©
Landhaus Ilse, Burbach, © Gemeinde Burbach

Land­haus Il­se


Bau­haus-ju­weel op het plat­te land

Het Land­haus Il­se in Bur­bach in de re­gio Sie­gen-Witt­gen­stein is de eni­ge be­ken­de ko­pie van het voor­beeld­huis 'Am Hor­n', dat de bij­dra­ge van Ge­org Mu­che en Wal­ter Gro­pi­us ter ge­le­gen­heid van de eer­ste Bau­haus-ten­toon­stel­ling in 1923 in Wei­mar was. Sinds 1996 staat het op de Unes­co-we­rel­derf­goed­lijst.

Landhaus Ilse werd in de herfst van 1924 gebouwd als atriumhuis met verhoogde middenbouw. Het werd benoemd naar de dochter van de ingenieur Willi Grobleben, die directeur van de WAG-Westerwald-Brüche-AG in Burbach was en het huis liet bouwen als gastenverblijf van de 'Grube Sachtleben AG'. 

Men gaat ervan uit dat Grobleben op de hoogte was van de plannen van het huis 'Am Horn' in Weimar. De plattegronden van beide huizen zijn nagenoeg identiek; slechts een naderhand verwijderde scheidingswand en geringe afwijkingen in de positionering van deuren zorgen voor een verschil tussen de beide huizen. Opvallend is de kleurrijke wandvormgeving binnenin Landhaus Ilse in vergelijk met het nuchtere voorbeeld. Bij sommige aspecten is het huis in het Siegerland echter dichterbij de oorspronkelijke plannen van Walter Gropius als het gerealiseerde gebouw in Weimar, bijvoorbeeld wat betreft het aantal schoorstenen. 

Tot nu toe werden geen restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Het huis wordt in zijn nog oorspronkelijke toestand getoond en geeft zo een goed beeld van de geschiedenis. 
www.burbach-erleben.de

Kaart van NRW

Bau­haus in NRW

Museum Haus Esters, Krefeld, Gartenseite, © Volker Döhne Kunstmuseen Krefeld
©

Kre­feld­se per­spec­tie­ven

Hohenhof in Hagen, © Simon Erath
©

Ha­gen­se im­pul­sen

Landhaus Ilse, Burbach, © Gemeinde Burbach
©

Tocht door West­fa­len

Margarethenhöhe in Essen, © Ruhr Tourismus GmbH, Jochen Schlutius
©

Tocht door het Ruhr­ge­bied

Museum Haus Esters, Krefeld, Gartenseite, © Volker Döhne Kunstmuseen Krefeld
©

Tocht door het Rhein­land