©
Getreidefeld auf der Genussroute, © Münsterland e.V.

Genotsroutes door Noordrijn-Westfalen


Op de route van asperges, kaas of bier

Noordrijn-Westfalen is een paradijs voor genieters: Grote biertradities en originele cafés zijn hier net zo goed vertegenwoordigd als sterren-restaurants en boerderijwinkeltjes, waar verse producten direct te koop zijn bij de fabrikant.

Maar wat misschien minder bekend is: Ook asperges, kaas en zelfs zout spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Noordrijn-Westfalen. Wie de route wil volgen, kan dat heel makkelijk doen via speciale routes.

De koningin van de groente: Asperges

Langs de Spargelstraße NRW (aspergeroute Noordrijn-Westfalen) nodigen ongeveer 140 bedrijven uit, eens een kijkje te komen nemen. Tal van hen bieden tijdens het aspergeseizoen bijzondere acties en evenementen aan, zoals bijvoorbeeld aspergefeesten. Op de internetpagina www.spargelstrasse-nrw.de kan iedereen zijn favoriete boerderijen bezoeken en zodoende een individuele route samenstellen. Of je kiest gewoon voor de suggesties op de pagina, waar meerdere fietsroutes worden aanbevolen.

Melk en kaas

Ook de Käseroute NRW (kaasroute Noordrijn-Westfalen) is geen traditionele route, maar biedt plaats voor individuele voorkeuren en routesamenstellingen. Ongeveer 30 traditionele kaasmakerijen hebben zich aangesloten onder de naam van de route; ze hebben allemaal één ding gemeen, ze produceren hun kaas noch ambachtelijk. Ongeacht of het nu om geitenkaas, een in grotten gerijpte Klutert-kaas uit de Kluterthöhle of een kaas met wortelsap gaat. Tal van de kaasmakerijen bieden ook rondleidingen aan en wie wil, kan een kijkje nemen bij de productie van de kaas of zelf eens een koe melken. www.kaeseroute-nrw.de

Wie meer over de basis van de kaas, de melk, te weten wil komen, kan een wandeling maken op één van de melkwandelpaden door Noordrijn-Westfalen. De eerste werd in 2008 in het Bergische Wipperfürth geopend. Intussen zijn er tal van soortgelijke routes, ook in andere regio's van de deelstaat, want melk wordt in vele regio's van de deelstaat geproduceerd. Één van de nieuwere routes loopt door het Teutoburgerwoud rondom Nieheim. De stad in het district Höxter is bekend voor het Westfalen Culinarium met zijn kaasmuseum en ook de kaasmakerij waar je een kijkje kunt nemen, is hier te vinden.

Alle melkwandelpaden in Noordrijn-Westfalen zijn tussen vier en acht kilometer lang, dus ook goed te doen met kortere beentjes. Bovendien zijn er ook nog melkfietsroutes, die tussen 7 en 38 kilometer lang zijn. De paden zijn vooral interessant voor schoolklassen en families, maar natuurlijk ook voor iedereen, die graag wil weten, wat met onze melk gebeurt, voordat deze bij ons op tafel staat.
www.kuhlturlandschaft.de

Zout en koren

Bij de 77 kilometer lange fietsroute, genaamd Westfaalse zoutroute, gaat het niet om de melk, maar een ander “wit goud”. De route verbindt plaatsen van de historische zoutproductie tussen Unna, aan de rand van het Ruhrgebied en Salzkotten in het Teutoburgerwoud. In de regio wordt reeds sinds meerdere eeuwen zout gewonnen en gebruikt; niet in de laatste plaats voor de gezondheid. Wie zichzelf eens wil verwennen, kan langs de zoutroute gradeerwerken en zoutbronnen bezoeken om eens heerlijk diep te kunnen ademen of zelfs een duik te nemen. Het belevenismuseum “Westfälische Salzwelten” in Bad Sassendorf in het Sauerland, dat eveneens deel uitmaakt van de route, vertelt de geschiedenis van het ginnen van zout en leert over de betekenis voor de gezondheid van het kristal. Bezoekers kunnen daar bijvoorbeeld zoutoplossingen ginnen of proberen, hoe een zoutknecht eeuwen geleden heeft gewerkt.
www.westfaelische-salzroute.de

De bierproductie in het Ruhrgebied kan eveneens putten uit een lange traditie. Dortmund werd vroeger ook wel gezien als de wereldhoofdstad van het bier, maar intussen hebben de meeste brouwerijen in de stad hun poorten moeten sluiten. Sporen van de grote geschiedenis zijn nog altijd terug te vinden, bijvoorbeeld in het Dortmunder U, de voormalige gist- en opslagkelder van de Dortmunder Union-brouwerij. De grote U van de brouwerij op het dak is nog altijd van verre te zien, maar binnenin is toch het één en ander veranderd: In plaats van het koelen van bier wordt intussen cultuur tentoon gesteld en tijdens tal van evenementen gevuld met leven.

