Tiger & Turtle grote sculptuur in Duisburg, © Johannes Höhn

Om­hoog en om­laag in het Ruhr­ge­bied

Uit­zich­ten en pa­no­ra­ma's op de rou­te van de in­du­stri­ë­le cul­tuur

Je kunt door al­le hoog­ovens het Ruhr­ge­bied niet meer zien? Geen pro­bleem dank­zij de ve­le slak­ken­ber­gen en uit­kijk­pun­ten: Een­maal bo­ven aan­ge­ko­men bie­den zij uit­ge­strek­te pa­no­ra­ma's op het span­nen­de in­du­stri­ë­le land­schap.

Tetraeder (viervlak) (Bottrop) - Geometrie buitenshuis

Een gigantische constructie, diens geometrie ons aan de wiskundeles herinnert, maar waarschijnlijk voor veel meer plezier zorgt:  De Tetraeder (het viervlak). Op de 60 meter grote slakkenberg van de voormalige mijn 'Prosper Haniel' staat de 90 meter hoge, beklimbare constructie. Via meer dan 400 treden kom je bij de top van de slakkenberg terecht en als je geen problemen met hoogtevrees hebt, kun je dan via de trappen op de drie platformen binnen de industriële piramide klimmen. Maar let op: Hoe hoger de 'bergbeklimmers' komen, des te heftiger zwiepen de platformen heen en weer! Bij helder weer kun je van hierboven zelfs Essen en Duisburg en zelfs de hoofdstad van de deelstaat, Düsseldorf, zien.
www.ruhr-tourismus.de/tetraeder-bottrop

Tiger & Turtle (Duisburg) - Te voet tot aan de looping

Op de Heinrich Hildebrand Höhe in Duisburg-Wanheim staat een echte achtbaan. Maar wel eentje zonder wagentjes. Hier loop je te voet op de treden van de imaginaire rails, die op een bepaald punt zelfs een looping maken. Bij deze achtbaan hoef je ook geen entree te betalen; nieuwsgierigen mogen gratis op het Tiger & Turtle genoemde construct wandelen en van het fantastische uitzicht op het zuiden van Duisburg genieten.

www.ruhr-tourismus.de//heinrich-hildebrand-hoehe

'Geleucht' (Moers) - Roodgloeiend highlight langs de A42

Wat is knalrood en ongeveer 30 meter hoog? Een mijnlamp. Maar niet zomaar eentje: Sinds 2007 siert de buitengewoon grote lichtbron van Otto Piene de top van de slakkenberg Rheinpreussen in Moers. Van de schemering tot middernacht straalt de rode lamp op de slakkenberg en is reeds vanaf de snelwegbrug van de A42 te zien. De lamp is toegankelijk, van boven hebben bezoekers op een hoogte van 104 meter een uitzicht op het Ruhrgebied bij Moers en Duisburg.
www.ruhr-tourismus.de/das-geleucht-auf-der-halde-rheinpreussen

Slakkenberg Hoheward (Herten) - Zo dicht bij de hemel

180 miljoen ton gesteente vormt samen de 152 meter hoge slakkenberg Hoheward. En daar waar de beklimmers van slakkenbergen sowieso een stukje dichter bij de sterren zijn als op andere plekken, bevindt zich ook gelijk een observatorium.  Want het onderwerp, dat de top van de slakkenberg bepaald, is de horizon-astronomie. Hierboven zijn de voorwaarden voor het observeren van de zonhoek en de hoogte van de sterren bijzonder ideaal!
www.ruhr-tourismus.de/halde-hoheward

Slakkenberg Rheinelbe (Gelsenkirchen) - Science fiction in Gelsenkirchen

Aan het einde van de trap op de kale, grijze top van de slakkenberg staat een archaïsche sculptuur van steen: De hemelstrap - zo wordt het kunstwerk van Herman Prigann genoemd. De puntige kegel uit puin is naderhand op de als tafelberg ontstane slakkenberg gestort, het is als het ware de kers op de taart van de slakkenberg Rheinelbe. Aan de voet van de slakkenberg betreden de bezoekers een mystiek sculpturenbos, waar nog meer stukken van Prigann kunnen worden bewonderd.

Als een van de belangrijkste fietsroutes van het Ruhrgebied loopt de Emscher-Park-Radweg vlak langs de slakkenberg Rheinelbe in het zuiden van Gelsenkirchen voorbij.
www.ruhr-tourismus.de/halde-rheinelbe

Nordsternpark (Gelsenkirchen) - Een park dat je versteld doet staan

Ooit de eerste mijn ten noorden van de Emscher, tegenwoordig een gevarieerd landschapspark. Het Nordsternpark in Gelsenkirchen is stuk voor stuk verbeterd en weet tegenwoordig te overtuigen met een hele serie attracties. Daartoe behoort bijvoorbeeld ook de 100 meter lange dubbelboogse hangbrug, diens pijlers sierlijk spiegelen in het water. Bovendien is er ook een uitkijkplatform op de Nordstern-toren met een hoogte van 83 meter. Van hieruit kan de bezoeker het gehele Nordsternpark en de omringende wijken bewonderen. Hier heb je bovendien de mogelijkheid, de door Markus Lüpertz gecreëerde 'Hercules van Gelsenkirchen' te leren kennen.
www.nordsternpark.de

Mijn Consolidation (Gelsenkirchen) - Onze geheime tip

Zelfs 's nachts brandt er licht op deze mijn. Om precies te zijn: De eigenlijk rode schachttoren, die na zonsondergang wordt verlicht door de lichtkunstinstallatie 'Consol Gelb' van Günther Dohr. Hij ligt te midden van een uitgestrekt en heuvelig parklandschap, dat van een skatebaan, een speelplaats en een klein voetbalveldje is voorzien. Het machinegebouw en de schachttoren worden tegenwoordig cultureel gebruikt: hier bevinden zich de verzameling mijnbouwrelieken van Werner Thiel en het stoere Consol-theater.
www.industriedenkmal-stiftung.de/zeche-consolidation

Meer informatie over de slakkenbergen in het Ruhrgebied vind je hier.

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Tiger & Turtle Duisburg, © Tourismus NRW e.V., Johannes Höhn
Toegankelijke sculptuur op de slakkenberg Rheinpreußen boven Moers gelegen, © Johannes Höhn
Luchtfoto van de Tetrahedron op een slakkenberg in Bottrop, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
De ladder van de slakkenberg van Rheinelbe in Gelsenkirchen in het Ruhrgebied, © Jochen Schlutius, Ruhr Tourismus
Zonnewijzer op Halde Hoheward, © Ruhr Tourismus, Stefan Ziese
Halde Hoheward in Recklinghausen in het Ruhrgebied, © Ralph Lueger
Ruhrgebiet Bottrop Halde Haniel , © Tourismus NRW e.V.
Tetraeder Bottrop, © Johannes Höhn