Im Skulpturenpark der Kunsthalle Bielefeld können Gäste 20 Arbeiten auf der Grünfläche entdecken. Die Sparrenburg ist von weitem zu sehen, © Tourismus NRW e.V.

Kunst­hal­le Bie­le­feld

Bie­le­feld

Rus­tig zit hij daar. Op zijn ste­nen rots. Het hoofd rust op de rech­ter­hand. De blik is op de grond ge­richt. Zijn ge­dach­ten dwa­len ver: sinds de ope­ning van de Kunst­hal­le Bie­le­feld in 1968 peinst de “Den­ker“ van Au­gust Ro­din voor de hoofd­in­gang van het mu­se­um aan de zuid­west­kant van de ou­de stad. Het beeld wijst de gas­ten de weg naar een van de meest bij­zon­de­re kunst­col­lec­ties van Noor­drijn-West­fa­len, die meer in­druk maakt door zijn kwa­li­teit dan door zijn kwan­ti­teit. In­di­vi­du­e­le stuk­ken do­mi­ne­ren de col­lec­tie in plaats van he­le groe­pen wer­ken. Ze zijn on­der­ge­bracht in een ku­bis­tisch ge­bouw met een ge­vel van ro­de zand­steen, dat zelf al als een ar­chi­tec­to­nisch kunst­werk wordt be­schouwd.

Gasten die het postmodern ogende gebouw van de Amerikaanse sterarchitect Philip Johnson van buitenaf bekijken, worden onmiddellijk getroffen door het massieve bovendeel van het gebouw, dat volledig gesloten op een kleiner onderstuk rust. Dit wordt gekenmerkt door smalle uitstekende draagmuurstukken en brede raamvlakken. Binnen wacht het eerste wow-moment, want de doordachte indeling van de zalen maakt een perfecte toegang tot de uitstekende werken uit het einde van de 19e en 20e eeuw mogelijk.

De Kunsthalle Bielefeld is volledig gespecialiseerd in moderne en hedendaagse kunst. Het museum bezit 500 schilderijen, 200 beeldhouwwerken en ongeveer 4500 aquarellen, tekeningen en prenten, die zowel in de permanente tentoonstelling als in thematische tijdelijke tentoonstellingen worden getoond. Op de 1200 vierkante meter tentoonstellingsruimte vinden bezoekers werken van onder andere Pablo Picasso, Max Beckmann en Käthe Kollwitz. Zij maken deel uit van het omvangrijke geheel, dat vooral gekenmerkt wordt door opvallende individuele werken van de meest uiteenlopende kunstenaars.

Een wandeling door het eigen beeldenpark van het museum besluit het bezoek. In de openbaar toegankelijke groene ruimte met zijn elegante waterbassin en lusvormige paden wachten nog eens 20 blikvangers op nadere bestudering: Richard Serra's “Axis“ lijkt hier enorm, zwaar en monumentaal. Het tien meter hoge sculptuur van drie roestrode cortenstalen platen torent hoog in de lucht. Een paar stappen verder wijst “Viktoria“ van Bettina Pousttchi op het heen en weer gaan van de interactie, het samenzijn in de openbare ruimte. Zij heeft straatpalen, die anders geïsoleerd van elkaar staan, in een open ruimte geplaatst. Hun gebogen koppen omsluiten elkaar. Een werk dat vragen oproept. Terug naar het beeld van Rodin. Het inspireert tot een korte pauze en reflectie op wat men ervaren heeft.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Im Skulpturenpark der Kunsthalle Bielefeld können Gäste 20 Arbeiten auf der Grünfläche entdecken. Die Sparrenburg ist von weitem zu sehen, © Tourismus NRW e.V.
Der kubistische Bau der Kunsthalle Bielefeld mit seiner Fassade aus rotem Sandstein ist ein Hingucker, © Tourismus NRW e.V.
Der Denker des Bildhauers August Rodin sinniert seit 1968 vor dem Haupteingang der Kunsthalle Bielefeld, © Tourismus NRW e.V.
Eine weitere Sehenswürdigkeit, die nicht weit entfernt von der Kunsthalle liegt, ist das Otto von Bismarck-Denkmal, © Tourismus NRW e.V.

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Kunsthalle Bielefeld
Artur-Ladebeck-Straße 5
33602 Bielefeld

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 11:00 - 18:00 uur
Woensdag 11:00 - 21:00 uur
Donderdag 11:00 - 18:00 uur
Vrijdag 11:00 - 18:00 uur
Zaterdag 11:00 - 18:00 uur
Zondag 11:00 - 18:00 uur
Vakantie 11:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Kunsthalle Bielefeld«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.

Ont­dek hier meer mu­sea in NRW

Eingang zur Ausstellung, © Stiftung Haus der Geschichte, Axel Thünker

Haus der Ge­schich­te in Bonn

lees meer
Het kunstpalast maakt indruk met zijn architectuur en centrale ligging. Het is gelegen aan de Ehrenhof, © Anne Orthen

Kunst­pa­last in Düs­sel­dorf

lees meer
Galerie im Kunstmuseum Pablo Picasso Münster, © Joachim Busch

Kunst­mu­se­um Pa­blo Pi­cas­so in Mün­ster

lees meer
Aus dem Jahr 1844 stammt das Gebäude des heutigen Max Ernst Museums Brühl des LVR, © Tourismus NRW e.V.

Max Ernst Mu­se­um van het LVR

lees meer
Der Gestürzte (1914/15), Wilhelm Lehmbruck, © Johannes Höhn

Lehm­bruck Mu­se­um in Duis­burg

lees meer
Besuch im Hof, © ourismus & Congress GmbH Region Bonn  Rhein-Seig  Ahrweiler

Beet­ho­ven-Haus Bonn

lees meer
Rautenstrauch-Joest-Museum, Bereich Begegnung und Aneignung: Grenzüberschreitungen, © Martin Classen und Arno Jansen

Rau­ten­s­trauch-Joest-Mu­se­um in Keu­len

lees meer
Ansicht auf das Kolumba Museum in Köln, © Kolumba Köln, Helene-Binet

Ko­lum­ba Mu­se­um in Keu­len

lees meer
LVR-Römermuseum in Xanten, Außenansicht bei Nacht, © Axel Thuenker DGPh

LVR-Rö­mer­mu­se­um in Xan­ten

lees meer
Der Neubau des Kunstmuseums Bonn stammt von dem Berliner Architekten Axel Schultes. Er wurde 1992 eröffnet, © Kunstmuseum Bonn, Foto: David Ertl

Kunst­mu­se­um Bonn

lees meer