasteel Türnich

Op 27 en 28 april 2019 vindt op Kasteel Türnich, het erf van graaf Severin von Hoensbroech, een tuinbeurs plaats voor vrienden van de duurzame tuincultuur en levenswijze. Naast een bio-plantenmarkt met rozen, inheemse wilde planten en kruiden, bieden producenten producten aan, die tuin en vrije tijd combineren. Er vinden lezingen, workshops en acties voor kinderen en volwassenen plaats rondom het onderwerp 'Tuin- en akkerbodem'. 
www.biogartenmesse.de


Actief op het land


Klimmen pal naast het 'Hermannsdenkmal', Detmold

Ook als de zes parcours met ongeveer 80 klimstations steeds weer nieuw plezier bieden - niemand kan zonder de klimpauzes in het Teuto-Kletterpark in Detmold: Want het 'Hermansdenkmal' bevindt zich in het zicht van het klimbos en trekt alle aandacht. Zo kun je hier een natuurbelevenis in een oud bos combineren met spanning en culturele highlights. Daardoor wordt het een gevarieerd uitstapje. Drie bambini-parcours bieden ook voor kinderen vanaf 4 jaar de mogelijkheid, eerste klimervaringen met helm en riem te beleven.
www.teuto-kletterpark.de

 

Fietsen met de Grenzland-draisine, Niederrhein

De enen kunnen prettig zitten, de anderen moeten ploeteren: Tijdens een tochtje met de draisine zijn de rollen verdeeld. Een deel van de reizigers stapt in de pedalen, de anderen kunnen heerlijk genieten van het voorbij trekkende landschap. Op 1 april 2019 begint langs de Niederrhein weer het seizoen voor het niet alledaagse transportmiddel. Dan kan de route Kleef - Kranenburg - Groesbeek weer dagelijks op de rails worden afgelegd.
www.grenzland-draisine.eu

 

Drielanden-hopping bij de Duits-Belgisch-Nederlandse grens

Een echt internationaal uitstapje: Bij het drielandenpunt in Vaals in de buurt van Aken kunnen kinderen heen en weer springen tussen Duitsland, België en Nederland. Bovendien kun je er genieten van gastronomie, uitzichttorens, een labyrint en een grote speelplaats. Wie de omgeving beter wil leren kennen, kan van hieruit kleine wandelingen in de omgeving maken.
www.freizeitguide-euregio.de

 

Natuur beleven in de wisent-wildernis, Bad Berleburg

Waterwegen aanleggen, hutten bouwen of een pijp in hout snijden: Op de natuurbelevenisplaats bij de wisent-wereld in Bad Berleburg kunnen kinderen met aarde, zand, water, stenen en stokken werken maar ook klimmen, glijden en balanceren. Gereedschap en materiaal worden ter beschikking gesteld. Ouders kunnen in de tussentijd de wisent-wildernis verkennen, waar de indrukwekkende dieren op 20 hectare leven, of even ontspannen in de wisent-hut.
www.wisenthuette.de  | www.wisent-welt.de

 

Jaarmarkt anno weleer in het openluchtmuseum Kommern, Mechernich

Rond 90 exploitanten, kraampjes en draaimolens nodigen uit, gezellig rond te lopen op deze bijzondere kermis en een uitstapje in de geschiedenis van het volksvertier te maken. Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het LVR-openluchtmuseum duurt de traditionele kermis bijzonder lang: Van 15 april tot en met 28 april 2019 zorgen bijzonderheden zoals het 'Guckkasten-Panoptikum' (kijkkast-panopticum), de grootste groep koorddansers van Europa evenals historische draaimolens voor een nostalgische jaarmarkt-belevenis. In twee kraampjes kunnen bezoekers of het illusienummer 'Hinrichtung einer Person aus dem geneigten Publikum' (terechtstelling van een persoon uit het geneigde publiek) volgen, of kijken hoe een messenwerper zijn werk doet.
www.kommern.lvr.de
 

