Graffitimaler an der Graffitimauer Busdorfgalerie in Paderborn im Teutoburger Wald, © Karl Heinz Schäfer, Tourist Information Paderborn

Ur­ban ver­ras­sin­gen


Be­le­ve­nis­sen in on­der­schat­te ste­den

Duisburg, Mönchengladbach of Paderborn staan waarschijnlijk niet bovenaan de bucketlist voor een volgende stedentrip. Maar waarom niet? Kleurrijke straatkunst op de kloostermuur, havenwandelingen door kronkelende steegjes of rondleidingen doorheen de stad met augmented reality – wij laten zien welke steden in Noordrijn-Westfalen nog onontdekt zijn, maar waar men wel een of twee urban verrassingen kan beleven.  

Graffitikünstlerin CCR an der Graffitimauer Busdorfgalerie in Paderborn im Teutoburger Wald, © Karl Heinz Schäfer, Tourist Information Paderborn, Verkehrsverein Paderborn e.V.

Pa­der­borns East Si­de Gal­lery


Tip 1

Het stadsbeeld van Paderborn krijgt steeds meer kleur. Geen wonder, als zelfs de overste van het klooster van de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo een graffitifan is. Ze riep kunstenaars op om meer dan 100 meter van een kloostermuur met graffitikunst te bekleden – het startschot voor de “East Side Gallery“ van Paderborn. Rondleidingen rond de Paderborner Dom leiden naar de kunstwerken in de stad – analoog tijdens een wandeling of digitaal via een app.
www.teutoburgerwald.de

Graffiti op de huismuur van het Abteiberg Museum, © Johannes Höhn

Kre­feld en Mön­chen­g­lad­bach in­ter­ac­tief met aug­men­ted re­a­li­ty


Tip 2

Stadsplan, informatiebrochures en camera – laat dat allemaal maar thuis. In Mönchengladbach en Krefeld heeft men alleen een smartphone nodig om de stad te leren kennen. Met de Yona-app kan men de omgeving op eigen houtje ontdekken en tijdens een digitale rondleiding vaste voorwerpen tot leven brengen. Tijdens rondleidingen over verschillende thema‘s kunnen bezoekers zelf creatief aan de slag of deelnemen aan een quiz.
www.krefeld.de 

Duisburg Ruhrort Hafen im Ruhrgebiet, © Jule Körber

Het licht brandt nog in de ha­ven van Duis­burg


Tip 3

De havenwijk van Duisburg al bezocht? In het verleden kwamen schippers en matrozen van over de hele wereld naar Ruhrort en werd de wijk zelfs vergeleken met St. Pauli in Hamburg. Vandaag de dag zijn er nog steeds genoeg redenen om de wijk te bezoeken. Hier kan men in de voetsporen van Schimanski treden en door de kronkelende steegjes van de oude stad slenteren, kunst aan de waterkant bewonderen en een havenrondvaart maken om de promenade vanaf een boot te bekijken – Ruhrort is een echte creatieve wijk met havenflair. 
www.duisburg.de

Legobrug in Wuppertal, © Johannes Höhn, Kunstenaars Martin Heuwold

Cre­a­tief in het Ber­gi­sche Land


Tip 4

In Wuppertal vindt men overal inspiratie: of het nu gaat om 112 felgekleurde treden van de Holsteiner Treppe, een regenboogbrug aan de Schwarzbahntrasse of het voormalige treinstation Mirk, dat nu een creatieve wijk is – laat je betoveren door levendige trendy wijken omgeven door een bergachtige natuuridylle.

BonBonBude, Der Retro Kiosk im Ruhrgebiet, © Ruhr_Tourismus Reinaldo Coddou

Een ode aan de ki­os­ken aan de Rijn en de Ruhr


Tip 5

Bergkamen of Bottrop, Duisburg of Düsseldorf – ze bestaan in elke kleine en grote stad in het Rijnland en het Ruhrgebied: de Büdchen. Authentiek, geïmproviseerd en met veel liefde geleid, ze zijn absoluut cult en staan altijd voor ons klaar. Of het nu gaat om boodschappen allerhand, kranten, een meeneemkoffie of een biertje: men kan het allemaal krijgen bij de Büdchen. En we hebben een lijstje opgesteld met een paar heel bijzondere.
 

Nog meer ste­den­trips in NRW?

Oude stad Münster , © @een_wasbeer-c-@een_wasbeer XD X3

Mün­ster

lees meer
Het Luisenviertel in Wuppertal, © Malte Reiter

Wup­per­tal

lees meer
De bovenstad in Siegen, © Universitätsstadt Siegen

Sie­gen

lees meer
Essen Kettwig, © Johannes Höhn

Es­sen

lees meer
Uitzicht op Bielefeld, © Johannes Höhn

Bie­le­feld

lees meer
Street Art van de kunstenaars Majabrothers, Ben Mathis en de Föns Crew in Kiefernstrass in Düsseldorf., © Johannes Höhn

Düs­sel­dorf

lees meer
Winterberg in de herfstmist, © Ferienwelt Winterberg

Win­ter­berg

lees meer
Panorama van Keulen met kathedraal, Rijn en Rijn schepen, © Johannes Höhn

Keu­len

lees meer
Museum Ostwall Dortmunder U, © Frank Vinken | dwb

Dort­mund

lees meer
Oude stad Mönchengladbach, © Andreas Lousberg

Mön­chen­g­lad­bach

lees meer