©
Bruchertalsperre See Bootsteg, © Tourismus NRW e.V.

Was­ser­quin­tett

Vijf stuw­dam­men op één fiets­rou­te

Men kan het Ber­gis­ches Land pret­tig met de fiets ver­ken­n­nen op de trein­tra­jec­ten, die nau­we­lijks een stei­ging ken­nen. Een bij­zon­der mooie fiets­rou­te is het Was­ser­quin­tett.

In het Bergisches Land bestaan gelijk twaalf stuwdammen en meren en zorgen ervoor dat de regio daardoor de meeste stuwdammen in heel Europa heeft. De idyllische waterlandschappen trekken sportievelingen maar ook mensen die op zoek zijn naar rust aan. Fietsers kunnen gelijk vijf van deze stuwdammen op één fietsroute bekijken.

De fietsroute Wasserquintett verbindt de Brucher-, Lingese-, Neye-, Bever- en Wuppertalstuwdam. De rond lopende route telt in totaal zo'n 80 kilometer en kan makkelijk in meerdere etappes worden gereden. U kunt zowel in Marienheide alsook in Hückeswagen, Radevormwald en Wipperfürth starten. Een doorslaggevend voordeel biedt Marienheide echter voor iedereen, die niet met de auto wil komen: Het is de enige stad langs de route, die een station heeft.

Wie in Marienheide start, heeft bij Dannenberg dan ook al het hoogste punt van de thema-route bereikt. Hier ligt de route op 460 meter boven zeeniveau. Vervolgens gaat het eerst weer rustig bergaf naar de bron van de Wipper. Van de dichtbijzijnde Lingese-stuwdam gaat het verder op een voormalig treintraject van Wipperfürth naar Marienheide. Dit gedeelte van de route is eigenlijk ook voor de niet al te sportieve fietsers makkelijk af te leggen, want de treintrajecten waren ervoor bestemd, mensen en goederen te transporteren. Hierdoor konden zij niet al te steil worden aangelegd.

Maar ook al wordt het soms een beetje moeilijker - het is de moeite waard, want de route beloont u met mooie uitzichten van heuvels over een groot deel van het Bergisches land en zijn stuwdammen en meren. Bovendien loopt de route door mooie stadjes zoals Hückeswagen, dat u uitnodigt een pauze te maken in de historische stadskern met het kasteel. In Marienheide is op zijn beurt het klooster met bedevaarts- en kloosterkerk uit de 15de eeuw een bezoekje waard. En bij Wipperfürth kunnen fietsers ook gelijk een ommetje maken in de oudste stad in het Bergisches Land.

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Lengte van de route in km
70.0
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
5

Hoogste punt in meter
465
Hoogtemeters omhoog
780
Hoogtemeters omlaag
780
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
  • Rondtocht
  • Geschikt voor families
  • Geschikt voor rolstoelgebruikers

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Brucher-Talsperre Fuhrmannsweg, © Naturarena Bergisches Land
Herbstpanorama Neyetalsperre, © Lukas Zecher
Bruchertalsperre, © Tourismus NRW e.V.
Wupperinsel im Herbstlicht, © Lukas Zecher

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Naturarena Bergisches Land GmbH«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.

Ont­dek meer fiets­pa­den