Naturerlebnispark Panarbora Bergisches Land, © Wheeliewanderlust.de

Het Ber­gis­ches Land bar­ri­è­re­vrij be­le­ven

Müng­ste­ner brug, Pa­n­ar­bo­ra en in­du­stri­ë­le mu­sea

Heu­vel­ach­ti­ge land­schap­pen en op­win­den­de ste­den - het Ber­gi­sche Land en de Ber­gi­sche drie – Wup­per­tal, So­lin­gen en Rem­scheid – zijn ide­a­le va­kan­tie­be­stem­min­gen voor na­tuur­lief­heb­bers en ci­ty­trip­pers.

De natuur in het Bergische Land kan men bijzonder goed te voet, maar ook met de fiets verkennen. Wie nu denkt dat het daarbij steeds maar bergop en bergaf gaat, is fout: fietsroutes op spoorlijnen, zoals de Bergische Panoramaroute of de Balkanstrasse lopen over voormalige spoorlijnen zonder sterke hellingen en doorkruisen de hele regio. En dat omvat ook uitzichten over indrukwekkende stuwdammen want het Bergisches Land is de regio met het hoogste aantal stuwdammen in Europa.

Wie van verzichten houdt, kan in het natuurbelevenispark Panarbora een boomtopwandeling maken en daarbij genieten van het uitzicht op het Bergisches Land. Bovendien vernemen bezoekers hier aan leer- en belevenisstations allerlei weetjes over de natuur en de streekbewoners. Als buitengewone overnachtingsmogelijkheden zijn er onder meer Aziatische yurta’s, Afrikaanse leemhutten of Zuid-Amerikaanse stelthuizen die gasten uitnodigen om een of twee nachten te blijven.

Maar de regio heeft niet enkel unieke natuurlandschappen te bieden: de steden Wuppertal, Solingen en Remscheid vallen ook op omwille van hun bijzondere charme. Dat is in het minst deels te wijten aan de industrieel-historische achtergrond van de drie steden, wier nalatenschap ook vandaag nog de toon aangeven. „F. & W. Hendrichs – Scherenschlägerei u. Gesenkschmiede – Gegründet 1886“, staat te lezen op een opvallende hoekfaçade van het LVR-museum matrijssmederij Hendrichs in Solingen waar bezoekers aan den lijve kunnen ondervinden hoe schaarbladen worden gesmeed.

De hoogste spoorwegbrug van Duitsland – de Müngstener brug – verbindt de steden Solingen en Remscheid. Aan haar voet ligt het brugpark, een leuke plek om zich met de achtergrond van de industriële geschiedenis vertrouwd te maken of ook gewoon om in de schaduw van de indrukwekkende brug te picknicken.

www.bergisch-mal-drei.de

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Schoorsteen van de drop-smidse Hendrichs in Solingen, © Johannes Höhn
Müngsten brug, © Tourismus NRW e.V.
Naturerlebnispark Panarbora Bergisches Land, © Wheeliewanderlust.de
Eschbachtalsperre im Bergischen Land, © Bergische Entwicklungsagentur GmbH / Holger Piwowar