
Wekenlang regen in de zomer, terwijl elders een hittegolf voortduurt of t-shirt temperaturen in de winter, terwijl het elders ijskoud is – is het pech met het weer of een gevolg van de klimaatverandering? Wat is het verschil en vooral: Welke mogelijkheden zijn er? In Noordrijn-Westfalen zijn er verschillende toeristische bestemmingen die daarover informeren en inspireren: Musea bieden tentoonstellingen en educatieve aanbiedingen over het thema aan, een begeleide stadsrondleiding introduceert locaties en bezienswaardigheden die een positieve invloed op het stadsklimaat hebben en een app vestigt op gezinswandelroutes de aandacht op specifieke klimaatveranderingen in het bos.

klimaat belevenis Teutoburger Wald
Tip 1
Klimatische invloeden zijn in het Natuurpark Teutoburger Wald /Eggegebirge al duidelijk zichtbaar, omdat twee klimaatzones, de Atlantische en de continentale, hier altijd samen zijn gekomen. Een nieuwe app leidt nu door de natuur op gezinsvriendelijke paden en informeert spelenderwijs en met Augmented Reality tot zichtbaar bewijs van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Twee routes staan in de app “Bos en klimaat” momenteel beschikbaar, nog meer zullen volgen.
Bovendien ontstaat in de regio momenteel met de klimaatbeleveningswereld in Oerlinghausen een nieuw tentoonstellingsgebouw, dat klimaatverandering en aanpassingsmogelijkheden bijzonder tastbaar maakt. Vooral bij de bouw spelen recyclen en duurzaamheid een grote rol, voor anderen gaat het inhoudelijk over de achtergrond, gevolgen en concrete aanpak van mogelijkheden rond het complexe thema klimaatveranderingen.
www.naturpark-teutoburgerwald.de/waldklima-app | www.urbanland-owl.de/projekte

Klimaatwandeling in Düsseldorf
Tip 2
Met welke aanpassingen kunnen steden de klimaatverandering tegengaan? Een rondleiding door de provincie hoofdstad in Noordrijn-Westfalen geeft antwoorden en geeft voorbeelden: De ongeveer twee uur durende rondleiding “Klimaat (wandelen) in Düsseldorf” voert langs bezienswaardigheden, bericht over de geschiedenis van de stad – en laat zien hoe klimaatverandering concreet wordt tegengegaan, bijvoorbeeld door middel van hedendaagse bomen, verkoelende watervlakten of gebouwen zoals de Kö-Bogen 2, met de grootste groene gevel van Europa.

Energeticon belicht de energietransitie
Tip 3
Het wisselen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie staan centraal in dit avonturenmuseum in Alsdorf, bij Aken. In de tentoonstelling bij de Energeticon, welke factoren de energietransitie noodzakelijk maken en hoe deze kan slagen, bijvoorbeeld door elektriciteit op te wekken uit wind, water, zon en biomassa. Bezoekers kunnen op 30 interactieve leerplekken testen, knutselen en zich sportief uiten. Ze kunnen bijvoorbeeld op een windfiets hun rondjes draaien en de energie opwekken om zichzelf te verplaatsen of om intelligente elektriciteitsnetten tot op de bodem uit te zoeken.

Klimaat in speciale shows
Tip 4
In de Gasometer Oberhausen betovert en verontrust de show "The Fragile Paradise" de bezoekers nog tot november: Een reusachtige wereldbol die in het donker is verlicht, natuuropnames in groot formaat en waardevolle fossielen zoals skeletten die tot wel 180 miljoen jaar oud zijn, thematiseren tegelijkertijd de schoonheid van de wereld en haar verwoesting.
De vele oorzaken en uitwerkingen, maar ook oplossingen voor de klimaatcrisis thematiseert het LWL-Museum für Naturkunde in Münster. Bezoekers kunnen nog tot januari 2024 zich in de wereld van het klimaatonderzoek onderdompelen en ervaren, hoe klimaatmodellen functioneren en wat deze over de toekomst vertellen.