Header Tiger & Turtle Duisburg , © Ruhr Tourismus, Jochen Schlutius

Kos­te­lo­ze tips voor dag­jes uit

Kas­teel­par­ken, mu­sea en con­cer­ten

Geen geld? Geen pro­bleem. In jouw Noor­drijn-West­fa­len kun je des­al­niet­te­min een ge­zel­li­ge tijd heb­ben, nieu­we din­gen ont­dek­ken en de we­reld ver­o­ve­ren.

Breng een dagje door in het kasteelpark, bezoek een spannend museum of industriële cultuur beleven; wij hebben voor jou een lijstje gemaakt, waarmee jij jouw Noordrijn-Westfalen kunt ontdekken, zonder veel geld uit te moeten geven.

Koninklijke locaties voor een dagje uit

Barokke tuinen, edele kasteeltuinen en terrastuinen in heel Noordrijn-Westfalen nodigen uit, kosteloos te vertoeven en te ontdekken. In de Rhein-Erft-Kreis is bijvoorbeeld het kasteelpark van Kasteel Paffendorf dagelijks geopend voor zijn bezoekers. Daar staan oude mammoetbomen, ginko's en reuzenlevensbomen. Bovendien drukken wateren en veenplanten hun stempel op het landschapsbeeld. Iedere maand vinden er zondagswandelingen met een natuurgids langs de Inden-uiterwaarden of de Sophienhöhe plaats.
www.schlosspaffendorf.de

Het kasteelpark in Brühl werd reeds in 1984 samen met de Kastelen Augustusburg en Falkenlust in de lijst van de UNESCO-werelderfgoeden opgenommen. Bijzonder indrukwekkend zijn de ronde fonteinbekkens en het spiegellandschap, dat door buxusornamenten, die uitzien als borduursels, wordt omringd.

Het staat weliswaar niet op de werelderfgoedlijst, maar de Klever tuinen aan de Niederrhein zijn desalniettemin indrukwekkend. De tuinen hebben we te danken aan de Brandenburgse stadhouder Johann Moritz, die zijn residentiestad om wilde bouwen in een uniek parklandschap; en dat is uitermate goed gelukt.

Eveneens aan de Niederrhein gelegen, op een voormalige wijnberg, bevindt zich het Klooster Kamp met zijn terrassentuin, dat ook wel het Sanssouci aan de Niederrhein wordt genoemd. Het indrukwekkende park is met zijn trappen, terrassen, perken en fonteinen helemaal ingesteld op symmetrie en het hele jaar door gratis toegankelijk.
www.niederrhein-maas.de | www.kleve.de

Ook het park van Kasteel Türnich bij Keulen is openbaar toegankelijk. De voorbij stromende Erft vult de grachten net als twee vijvers. De wateren vormen samen met het fruitpark, het bos en de wilde weiden een omvangrijk biotoop, dat een habitat is voor talrijke wilde kruiden, paddestoelsoorten en vogelsoorten. Een highlight is de 300 meter lange Lindenallee met zijn 111 linden, die in de zomer voor een prettige schaduw zorgen. Wie dan toch nog de één of andere Euro wil investeren, moet gewoon een lekker stukje taart in het kasteelcafé eten.
www.schloss-tuernich.de

Naar buiten in de natuur

Kosteloos en zonder aanmelding kunnen wandelaars in het Nationalpark Eifel de omgeving verkennen met rangers en gidsen. De toergidsen zijn uitgerust met de gebalde kennis over de regio en talrijke anekdotes. Iedere weekdag staat een andere route op de agenda: Vrijdags gaat de toer bijvoorbeeld via de kloosterroute; in de abdij Mariawald kun je daarna goed tot rust komen.