Op nieuwe paden door de lente fietsen

Kom van de bank en spring op de fiets: In Noordrijn-Westfalen kun je vanaf je fiets prima de natuur ontdekken, juist in de lente. Een genot voor ogen en oren: Langs de Niederrhein hoor je steeds meer ooievaars in hun goed zichtbare nesten klapperen. De rondlopende ooievaarsroute in Wesel-Bislich loopt bijvoorbeeld voorbij aan diverse ooievaarsnesten. In sommige nesten kun je in de lente ook ooievaren observeren die aan het broeden zijn.
www.bislich.de/storchenrundweg

Op 15 nieuwe routes kunnen fietsers deze lente door het Ruhrgebied fietsen. De tocht 'Haldenglück' belooft bijvoorbeeld spectaculaire uitzichten en op de 'Landpartie' fiets je voorbij aan landerijen en heidelandschappen door een landelijke idylle. Er zijn in totaal elf rondlopende routes, vier lange routes en een route voor mountainbikes, die tussen 30 en 70 kilometer lang zijn en zijn aangesloten op een nieuw knooppuntennetwerk. 
www.ruhr-tourismus.de

Vanaf mei 2019 kunnen fietsers op de 'Apfelroute' door de geur van rode appels fietsen. Gedurende 120 kilometer fiets je door een van de grootste fruitteeltgebieden in Duitsland, de Rijn-Vooreifel, voorbij aan fruitplantages, groentevelden en fruittelers. Cafés, restaurants en overnachtingsbedrijven nodigen uit, een poosje in de romantische vakwerksteden te vertoeven. 12 Stations informeren langs de route over de landbouw en het cultureel landschap van de regio.
www.apfelroute.nrw

De nieuwe west-bike-route verbindt sinds afgelopen lente alle steden en gemeentes van de regio bij het meest westelijk gelegen stukje van Duitsland, in het Heinsberger Land langs de Niederrhein, met elkaar. In cafés en restaurantjes kunnen vermoeide fietsers een even op krachten komen en kennis maken met de typisch regionale specialiteiten. Wie op weg is met de E-bike, kan de accu's langs de route weer opladen bij tien verschillende laadstations. 
www.west-bike-route.de

Op voormalige treintrajecten en via oude steen-viaducten kunnen fietsers op een 60 kilometer lange rondlopende route tussen het Ruhrgebied en het Bergisches Land fietsen en hierbij genieten van de eerste warme zonnestralen van het jaar. De fietsroute heet 'Von Ruhr zu Ruhr' en is ook geschikt voor recreatieve fietsers: Zonder al te veel moeite loopt de route nagenoeg alleen maar op vlak terrein en langs talrijke panorama-uitzichten.
www.ennepe-ruhr-tourismus.de

In Noordrijn-Westfalen vindt je een groot aanbod aan fietsroutes. Of het nu nieuwe fietsroutes of klassiekers zijn, bij de tips voor fietsers vind je fantastische ideeën voor uitstapjes.
 

Wandelen op nieuwe paden

De Teutoschleifen bij de Hermannsweg

De Teutoschleifen bij de Hermannsweg zorgen voor gevarieerde dagtochten. Nu kunnen wandelaars op tien nieuwe rondlopende routes van de gevarieerde omgeving met fantastische uitzichten genieten. Alle routes zijn reeds onderscheiden als Premiumweg door het Deutsches Wanderinstitut. Bovendien zijn er nog nieuw geïntroduceerde 'Teutoschleifchen'. Deze zijn slechts drie tot zeven kilometer lang, dus niet zo vermoeiend, maar wel heel gevarieerd.
www.teutoschleifen.de


Niesetalweg, Teutoburgerwoud

Met het certificaat 'Qualitätsweg Wanderbares Deutschland' werd de rond 25 kilometer lange Niesetalweg in de regio Teutoburgerwoud onderscheiden. Hij loopt door het afgelegen bovenste Nieseltal van de abdij Marienmünster tot naar het pittoreske vakwerkdorpje Schwalenberg en weer terug. Op deze route loop je voorbij aan mooie uitkijkpunten en historisch belangrijke nederzettingen.
www.eggegebirgsverein.de


