Rothaarsteig Wisent World Bad Berleburg, © Tourismus NRW e.V.

Tocht 3: Tocht van de ui­ter­sten - wi­sen­ten in de ma­ne­schijn en nach­te­lij­ke wan­de­ling on­der de he­mel


Via de sky­walk door de wi­sen­ten wil­der­nis op het boom­top­pen­pad

Op de derde tocht kunnen waaghalzen van de Hannoversche klippen op het Weserdal kijken, de wisentenwereld 's nachts ontdekken en hoog boven de toppen van het Bergisches Land wandelen.

Bruchhauser Stenen Panorama Zon, © Tourismus NRW e.V.

Kneipp-ba­den en wan­de­ling in de ma­ne­schijn


Van het 360 gra­den uit­zicht op het pad van de zin­tui­gen

Ook tijdens de tweede dag gaat het hoog naar boven: De Lörmecke-toren in het natuurpark Arnsberger Wald in Warstein is een uniek bouwwerk en het herkenningsteken van de 'Sauerland bosroute'. Wie de 204 treden naar boven beklimt, wordt beloond met een 360 graden uitzicht op de boomtoppen van het Hochsauerland tot aan het Teutoburgerwoud.

Eveneens een goed uitzicht op het Sauerland krijgen hikers en wandelaars vanaf het natuurmonument Bruchhauser Steine in Olsberg. Gelegen op het wandelpad Rothaarsteig, biedt Olsberg het startpunt voor talrijke tochten en wandelingen. Bijzonder populair is het Olsberger Kneipp-pad, waar bezoekers kunnen genieten van een heel bijzondere natuurbelevenis: Wie wil, wordt begeleid door opgeleide Kneipp-weganimateurs, die de bezoekers bij bijzondere Kneipp-krachtlocaties alles vertellen over de Kneipp-baden en hun werking. En dan luidt het motto: Schoenen uit en watertrappelen!

Als de schemering langzaam intreedt en de maan tevoorschijn komt, is het de juiste tijd voor een wandeling in maneschijn in de Wisent-wildernis bij Bad Berleburg. Tussen rotsen, beken en bossen kunnen bezoekers wisenten observeren en in een bijzondere sfeer genieten van de nachtelijke rust. Wie wil, kan ook een zaklamp meebrengen?

www.naturpark-arnsberger-wald.de | www.olsberg-touristik.de | www.wisent-welt.de

De Weser Skywalk bij de Hannover kliffen, © Tourismus NRW e.V.

Van de mid­del­eeu­wen in de IJs­tijd


Vor­ste­lijk we­rel­derf­goed en in­druk­wek­ken­de 'Ex­tern­stei­ne'

De derde natuurtocht om te beleven start hoog boven het Weserdal: Op de roodbruine rotsen van de Hannoversche klippen kunnen hikers en wandelaars op de Weser Skywalk van een indrukwekkend uitzicht op het Teutoburgerwoud genieten. Aangezien de klippen overdag goed warm worden en zo warmte opslaan voor de nacht, vormen zij een leefruimte voor dieren, die je anders alleen maar in warmere regio's vindt: De zandhagedis, de gladde slang en meer dan 500 soorten vlinders hebben hier hun stekkie gevonden. 

Kasteel Corvey ligt bij de bocht van de Weser tussen Höxter en Holzminden, is het eerste Unesco-werelderfgoed in Westfalen en combineert kunst, cultuur, architectuur en geschiedenis. De rust en ontspanning, die het voormalige Benedictijnse klooster uitstraalt, voelt de bezoeker al bij de ingang. In het barokke kasteelcomplex bevindt zich een prachtige keizerzaal en indrukwekkende woonruimte evenals het oudste en enige bijna volledig behouden gebleven Karolingische Westwerk.

Van het indrukwekkende werelderfgoed uit de vroege middeleeuwen gaat het verder naar de nog oudere relieken uit vergane tijden: De 'Externsteine' zijn zandsteengiganten en werden in miljoenen jaren veranderd in opvallende rotsformaties. De stenen giganten steken uit de aarde en weerspiegelen zich in de omringende vijvers. In het natuurreservaat groeit droge bergheide, venen drukken hun stempel op het landschap en zeldzame vliegende herten hebben hier hun stekkie gevonden.

 

www.kulturland.org/weserskywalk | www.kulturland.org/schlosscorvey | www.externsteine-info.de

Biggesee in Attendorn mit der Aussichtsplattform Biggeblick , © Tourismus NRW e.V.

Hoog bo­ven het Sau­er­land en het Ber­gis­ches Land


Sky­walk Big­ge­see en boom­top­pen­pad Pa­n­ar­bo­ra

De laatste dag van de natuurtocht is niets voor mensen met hoogtevrees, want je gaat echt ver naar boven. Op een hoogte van 90 meter steekt het uitzichtplatform 'Biggeblick' in de Waldenburger baai in het Sauerland boven de Biggesee en biedt een spectaculair uitzicht op de stuwdam, het Gilberg-eiland, de burcht-ruïne Waldenburg en de omringende bossen. Een bijzonder prettige sfeer ontstaat 's avonds: Dan straalt het platform in een blauw licht.  

Wie ook bij het laatste station nog niet genoeg heeft van het uitzicht, kan in Waldbröl op het boomtoppenpad in het natuurbelevenispark Panarbora langs de boomtoppen wandelen. Op zes belevenisstations op een hoogte van 23 meter komt de bezoeker spannende wetenswaardigheden over de natuur van het Bergisches bos te weten. Het hoogste punt is de uitkijktoren op een hoogte van 40 meter en deze biedt een fantastisch uitzicht op het Bergisches Land.

www.sauerland.com/attendorn | www.panarbora.de