Wisent Welt Bad Berleburg , © Tourismus NRW e.V.

Wild Noor­drijn-West­fa­len

Uit­stap­jes naar fla­mingo's, wil­de paar­den en ru­we rot­sen

Noor­drijn-West­fa­len is niet al­leen bij­zon­der groen, maar ook ta­me­lijk wild en kleur­rijk. Wie hier op weg gaat door de na­tuur, kan met de één of an­de­re ver­ras­sing re­ke­nen.

Velen denken waarschijnlijk nog aan rokende schoorstenen, als ze aan Noordrijn-Westfalen denken. Hierbij is het de natuur, die het land tussen Rijn en Weser domineert: Alleen al de 12 natuurparken beslaan inmiddels rond 40% van het oppervlak, meer da neen kwart van het land is bedekt door bos en water. En met het Nationalpark Eifel heeft Noordrijn-Westfalen zelfs een echt oerwoud, want het gebied wordt niet alleen bijna niet onderhouden, maar ook weer terug gebracht naar het oorspronkelijke beuken-oerbos, dat hier vroeger was.

Het nationaal park van Noordrijn-Westfalen

De moeite die men in het Nationalpark Eifel heeft gedaan, heeft succes: Intussen zijn weer tal van bedreigde diersoorten terug gekomen, waaronder de wilde kat, bever en zwarte ooievaar. Wie geluk heeft, kan ze tijdens een wandeling door de dunne beukenbossen en uitgestrekte weiden zelfs zien. Een andere mogelijheid, de natuur van dichtbij te beleven, zijn de Ranger-rondleidingen, die regelmatig worden aangeboden in het nationaal park.

In de lente kan je in de regio een heel bijzonder natuurlijk schouwspel bekijken. Miljoenen wilde narcissen veranderen de dalen aan de Olef, Perlenbach en Fuhrtsbach in een krachtige, gele bloemenzee, dat behalve hier, in Duitsland alleen nog op de Hundsrück te vinden is. Je kunt het beste genieten van deze pracht tijdens een wandeling op de ongeveer twaalf kilometer lange narcissenroute, die als rondlopende route start bij het mooie Eifel-vakwerkdorp Monschau.

Als de narcissen zijn uitgebloeid, zorgen de bremmen voor mooie kleuren in het Nationalpark Eifel. Bijzonder veel van deze struiken, die vanwege hun kleur ook wel Eifel-goud worden genoemd, bevinden zich op het Dreiborner Hoogvlak, die langs de Eifelsteig ligt. Die wandelroute, die meer dan 313 kilometer van Aken naar Trier loopt en die in 2015 werd uitgeroepen tot de mooiste wandelroute van Duitsland.

Een bijzondere belevenis is het nationaal park echter ook in het donker: Omdat grote steden met hun talrijke lichtbronnen ver weg zijn, is het hier zo donker, dat zoveel sterren te zien zijn zoals op weinig andere plekken in Duitsland. Hier kunnen bezoekers bij heldere hemel zelfs de melkweg met het blote oog herkennen. De astronomie-werkplaats “Sterne ohne Grenzen” (sterren zonder grenzen) nodigt regelmatig uit op het terrein van de sterrenwacht de nachtelijke sterrenhemel te bewonderen.
www.nationalpark-eifel.de/sternenpark

Flamingo's en ven

Maar ook als het Nationalpark Eifel met zijn nationaal park-status een uitstekende positie in Noordrijn-Westfalen vertegenwoordigt, kan wilde natuur ook op tal van andere plekken in het land worden ontdekt. Het misschien meest buitengewone natuurschouwspel biedt zich de bezoekers van het Zwillbrocker Venn. In het natuur- en vogelreservaat in het Münsterland hebben zich in het wild levende flamingo's gevestigd! De exotische vogels hebben dit gebied uitgekozen als broedplaats en zijn zodoende de meest noordelijk gelegen Flamingo-broedkolonie in Europa. De roze vogels kunnen van maart tot juli en bij een succesvolle broed tot in september worden bewonderd. Wie ze van heel dichtbij wil zien, kan op de fiets stappen; want de 450 kilometer lange flamingo-route loopt direct voorbij aan de langpotige vogels.
www.flamingoroute.com

Wie tussen juli en september naar het Zwillbrocker Venn gaat, kan niet alleen hopen, jonge flamingo's te zien, maar kan zich ook nog verheugen op een ander natuurlijk schouwspel: De paars-roze bloemenzee verleent het uitgestrekte landschap een heel bijzonder uitzien. Het grootste bij elkaar horende heidestuck in Noordrijn-Westfalen bloeit in de Senne in het Teutoburgerwoud. In heel Duitsland is alleen nog maar op de Lüneburger Heide een groter heidelandschap te vinden. Maar ook op andere plekken in Noordrijn-Westfalen kun je genieten van de prachtige roze bloemen, onder andere op de Wahner Heide bij Keulen evenals in het Großes Torfmoor in Lübbecke en Hille in het Teutoburgerwoud.

Het Großes Torfmoor is het grootste nog bestaande vengebied in Noordrijn-Westfalen. Hier kan niet alleen de heide worden bewonderd, maar ook de ooievaar heeft zich hier gevestigd. In juni, als de vogels op kikkervang gaan, heb je goede kans, één van de zeldzame exemplaren te zien. Maar ook verder is het mystieke ven natuurlijk altijd een uitstapje waard. De regio kan bijzonder goed op het drie kilometer lange ven-belevenis-pad worden ontdekt, dat barrièrevrij is voor rolstoelen en kinderwagens. Nog een mogelijkheid, ooievaars te bekijken, bevindt zich aan de andere kant van Noordrijn-Westfalen, aan de Niederrhein.