Kapellen-Schleifen, Siebengebirge

In het Siebengebirge staan nieuwe uitdagingen te wachten voor de geoefende wandelaar:  Drie nieuwe rondlopende routes lopen rondom Königswinter omhoog en omlaag door beekdalen, hooggelegen velden, fruitplantages en fruiweiden. Tijdens de Kapellen-Schleifen (kapellen-lussen) gaan wandelaars ver omhoog. Na deels steile beklimmingen volgen uitgestrekte panorama-uitzichten op het Siebengebirge. De Kapellen-Schleifen zijn elk ongeveer 14 kilometer lang en rondlopende routes van de kapellen-wandeling, die met een totale lengte van 42 kilometer voorbij komt aan twaalf kapellen.
www.siebengebirge.com
 

Geniet van de lentelucht op meren en langs stuwdammen

Geniet in een bootje van de lentezon of ontspan gewoon langs de oevers: Het Bergisches Land, de regio met de meeste stuwdammen in heel Europa, biedt bij zes van in totaal twaalf stuwmeren ideale vrijetijdsmogelijkheden voor de lente. Bij de Aggertal-stuwdam kun je bijvoorbeeld met een roeiboot of waterfiets een lente-uitje op het water maken. De Brucher-stuwdam bij Marienheide biedt zelfs 's nachts bezienswaardigheden: In het donker kun je hier onder andere de gewone rivierkreeft, een zeldzame nachtactieve inheemse kreeftensoort, bewonderen.
www.dasbergische.de

Ook bij de vijf grote meren in het Sauerland kun je heerlijk genieten van de frisse lentelucht: Bij de barrièrevrije 'Airlebnisweg' bij de Sorpesee kun je bijvoorbeeld drie kilometer rondom het bekken van het stuwmeer wandelen, voorbij aan 15 belevenisstations. Mähnesee-toren, Bigge-Lister-rondlopende route met Bigge-skywalk, de tentoonstelling Visionarium bij de Diemelsee en de 'Himmelstreppe' (hemelladder) bij de Hennesee zijn andere excursiedoelen bij de Sauerlandse meren.
www.sauerland.com/seen

Bij een boottocht op de Rursee kun je vanaf het water genieten van het Nationaal park Eifel. Op bepaalde data worden er vanaf Schwammenauel speciale tochten aangeboden voor bezoekers met een beperkte mobiliteit. Een nationaal park-ranger legt aan boord met behulp van voelbare en geurende objecten de bijzonderheden van het nationaal park uit.
www.rurseeschifffahrt.de
 

Neem een digitale pauze

Tijdens het bosbaden, yoga bij de 'Externsteine' of tijdens een kano-tochtje op de Biggesee; op talrijke plekken en tijdens verschillende activiteiten is het optimaal, het mobieltje weg te leggen, tot rust te komen en even een pauze te nemen van de digitale wereld. Maar ook vakantie-aanbiedingen rondom de 'digitale happiness' worden aangeboden in Noordrijn-Westfalen; hierbij worden smartphone en co. doelgericht gebruikt voor de regeneratie.

 

Uitstapjes met een dak


Paaseieren zoeken in een grot, Iserlohn

In de Dechengrot in Iserlohn vraagt de Paashaas om hulp: Hij heeft drie mannen boordevol met paaseieren ergens in de donkere grot laten staan en kan ze niet meer vinden. Op 21 en 22 april 2019 mogen de kinderen daarom een mandje meebrengen naar de grot, om de gevonden eieren mee naar huis te kunnen nemen.
www.dechenhoehle.de

 