De opvallende toren is één van de herkenningspunten op de themaroute “Brot, Korn und Bier” (brood, koren en bier) op de Route der Industriekultur in het Ruhrgebied, die in totaal 40 locaties met elkaar verbindt, waaronder brouwerijen, stokerijen, molens, maar ook historische bedrijven zoals de voormalige beschuitfabriek Brandt en het Brauereimuseum Dortmund. En de kiosk, die in het Ruhrgebied deel uitmaakt van het alledaagse leven, ontbreekt natuurlijk ook niet.

Bovendien behoort de voormalige Lindenbrauerei in Unna, die inmiddels is omgebouwd in een wereldwijd uniek museum, tot de highlights: Het centrum voor internationale lichtkunst is het eerste en tot op heden enige museum, dat helemaal toegewijd is aan de lichtkunst. Internationale lichtkunstenaars presenteren hier in koelruimtes, gangen en gistbassins van de voormalige Linden-brouwerij hun kunstwerken. Op sommige andere locaties, bijvoorbeeld in het Westfaalse openluchtmuseum in Hagen krijgen de bezoekers de gelegenheid, producten, die ter plaatse worden gemaakt, te proeven. De binnenhaven van Duisburg weet op zijn beurt te overtuigen met een historische havenarchitectuur, gecombineerd met trendy bars en spannende musea.
www.route-industriekultur.ruhr

Genieten in het Münsterland

Terwijl de Route der Industriekultur midden door het levendige Ruhrgebied loopt, gaat het er op de Natur-Genuss-Route in het Münsterland een stuk rustiger aan toe. Op 160 kilometer kunnen fietsers hier de voor deze regio zo typische idyllische parklandschappen leren kennen en af en toe een pauze inlassen in een gezellig restaurant of boerderij-café, of even regionale groenten, vlees of fruit voor de volgende picknick in een boerderijwinkel kopen.

Bij de Pflaumenwanderweg (pruimenwandelpad) in Oelde speelt een regionale ster de hoofdrol: De “Stromberger Pflaume” wordt beschermd door de Europese Unie, net zoals bijvoorbeeld de “Nürnberger Lebkuchen” of de “Spreewälder Gurken”. Langs het tien kilometer tellende wandelpad krijgt de wandelaar op negen stations informatie over de blauwe vrucht, van de teelt tot en met de verwerking. Tijdens het tweede weekeinde in september vindt ieder jaar weer de grote pruimenmarkt plaats in Oelde. Hier kun je alles kopen, wat het hartje van de pruimenliefhebber begeert: Hier zijn lekkere pruimenpannenkoeken te koop, maar ook buitengewone producten, zoals bijvoorbeeld pruimenbrood, pruimenijs of zelfs pruimenbraadworst.
www.oelde.de 

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Frischer Walbecker Spargel, © Michael Ricks
Altbiergenuss in NRW: Köbes mit einem Tablett Altbier in der Düsseldorfer Altstadt, © Tourismus NRW e.V., Oliver Franke
Den Original Nieheimer Käse können Besucher zum Beispiel im Westfalen Culinarium probieren, © Stadt Nieheim
Luftaufnahme vom Dortmunder U, © Hans Woidich
Auf Entdeckungstour, © Münsterland e.V.
"Halver Hahn" - Roggenbrötchen mit Käse, © Tourismus NRW e.V.

Genot in Noordrijn-Westfalen


Laat je inspireren!

Goldene Töpfe, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
©

Culinaire ambassadeurs

Der Eifeler Döppekooche, ein traditioneller Kartoffelauflauf, wird heute als schmackhaftes Ofengericht wiederenteckt, © Archiv Eifel Tourismus GmbH
©

Rijns-Westfaalse keuken

Kaisersenf der Monschauer Senfmühle, © Historische Senfmühle Monschau
©

Deftig, zoet en handgemaakt