Wilde wisenten en paarden

Niet alleen in vergelijk met de graciele ooievaars zijn wisenten echte krachtbundels. De grootste landzoogdieren van Europa kunnen tot wel één ton wegen. De enige in het wild levende kudde op dit continent bevindt zich in de regio Siegen-Wittgenstein. Met een beetje geluk kunnen bezoekers hen in de Wittgensteiner bossen observeren. De grootste kans, een blik op de dieren te kunnen gooien, bestaat in de Wisenten wildernis langs de Rothaarsteig bij Bad Berleburg, waar een kleine groep van wisenten op een ongeveer 20 hectare groot ongerept, maar afgesloten gebied rondlopen. Verder leven er nog wisenten in het Neandertal; ook al zijn dit geen wilde dieren. In de buurt van het gelijknamige museum delen ze het “IJstijdige wildpark” met andere oerdieren zoals de oeros of tarpanen.

Beroemde wilde dieren leven ook in het Naturpark Hohe Mark-Westmünsterland; de wilde paarden van Dülmen. Net zoals de wisenten in het Wittgensteiner Land zijn ook zij de enige nog op het Europese continent levende kudde van hun soort en verregaand zelfstandig levend. Voor toeristen en inheemsen is de grote vangst van de wilde paarden in de Merfelder Bruch op de laatste zaterdag in mei ieder jaar een groot highlight. De vangers maken zich dan zonder enige hulpmiddelen op jacht naar de eenjarige hengsten. Zodra ze ze hebben gevangen, worden de dieren bij opbod verkocht of verloot en getemd, om later door het uitgestrekte parklandschap van het Münsterland te kunnen rijden of koetsen te trekken.

Rotsen, stenen en fantastische uitzichten

Weliswaar niet levend, maar daarom niet minder indrukwekkende als de wilde paarden zijn de Externsteine in het Teutoburgerwoud. Zij behoren ongetwijfeld tot de meest indrukwekkende natuurmonumenten van Duitsland en hebben de mensen geïnspireerd tot tal van verhalen en mythen. Via twee trappen bereiken de bezoekers de top van de ruwe rotsen, van waaruit je een fantastisch uitzicht over de regio hebt.

Over de Drachenfels bij Königswinter worden minstens net zo veel verhalen verteld. De veelbesproken berg geldt als de meest beklommen berg ter wereld en steekt hoog uit boven de Rijn; hij oefent reeds sinds eeuwen zijn uittrekkingskracht uit op romantici, schilders en toeristen. Wie helemaal naar de top klimt, heeft een fantastisch uitzicht over het Rheintal en het Siebengebirge. Wie de top niet te voet kan bereiken, kan ook gebruik maken van de traditionele tandwielbaan of zich op de rug van een ezel omhoog laten dragen; voorwaarde hiervoor is wel, dat je een kind bent. Wie iets meer uithoudingsvermogen heeft en nog meer van de romantische Rijn wil ontdekken, kan of de 320 kilometer lange Rheinsteig bewandelen, die van Bonn tot naar Wiesbaden loopt, of op de 1.320 kilometer lange Rheinradweg de hele rivier, van de bron tot aan de monding, volgen.

Ook de Weser-Skywalk bij de Hannoverschen Klippen bij Beverungen, helemaal in het Oosten van Noordrijn-Westfalen biedt een fantastisch uitzicht; en dat niet alleen over het Wesertal. Het gebied is een echt vlinder-paradijs. Rond 500 soorten werden hier reeds aangetroffen, waaronder ettelijke dieren, die normaal gesproken in een warmere streek zoals de Middellandse Zee te vinden zijn. Omdat de zon de klippen echter zo sterk opwarmt, voelen zij zich intussen ook thuis aan de Weser.

Industrie en orchideeën

Op het moment ontstaan heel buitengewone leefruimtes in het Ruhrgebied; uitgerekend daar, waar je ze helemaal niet verwacht: op oude braakliggende industrieterreinen. De reden voor de nieuw ontstane wildernis is eigenlijk heel logisch: Sinds het sluiten van de fabrieken worden de terreinen nagenoeg niet meer onderhouden en de natuur kan zich weer zo ontwikkelen, zoals hij het wil. Op tal van plekken zijn hierdoor nieuwe, jonge industriebossen ontstaan, vaak zelfs nog gevarieerder als de natuurlijke bossen.

De omgeving rondom Aken heeft zijn bijzondere natuurlijke schoonheid ook aan het verleden te danken: In een oude, open geladen steengroeve groeien tegenwoordig wilde orchideeën. Deze kleurige bloemen kun je bijzonder goed tijdens een toer op de 16 kilometer lange koperroute, die door de regio loopt, bewonderen. Van mei tot en met augustus bloeien ook de goudgele zinkviooltjes langs de rand van de weg, die je alleen in de hier voorkomende ertsvelden kunt aantreffen.

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Die Herde der Wisent-Wildnis, © Wisent Welt Wittgenstein
Die Flamingos am Zwillbrocker Venn teilen sich ihren Lebensraum mit Kolonien von Lachmöwen, © Biologische Station Zwillbrock e. V.
Zwillbrocker Venn Flamingos , © Biologische Station Zwillbrock
Walderlebnispfad Siegquelle, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
Bislicher Insel Wildgänse Schwarm, © Christoph Sprave
Münsterland Dülmen Wildpferde Herde, © Tourismus NRW e.V.
Wildpferde Dülmen, © Tourismus NRW e.V.
Auf dem Weser-Skywalk ist man selten allein, © Hermann-Josef Sander

Na­tuur­won­der