Bouldering in een industrieel monument, Wuppertal

In de voormalige Gold-Zack fabriek, een oud industrieel monument en reliek uit de textielindustrie van Wuppertal kunnen bezoekers helemaal omhoog: De bouldering-hal van het station Blo biedt 600 m² klimvlak achter gietijzeren ramen. Ook een sportieve aankomst en vertrek is mogelijk, aangezien de oude fabriek direct langs de 'Nordbahntrasse' ligt, een goed uitgebouwd wandel-, fiets- en skeelerpad. Bovendien kun je er ook genieten in een café met terras.
www.bouldercafe-wuppertal.de

 

Top van de Gasometer, Oberhausen

En weer eens is er in de hoogste tentoonstellingshal van Europa iets groots te zien: In de rond 100 meter hoge Gasometer Oberhausen kunnen bezoekers de fascinatie van de bergwereld beleven. Het hoogtepunt van de tentoonstelling 'Der Berg ruft' (de berg roept) is een nabootsing van de Matterhorn. De monumentale sculptuur schijnt verkeerd om in de ruimte te zweven en weerspiegelt zich op de vloer van het bovenste Gasometer-platform, zodat de bezoeker de berg vanaf de gevel ziet. Op het oppervlak worden bewegende beelden geprojecteerd, die de legendarische berg afwisselend tijdens dag en nacht en de verschillende seizoenen laten zien.
www.gasometer.de

Klimmen voor de kleintjes, Viersen

Kinderen vanaf 4 jaar kunnen al in de nieuwe klimhal Clip 'n' Climb in Viersen helemaal naar boven. Het bijzondere: Er is een volledig automatisch beveiligingssysteem, dat het touw tijdens het klimmen automatisch oprolt en de klimmer zachtjes terug brengt naar de grond. Er is geen tweede persoon meer nodig voor het zekeren. Klimmers kunnen zich aan rond 30 wanden bijvoorbeeld tijdens het speedclimbing meten, op de Stairway-to-heaven balanceren of hun moed testen op een freefall-glijbaan en een sprongtoren.
https://clipnclimb.de

 

Kosteloze rondleidingen in de Allwetterzoo Münster

Hoe werkt een dierentuin? Welke dieren leggen eieren? De Allwetterzoo in Münster biedt tijdens de paasvakantie kosteloze rondleidingen voor kinderen omtrent diverse onderwerpen aan. Dankzij overdekte paden tussen de dierenverblijven kunnen bezoekers ook tijdens de regen door de dierentuin wandelen, zonder nat te worden.
www.allwetterzoo.de

 

Sporen lezen en uitvindingen testen, Lennestadt

Het Galileo-Park in Lennestadt-Meggen presenteert ter gelegenheid van de start van het seizoen in maart gelijk drie nieuwe tentoonstellingen: Bij de tentoonstelling 'Hieb und Stich' gaat het om het sporen lezen, sporen herkennen en sporen analyseren binnen de forensische wetenschap. Onder het motto 'Leonardo da Vinci - bewegende ontdekkingen' kunnen bezoekers de technische finesses van het genie beleven en begrijpen. Over inzichten in de alchemie en astronomie, wiskunde, magie en medicijn gaat het op niet heel ernstige manier in de tentoonstelling 'Die Kammer des Wissens' (de kamer van de kennis).
www.galileo-park.de

 

Skiën, rodelen, klimmen, voetballen in Neuss

Wintersport met een dak boven het hoofd biedt de skihal in Neuss, waar je ook kunt rodelen en ijsstokschieten. Vanaf maart openen bovendien alle outdoor-voorzieningen zoals het klimpark, Alm-midgetgolfbaan of het nieuwe FunVoetbal-veld hun poorten. Doel is het, met zo min mogelijk doeltrappen 14 speelstations zoals spelerstunnel, directe afname of doeltraining af te ronden. Op een oppervlak van 15.000 m² kunnen kinderen en volwassenen een vrije trap nemen, een doelman-aftrap te plaatsen of een volley te maken.
www.allrounder.de