©
Margarethenhöhe in Essen, © Ruhr Tourismus GmbH, Jochen Schlutius

Tocht: Bauhaus in het Ruhrgebied


Omwenteling en impuls

Overal in het Ruhrgebied kunnen bezoekers de voorlopers en invloeden van het Bauhaus ontdekken: In Hagen opende Karl Ernst Osthaus in 1902 bijvoorbeeld het wereldwijd eerste museum voor moderne kunst; het Folkwang museum. Tegenwoordig is dit het Osthaus Museum en worden er stukken uit de vroege moderne kunst, het expressionisme en het sociaal realisme getoond. En in Essen op het terrein van het Unesco-werelderfgoed Zollverein toont Schacht XII een uitstekend architectonisch voorbeeld van het sociaal realisme. Een bezoek aan de 'mooiste mijn ter wereld' is een absolute must tijdens de tocht in en rondom het Ruhrgebied.

Show spots in list
Peter-Behrens-Bau, Oberhausen, © LVR-Industriemuseum, Andreas Schiblon
©

Peter-Behrens-Bau


De Peter-Behrens-Bau is een voorbeeld voor een functionele en bovendien monumentaal-representatieve industriële architectuur. De voormalige hoofdloods van het 'Gutehoffnungshütte-Konzern' (GHH) vervult tegenwoordig in de functie van het LVR-Industriemuseum als centraal verzamelingsdepot en tentoonstellingshuis.

Josef Albers Museum Quadrat Bottrop, © Werner J. Hannappel
©

Josef Albers Museum Quadrat Bottrop


Ongeveer 100 schilderijen, grafieken, foto's en glazen voorwerpen tonen hier de kunstontwikkeling van Albers in al zijn aspecten. Het oogpunt ligt op de beeldenseries 'Adobes' en 'Huldigungen an das Quadrat'.

Margarethenhöhe in Essen, © Ruhr Tourismus GmbH, Jochen Schlutius
©

Margarethenhöhe


De Margarethenhöhe is een wijk in het Zuiden van Essen, die gunstige woonruimte niet alleen voor personeel en medewerkers van de firma Krupp moest bieden. De stichting van Margarethe Krupp, weduwe van de bekende industrieel Friedrich Alfred Krupp, verleende in 1906 de opdracht hiertoe.

360 Grad Panoramen in der Essener Lichtburg, © Reality Zoom, Ian Siepmann
©

Lichtburg in Essen


De Lichtburg in Essen is één van de mooiste bioscopen in Duitsland met een unieke architectuur. Deze werd gebouwd in 1928 gebouwd in de stijl van het sociaal realisme.

Zollverein-Architektur, Essen, © Frank Vinken, Stiftung Zollverein
©

Zeche Zollverein


In totaal 20 afzonderlijke gebouwen vormen als mijn en kooksfabriek Zollverein de technische werk- en productieprocessen van de steenkoolwinning. Helemaal volgens de Bauhaus-grondregel: form follows function.

Zeche Zollern in Dortmund, © Ruhr Tourismus, Jochen Schlutius
©

Zeche Zollern


Zeche Zollern in Dortmund is een buitengewoon mooie getuige van het industriële verleden. Bijzonder indrukwekkend is de machinehal met zijn Jugendstil-portaal; het is tegenwoordig een icoon van de industriële cultuur.

Dortmunder U, © Ruhr Tourismus, Jochen Schlutius
©

Brouwerij-flat U


Het in 1926/27 gebouwde gist- en opslaghuis was de laatste grote creatie van de door zijn brouwerij-gebouw bekende architect Emil Moog uit Dortmund. Bovendien was het de eerste flat in Dortmund.

Osthaus Museum Hagen, © Werner Hannappel
©

Osthaus Museum


Het interieur van de in 1902 als Folkwang Museum geopende gebouw werd vormgegeven door Henry van de Velde. Na de dood van Karl Ernst Osthaus werd de verzameling grotendeels verkocht naar Essen en Krefeld.

Hohenhof, Hagen, © Tobias Roch
©

De Hohenhof in Hagen


Gebouwd door Henry van de Velde, bewoond door Karl Ernst Osthaus en bezocht door Walter Gropius: De Hohenhof is het highlight onder de bouwwerken van de villakolonie Hohenhagen en behoort tot de meest belangrijke gebouwen in Europa wat betreft de architectonische geschiedenis.

NRW viert het Bauhaus-jubileum

Museum Haus Esters, Krefeld, Gartenseite, © Volker Döhne Kunstmuseen Krefeld
©

Krefeldse perspectieven

Peter-Behrens-Bau, Oberhausen, © LVR-Industriemuseum, Andreas Schiblon
©

Overzicht van de tentoonstellingen per regio

Unesco-Welterbe Zeche Zollverein, Essen, © Simon Erath
©

Essense omwenteling

Hohenhof in Hagen, © Simon Erath
©

Hagense impulsen

Landhaus Ilse, Burbach, © Gemeinde Burbach
©

Tocht door Westfalen

Museum Haus Esters, Krefeld, Gartenseite, © Volker Döhne Kunstmuseen Krefeld
©

Tocht door het Rheinland