Industriële cultuur in het Rheinland op de fiets
Fietsroute verbindt LVR-industriemusea
Op de Radweg der Industriemuseen (fietsroute van de industriële musea) kun je je eigen papier maken, afdalen in een turbinekelder en het toelatingsexamen afleggen om leerling in de ijzer- en staalindustrie te worden.
Al fietsend de geschiedenis van de industriele cultuur in het Rheinland ontdekken - Met de fietsroutekaart van het LVR-industriemuseum ben je goed uitgerust. De in totaal 440 kilometer lange rondlopende route combineert zeven bezienswaardigheden van de Rheinische industriële cultuur met elkaar en heeft nog veel meer te bieden.
Sterren van de zware industrie
Je kunt in ieder geval genoeg beleven op de rondlopende route. De start van de reis in het verleden maakt de St. Antony-Hütte in Oberhausen. Hier werkten en woonden de opvallende persoonlijkheden van de zware industrie in het Ruhrgebied: Haniel, Jacobi, Krupp en Von der Wenge. Als je je naar binnen waagt, vind je al snel een detective uit bedrog, geweld en macht, want ook allerlei boeven hebben hun stempel op de ontwikkeling van het eerste ijzerbewerkingsbedrijf in de regio gedrukt. Wie liever van chic houdt, moet een stop inlassen bij de textielfabriek Cromford in Ratingen. Dit was de eerste fabriek op het Europese continent en staat langs de kleine rivier de Anger, omgeven door een oud Engels landschapspark.
Toelatingsexamen tot leerling
De Zinkfabriek Altenberg in Oberhausen is een verdere stop op de rondlopende route en weet vooral te imponeren met zijn gigantische machines. Wie wil testen, of de ijzer- en staalindustrie toentertijd de juiste beroepskeuze zou zijn geweest, kan de opgaven voor de handigheid en kracht afleggen, waaraan de leerlingen vroeger tijdens hun toelatingsexamen in de Gutehoffnungshütte moesten voldoen. Wie het examen met succes heeft afgelegd, kan direct verder rijden en bij de Gesenkschmiede Henrichs (smederij) in Solingen in dienst treden, want hier worden ook tegenwoordig nog scharen geproduceerd.
Beekjes en een klapperend molenwiel
In het Bergische Land gaat het er dan, zoals de naam al doet vermoeden, toch een beetje heuvelachtiger aan toe en de één of andere hoogtemeter moet hier worden beklommen. Daarom is een korte pauze bij de Papiermühle Alte Dombach (papierfabriek) een echte aanrader. Hier leren de bezoekers niet alleen, hoe vroeger papier werd gemaakt, maar ze kunnen er zelf hun heel eigen papier maken. Vakwerkhuizen, kabbelende beekjes en het klapperende molenwiel brengen de bezoekers terug naar tijden van weleer. In de oude Tuchfabrik Müller (textielfabriek) in Euskirchen is het verleden duidelijker aanwezig dan ooit te voren. Waar de poorten lang gesloten bleven, worden weer de mooiste textielen gemaakt. Wie hier tijdens de zogenaamde stoomzondagen voorbij fiets, kan een bijzonder highlight beleven: De stoommachine van 1903 is op deze dagen weer vol in gebruik.
Kastelen, kloosters en burchten
Naast de industriële musea heeft de route ook nog tal van andere bezienswaardigheden van de industriële cultuur te bieden. Op sommige plekken verschijnen langs de route ook kastelen, kloosters of burchten. De eenvoudige toer loopt hoofdzakelijk op bewegwijzerde toeristische routes of op het fietsroutenetwerk Noordrijn-Westfalen en kan comfortabel in vier tot zes dagelijkse etappes worden afgelegd.