Vogelvlucht van Kö-Bogen 2 en Dreischeibenhaus in Düsseldorf, © Johannes Höhn

Tips voor uit­stap­jes over het kli­maat


In­ter­ac­tief, in­for­ma­tief en zeer ge­va­ri­eerd

Wekenlang regen in de zomer, terwijl elders een hittegolf voortduurt of t-shirt temperaturen in de winter, terwijl het elders ijskoud is – is het pech met het weer of een gevolg van de klimaatverandering? Wat is het verschil en vooral: Welke mogelijkheden zijn er? In Noordrijn-Westfalen zijn er verschillende toeristische bestemmingen die daarover informeren en inspireren: Musea bieden tentoonstellingen en educatieve aanbiedingen over het thema aan, een begeleide stadsrondleiding introduceert locaties en bezienswaardigheden die een positieve invloed op het stadsklimaat hebben en een app vestigt op gezinswandelroutes de aandacht op specifieke klimaatveranderingen in het bos.

Herfstwandeling op de Velmerstot Route in het Teutoburger Woud, © Johannes Höhn

kli­maat be­le­ve­nis Teu­to­bur­ger Wald


Tip 1

Klimatische invloeden zijn in het Natuurpark Teutoburger Wald /Eggegebirge al duidelijk zichtbaar, omdat twee klimaatzones, de Atlantische en de continentale, hier altijd samen zijn gekomen. Een nieuwe app leidt nu door de natuur op gezinsvriendelijke paden en informeert spelenderwijs en met Augmented Reality tot zichtbaar bewijs van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Twee routes staan in de app “Bos en klimaat” momenteel beschikbaar, nog meer zullen volgen.

De klimaatbeleveningswereld in Oerlinghausen is een andere excursiebestemming in de regio die klimaatverandering en aanpassingsmogelijkheden bijzonder tastbaar maakt. Vooral bij de bouw spelen recyclen en duurzaamheid een grote rol, voor anderen gaat het inhoudelijk over de achtergrond, gevolgen en concrete aanpak van mogelijkheden rond het complexe thema klimaatveranderingen.

www.naturpark-teutoburgerwald.de/waldklima-app | www.klimaerlebniswelt.de

Kö-Bogen 2 drone-opname, © Johannes Höhn

Kli­maat­wan­de­ling in Düs­sel­dorf


Tip 2

Met welke aanpassingen kunnen steden de klimaatverandering tegengaan? Een rondleiding door de provincie hoofdstad in Noordrijn-Westfalen geeft antwoorden en geeft voorbeelden: De ongeveer twee uur durende rondleiding “Klimaat (wandelen) in Düsseldorf” voert langs bezienswaardigheden, bericht over de geschiedenis van de stad – en laat zien hoe klimaatverandering concreet wordt tegengegaan, bijvoorbeeld door middel van hedendaagse bomen, verkoelende watervlakten of gebouwen zoals de Kö-Bogen 2, met de grootste groene gevel van Europa.

www.visitduesseldorf.de/en/climate-walk

Energeticon Alsdorf, © Dominik Ketz

Ener­ge­ti­con be­licht de ener­gie­tran­si­tie


Tip 3

Het wisselen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie staan ​​centraal in dit avonturenmuseum in Alsdorf, bij Aken. In de tentoonstelling bij de Energeticon, welke factoren de energietransitie noodzakelijk maken en hoe deze kan slagen, bijvoorbeeld door elektriciteit op te wekken uit wind, water, zon en biomassa. Bezoekers kunnen op 30 interactieve leerplekken testen, knutselen en zich sportief uiten. Ze kunnen bijvoorbeeld op een windfiets hun rondjes draaien en de energie opwekken om zichzelf te verplaatsen of om intelligente elektriciteitsnetten tot op de bodem uit te zoeken.

www.energeticon.de

  • Wandelaar in de Hofgarten Düsseldorf, © Johannes Höhn
    Königsallee in Düsseldorf, © Tourismus NRW e.V.
    Kö-Bogen 2 Düsseldorf: Detail beukenhaag, © Johannes Höhn
  • Het Silberbachtal in het Teutoburgerwoud, © Johannes Höhn
    De Oberhausen Gasometer ligt in de nabijheid van het Westfield Centro, de Ludwig Gallery in Schloss Oberhausen en het Rijn-Herne-kanaal, © Gasometer Oberhausen, Dirk Böttger
    Het fragiele paradijs: foto's op groot formaat sturen gasten op een mentale reis, © Gasometer Oberhausen, Dirk Böttger

Meer kor­te tips voor kor­te trips

Klik hier!

Hangbrug bij Kühhude op Rothaarsteig, © Rothaarsteigverein, Björn Hänssler

Bij­zon­de­re brug­er­va­rin­gen

lees meer
Wahner Heide, Köln, © Frank Mertens, frankmphotography

Na­tuuroa­sen in de stad

lees meer
Sterren in de Eifel, © Harald Bardenhagen

Ster­ren en vreem­de pla­ne­ten

lees meer
Kasalla op het podium bij Jeck im Sunnesching in Keulen , © Julian Huke Photography

Het he­le jaar car­na­val

lees meer