Der Oelchenshammer, der zum LVR-Industriemuseum Kraftwerk Ermen & Engels gehört, ist die letzte wasserbetriebene Schmiede im Oberbergischen Land., © LVR Industriemuseum

In­du­stri­ë­le cul­tuur in het Rhein­land op de fiets

Fiets­rou­te ver­bindt LVR-in­du­strie­mu­sea

Op de Rad­weg der In­du­strie­museen (fiets­rou­te van de in­du­stri­ë­le mu­sea) kun je je ei­gen pa­pier ma­ken, af­da­len in een tur­bi­ne­kel­der en het toe­la­tings­exa­men af­leg­gen om leer­ling in de ij­zer- en staal­in­du­strie te wor­den.

Al fietsend de geschiedenis van de industriele cultuur in het Rheinland ontdekken - Met de fietsroutekaart van het LVR-industriemuseum ben je goed uitgerust. De in totaal 440 kilometer lange rondlopende route combineert zeven bezienswaardigheden van de Rheinische industriële cultuur met elkaar en heeft nog veel meer te bieden.

Sterren van de zware industrie

Je kunt in ieder geval genoeg beleven op de rondlopende route. De start van de reis in het verleden maakt de St. Antony-Hütte in Oberhausen. Hier werkten en woonden de opvallende persoonlijkheden van de zware industrie in het Ruhrgebied: Haniel, Jacobi, Krupp en Von der Wenge. Als je je naar binnen waagt, vind je al snel een detective uit bedrog, geweld en macht, want ook allerlei boeven hebben hun stempel op de ontwikkeling van het eerste ijzerbewerkingsbedrijf in de regio gedrukt. Wie liever van chic houdt, moet een stop inlassen bij de textielfabriek Cromford in Ratingen. Dit was de eerste fabriek op het Europese continent en staat langs de kleine rivier de Anger, omgeven door een oud Engels landschapspark.

Toelatingsexamen tot leerling

De Zinkfabriek Altenberg in Oberhausen is een verdere stop op de rondlopende route en weet vooral te imponeren met zijn gigantische machines. Wie wil testen, of de ijzer- en staalindustrie toentertijd de juiste beroepskeuze zou zijn geweest, kan de opgaven voor de handigheid en kracht afleggen, waaraan de leerlingen vroeger tijdens hun toelatingsexamen in de Gutehoffnungshütte moesten voldoen. Wie het examen met succes heeft afgelegd, kan direct verder rijden en bij de Gesenkschmiede Henrichs (smederij) in Solingen in dienst treden, want hier worden ook tegenwoordig nog scharen geproduceerd.

Beekjes en een klapperend molenwiel

In het Bergische Land gaat het er dan, zoals de naam al doet vermoeden, toch een beetje heuvelachtiger aan toe en de één of andere hoogtemeter moet hier worden beklommen. Daarom is een korte pauze bij de Papiermühle Alte Dombach (papierfabriek) een echte aanrader. Hier leren de bezoekers niet alleen, hoe vroeger papier werd gemaakt, maar ze kunnen er zelf hun heel eigen papier maken. Vakwerkhuizen, kabbelende beekjes en het klapperende molenwiel brengen de bezoekers terug naar tijden van weleer. In de oude Tuchfabrik Müller (textielfabriek) in Euskirchen is het verleden duidelijker aanwezig dan ooit te voren. Waar de poorten lang gesloten bleven, worden weer de mooiste textielen gemaakt. Wie hier tijdens de zogenaamde stoomzondagen voorbij fiets, kan een bijzonder highlight beleven: De stoommachine van 1903 is op deze dagen weer vol in gebruik.

Kastelen, kloosters en burchten

Naast de industriële musea heeft de route ook nog tal van andere bezienswaardigheden van de industriële cultuur te bieden. Op sommige plekken verschijnen langs de route ook kastelen, kloosters of burchten. De eenvoudige toer loopt hoofdzakelijk op bewegwijzerde toeristische routes of op het fietsroutenetwerk Noordrijn-Westfalen en kan comfortabel in vier tot zes dagelijkse etappes worden afgelegd.

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Google Maps wordt hier weergegeven. Als Google Maps wordt geaccepteerd, worden de gegevens doorgestuurd naar Google Maps.

Accepteer Google Maps
Lengte van de route in km
440
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
-
Hoogtemeters omhoog
2.300
Hoogtemeters omlaag
2.300
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
licht
  • Rondtocht
  • Geschikt voor families
  • Geschikt voor rolstoelgebruikers

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Radfahrer auf der Radstrecke in Oberhausen vor Industriekulisse, © LVR Industriemuseum
Der Oelchenshammer, der zum LVR-Industriemuseum Kraftwerk Ermen & Engels gehört, ist die letzte wasserbetriebene Schmiede im Oberbergischen Land., © LVR Industriemuseum
Radfahrer auf dem Museumsgelände des LVR-Industriemuseums Zinkfabrik Altenberg in Oberhausen, © LVR Industriemuseum
Fachwerkhäuser der ehemaligen Papiermühle Alte Dombach in Bergisch Gladbach, © LVR Industriemuseum

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »LVR-Industriemuseum«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.

Ont­dek meer fiets­pa­den

Burg Hülshoff in Havixbeck, © Münsterland e.V.

100-Schlös­ser-Rou­te

lees meer
Fahrradtour durchs Grüne im Ahrtal, © Ahrtal Tourismus Bad Neuenahr Ahrweiler e.V.

Ahr-fiets­rou­te

lees meer
Die flachen Wege auf alten Bahntrassen machen die Balkantrasse zu einer gemütlichen Radstrecke, © Volker Barthel

Bal­kan­tras­se

lees meer
Aggertalsperre im Bergischen, © Maren Pussak Das Bergische

Ber­gi­sche Pa­no­ra­ma-fiets­rou­te

lees meer
Drie River Tour op de Rijn, © Rhein-Erft Tourismus e.V.

Drei-Flüs­se-Tour

lees meer
Grote fiets Ederauen fietsroute rit, © Reiner Schild

Ederauen Rad­weg

lees meer
Eifel Höhen Route - Oud gebouw, © Dominik Ketz

Ei­fel-Höhen-Rou­te

lees meer
Radeln entlang des Emsradweges, © Münsterland e.V.

Ems­rad­weg

lees meer
Auf dem Erft-Radweg ist das Wasser ein stetiger Begleiter, © Rhein-Erft Tourismus e.V.

Erft-fiets­rou­te

lees meer
Schloss Corvey in Höxter, © Kulturkreis Hoexter-Corvey gGmbH

Eu­ro­pa­rad­weg R1

lees meer