De Wuppertal-gasketel is al van ver te zien. Een poster toont de huidige speciale tentoonstelling, © Tourismus NRW e.V.

Vi­si­o­drom in de gas­ke­tel van Wup­per­tal

Eu­ro­pa's groot­ste 360 gra­den scherm

Als het don­ker wordt in de Vi­si­o­drom, de 33 krach­ti­ge pro­jec­to­ren aan gaan en de ge­luids­muur be­gint te wer­ken, wor­den gas­ten vol­le­dig in een an­de­re we­reld on­der­ge­dom­peld: in de mo­nu­men­ta­le gas­ke­tel in Wup­per­tal flik­ke­ren tij­dens de ten­toon­stel­lings­shows ge­o­me­tri­sche vor­men, te­ke­nin­gen en fo­to's over het 6500 vier­kan­te me­ter gro­te pro­jec­tie­op­per­vlak.

Er beginnen stuwende ritmes die de storm van schilderijen, vormen en kleuren ondersteunen. Schaduwen en schemeringen flitsen tussen de stutten van de voormalige schijvengastanks. De stalen kolos, die vandaag de dag staat voor levende industriële cultuur in het district Heckinghausen, biedt een ideale ruimte voor een meeslepende ervaring in de directe nabijheid van de kabelbaan.

Het werd in 1997 na 45 jaar buiten gebruik gesteld, in 1998 tot monument verklaard en uiteindelijk van 2015 tot 2019 herbouwd. Sindsdien herbergt het het grootste 360-graden scherm van Europa op vijf verdiepingen, een aparte tentoonstellingsruimte en gastronomie op de begane grond, evenals een fitnessruimte op verschillende tussenverdiepingen.

In de bioscoopachtige hal, die met een hoogte van 47 meter een uitgesproken ervaringsruimte biedt, hebben al tentoonstellingsshows gedraaid zoals "Humans", een visueel krachtig eerbetoon aan de mensheid met een presentatie van volkeren en stammen, en "Monet". Deze laatste gaf van juli 2022 tot juli 2023 met meer dan 250 tentoongestelde werken een uitgebreid inzicht in het oeuvre van de Franse meester en werd al snel een veelgeprezen publiekslieveling. Sinds augustus 2023 is Leonardo da Vinci nu naar de gastank verhuisd. Hoewel hier slechts 17 werken van de universele geleerde worden getoond, integreert de presentatie ze vakkundig in de thematische context van de Renaissance. Anatomie, geometrie, wiskunde, architectuur en de mens spelen als centrale elementen een doorslaggevende rol.

Gasten die de voorstelling hebben gezien en hun dorst naar kennis op de onderste verdieping met behulp van illustratieve voorwerpen, tentoonstellingen en informatieteksten hebben gelest, moeten toch eens een omweg naar de Skywalk op 70 meter hoogte maken. Men kan het uitkijkplatform met de lift of te voet via de buitentrap bereiken. Eenmaal boven kunnen ontdekkingsreizigers genieten van het echte panorama van Wuppertal of een kiekje wagen als ze een rondje maken langs de borstwering. Valleien van huizen, heuveltoppen en de rustig stromende Wupper kan men op de aangewezen fotoplekken met de camera gemakkelijk vastleggen. Bij mooi weer reikt het uitzicht ver over het idyllische landschap van het Bergisches Städtedreieck.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

De Wuppertal-gasketel is al van ver te zien. Een poster toont de huidige speciale tentoonstelling, © Tourismus NRW e.V.
Vanuit verschillende zitzakken kunnen gasten de tentoonstellingsshows bekijken, © Tourismus NRW e.V.
Bezoekers konden de schilderijen van Monet op doek ontdekken tijdens de speciale tentoonstelling over het levenswerk van de kunstenaar, © Tourismus NRW e.V.
33 laserprojectoren zorgen voor beeld op het grootste 360  graden scherm van Europa, © Tourismus NRW e.V.
De Leonardo da Vinci-show in het Visiodrom behandelt ook onderwerpen als wiskunde, architectuur en meetkunde, © Tourismus NRW e.V.
De Wuppertal-gasketel heeft vijf verdiepingen. De ruimte voor de 360  graden show neemt de meeste ruimte in beslag, © Tourismus NRW e.V.
Het uitzicht vanaf de skywalk van de gasboiler is gigantisch. Gasten kunnen ver over het landschap van de huizen van Wuppertal kijken, © Tourismus NRW e.V.
De voormalige gasschijvencontainer vervult nu een nieuwe functie als cultureel industrieel monument, © Tourismus NRW e.V.

Meer informatie

Nu ontdekken!

Prijzen

Volwassenen: vanaf € 15,00

Contact

Gaskessel Event GmbH
Mohrenstraße 3
42289 Wuppertal

Heenreis

per Google Maps
Per trein

Openingstijden

Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Gaskessel Event GmbH«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.

Ont­dek hier meer mu­sea in NRW

Im Skulpturenpark der Kunsthalle Bielefeld können Gäste 20 Arbeiten auf der Grünfläche entdecken. Die Sparrenburg ist von weitem zu sehen, © Tourismus NRW e.V.

Kunst­hal­le Bie­le­feld

lees meer
Blick auf das Museum mit Stadtpanorama, © Foto: Elisabeth Deiters-Keul

LWL-Mu­se­um für Kunst und Kul­tur in Mün­ster

lees meer
Archäologische Vitrine im Elisengarten Aachen, © Peter Hinschläger / Aachen

Ka­rel de Gro­te en de Rou­te Char­le­mag­ne in Aken

lees meer
Rautenstrauch-Joest-Museum, Bereich Begegnung und Aneignung: Grenzüberschreitungen, © Martin Classen und Arno Jansen

Rau­ten­s­trauch-Joest-Mu­se­um in Keu­len

lees meer
Ludwig Forum Aachen, Außenansicht, © Foto: Carl Brunn

Lud­wig Fo­rum für In­ter­na­ti­o­na­le Kunst in Aachen

lees meer
Auf dem Gelände des Peter-Behrens-Baus vermitteln historische Maschinen einzelne Arbeitsprozesse in der Schwerindustrie, © Tourismus NRW e.V.

LVR-In­du­strie­mu­se­um Pe­ter-Behrens-Bau

lees meer
Mairitt im Freilichtmuseum, © Niederrheinisches Freilichtmuseum

Nie­der­r­hei­nis­ches Frei­licht­mu­se­um Do­ren­burg in Gre­frath

lees meer
Aus dem Jahr 1844 stammt das Gebäude des heutigen Max Ernst Museums Brühl des LVR, © Tourismus NRW e.V.

Max Ernst Mu­se­um van het LVR

lees meer
Museum_Ludwig_Dieter_Jacobi.jpg, © Dieter Jacobi

Mu­se­um Lud­wig in Keu­len

lees meer
In dem Museum Kunstsammlung NRW, © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH

Kunst­samm­lung NRW in Düs­sel­dorf

lees meer