Langs de Niederrhein kunnen de Rijn-uiterwaarden met alle zintuigen worden beleefd: De veldleeuweriken fluiten een liedje en wilde bijen zoemen door de lucht. Talrijke dieren en planten hebben hier hun ideale habitat gevonden. Ongeacht, of je dit natuurschouwspel langs de Rijn op de fiets of te voet wilt verkennen; in de Rijn-uiterwaarden is er volop keuze aan spannende routes.
www.rheinaue-erleben.de

Wie de mooie Niederrhein niet wil verlaten, kan een bezoekje brengen aan het park met mammoetbomen in het Kaldenkirchener grensbos. Hier staan mammoetbomen, watercipressen en kustmammoetbomen. De oudste boom onder de reuzen op de zogenaamde sequoiafarm is echter een ongeveer 220 jaar oude winterlinde.
www.sequoiafarm-kaldenkirchen.de

In het wandelparadijs Teutoburgerwoud bevindt zich het natuurmonument “Dörenther Klippen”. Op de 40 meter hoge rotsformaties heb je een fantastisch uitzicht op het Münsterland. De bekendste rots, het “Hockende Weib”, is volgens de sage een vrouw, die haar kinderen op de rug nam, om ze te beschermen tegen de overstromingen van de zee. Een andere opvallende rotsformatie vormen de “Externsteine”, die te vinden zijn in het gelijknamige natuurreservaat aan de rand van het Teutoburgerwoud in Horn-Bad Meinberg. Ze zijn omringd door heide, bossen en vennen.  
www.ibbenbueren.de

Gordijn omhoog, bühne vrij!

“Der Chef empfiehlt Musik” is het motto van de philharmonie-lunch iedere donderdag om 12.30 uur in de Philharmonie in Keulen. Hier kan iedereen, die een half uurtje wil ontsnappen uit het alledaagse leven, deelnemen aan de kosteloze repetitie van het orkest. Met andere woorden, gratis muziekgenot.
www.koelner-philharmonie.de

Wie meer van comedy houdt, kan in Keulen blijven, maar gaat gewoon naar een andere location: In de zomer luidt het motto in het “Wirtzhaus” boven het Ateliertheater: “Gratis – niet voor niks”. Zowel newcomers alsook gevestigde kunstenaars bieden hier kosteloos entertainment.
www.ateliertheater.de

Musea ontdekken

Decennia lang verzamelt Klemens Beckemeyer, voormalige postambtenaar, de meest uiteenlopende documenten uit de postgeschiedenis. Naast lijntelefonie-uitrustingen en gestempelde postzegels, die toentertijd slechts zes Pfennig kostten, vindt men in het Postmuseum Mettingen zelfs documenten uit de tijd van de postkoetsen. Diverse uniformen en rangen tonen de strenge hiërarchie, die vroeger onder de postambtenaren heerste.
www.muensterland-tourismus-postmuseum.com

Wie niet genoeg kan krijgen van het verleden, kan ook nog een bezoekje brengen aan het Tüöttenmuseum in Mettingen. Drie vakwerkhuizen met meubels en gebruiksvoorwerpen geeft de bezoekers een kijkje in de wooncultuur van de Tüötten, ook wel Tödden of Tiötten (teuten) genoemd, een stukje dichterbij. Ze waren wandelende kooplieden uit de 17e en 18e eeuw en hebben textielwarenhuizen zoals C&A en Peel & Cloppenburg opgericht. 
www.muensterland-tourismus-tüötten.com

Als “Marmer van het Münsterland” staat de zandsteen uit Baumbergen in de buurt van Münster ook wel bekend. Tal van kastelen en kerken in de omgeivng zijn gemaakt van natuursteen. Maar ook beeldhouwers gebruiken hem voor hun werkzaamheden. In het Baumberger Sandstein-Museum komen de bezoekers alles te weten rondom de zandkleurige steen. 
www.sandsteinmuseum.de

Het Museum Folkwang in Essen in het Ruhrgebied heeft een grote verzameling schilderijen, sculpturen en fotografieën. Voor de vaste verzameling en de speciale tentoonstellingen op het gebied van foto en grafiek betalen bezoekers tot juni 2020 geen toegang. Alleen voor de grote speciale tentoonstellingen wordt nog entree gevraagd.

De Viersener aan de Niederrhein stellen hun stedelijke galerij in het park ook ter beschikking aan alle geïnteresseerde bezoekers. En daarbij is hier ook sprake van grote variëteit: Vijf tot zes tentoonstellingen met ieder een duur van enkele weken worden er per jaar ook jonge kunstenaars aangeboden. Ook jonge kunstenaars uit de regio mogen hier hun werk presenteren. 
www.viersen.de

Van archeologie en kloostercultuur tot en met natuurkunde: In totaal 17 musea heeft het Landchaftsverband-Westfalen-Lippe te bieden. Op speciale dagen is de entree tot het één of andere museum gratis. Dus waar wacht je nog op!
www.lwl.org

Industriële cultuur, waar je ook kijkt

Als je dan al in het Ruhrgebied bent, is een uitstapje naar de mijnen of een buiten werking gesteld metaalbewerkingsbedrijf een echte must. Zowel op het terrein van de Zeche Zollverein in Essen alsook in het Landschaftspark Duisburg-Nord is het bezoek kosteloos. De Zeche Zollverein staat niet voor niets tot het UNESCO-werelderfgoedlijst; het is een meesterwerk van de mijnbouwarchitectuur en wordt als mooiste mijn ter wereld gezien! Maar ook het landschapspark, dat 24 uur per dag is geopend, zorgt voor bewondering van de bezoekers met het fascinerende lichtspektakel tijdens de schemering.

Wie nieuwsgierig is naar de oudste bok van de industriële architectuur in het Ruhrgebied, moet naar Moers toe. Hier staat de 48 meter hoge schachtbok van Schacht IV. Vrijwillige medewerkers van de Grafschafter Museums- und Geschichtsvereins leiden de bezoekers door de verzameling en geven uitleg over de machines.
www.gmgv-moers.de

Wie een mijn beklimt, kan daar vaak kunst vinden. Vanaf meer dan 20 bewandelbare mijnen kun je het Ruhrgebied van boven bekijken. Waar vroeger mijnmateriaal, slak en bouwafval werd opgehoogd, is tegenwoordig een plek voor rust, wandelingen en soms ook kunstwerken ontstaan. Het herkenningspunt Tiger & Turtle in Duisburg lijkt bijvoorbeeld op een bewandelbare achtbaan en op de Halde Beckstraße in Bottrop schijnt een tetraëder te zweven. Maar ook aan de Niederrhein zijn er mijnbergen te vinden: Op de Halde Norddeutschland bijvoorbeeld worden in de avonduren het “Hallenhaus” en de “Himmelstrepp” verlicht.
www.neukirchen-vluyn.de | www.ruhr-tourismus.de

Wat is er verder nog te doen?

Van oktober tot en met januari straalt in Essen een heel bijzonder licht: Ontelbare LED's branden in de binnenstad, als de dagen weer korter worden. Ieder jaar is een ander gastland onderwerp van de “Essener Lichtwochen” en betovert de stad met speciale beelden rondom kunst, cultuur en traditie.
www.essen-tourismus.de

Voor alle zomerkinderen vinden er van juli tot oktober onder het motto “In de buitenlucht” talrijke evenementen en vrijetijdsaanbiedingen in het Emscher Landschafspark plaats. Familiefeesten, speurtocht, genietersmarkt of picknick: Bij meer dan 100 evenementen vindt iedereen iets.
www.ruhr-tourismus.de/veranstaltungen

Een kijkje in de wereld van de professionele voetballers biedt nagenoeg iedere voetbal-club in Noordrijn-Westfalen aan; kosteloos. Tijdens de vrije trainingen kunnen voetbalfans de beste trucs van hun sterren afkijken, en met een beetje geluk na de training nog een handtekening krijgen.

Ge­hei­me tips voor...

Rheinradweg NRW, © Tourismus NRW e.V., Ralph Sondermann

Uit­stap­jes langs de Rijn

lees meer
Eifelblick Eugenienstein , © Tourismus NRW e.V.

Na­tuurfans

lees meer
Das Restaurant "Glück und Seligkeit" in Bielefeld ist in einer früheren Kirche untergebracht., © glückundseligkeit.de

Bui­ten­ge­wo­ne gas­tro­no­mi­sche be­le­ve­nis­sen

lees meer
An jedem 1. Freitag im Monat ist "Doggy Day" im Neanderthal Museum., © Neanderthal Museum

Uit­stap­jes met de hond

lees meer
Baumhaus V-Hotel, Bonn, © V-Hotel

Bui­ten­ge­wo­ne ac­com­mo­da­ties

lees meer
Eifelblick Hirschley Heimbach , © Tourismus NRW e.V.

Mi­cro-avon­tuur: Spon­taan va­kan­tie om de hoek

lees meer