Winter Weierbachtal met ochtendstemming in Siegen-Wittgenstein, © Johannes Höhn

Mooi wel Sie­gen-Witt­gen­stein!

Scrolle, um mehr zu erfahren...
Wisent in Bad Berleburg, © Tourismus NRW e.V.

Op naar een bos­rij­ke om­ge­ving


Ont­span­nen in Sie­gen-Witt­gen­stein

Bomen, © Tourismus NRW e.V.

Ze zien er toch gevaarlijk uit. Met hun grote, diep donkere ogen en de indrukwekkende stierennek. Met het ruwe vel en de dikke hoorns op hun hoofd. Niet iedereen durft daarom al te dichtbij de indrukwekkende stieren te komen, die in de Wisenten-wildernis bij de Rothaarsteig leven. Maar de meest bekende bewoners van de regio Siegen-Wittgenstein zijn helemaal niet zo wild, maar juist heel vreedzame dieren en juist ook een beetje traag. Dus wagen de meeste wandelaars tenslotte toch een kijkje door het hek. Vooral ook omdat je de dieren in het wild nauwelijks te zien krijgt. Daar verstoppen de wisenten zich namelijk het liefst in de bossen. En in de regio rond het middelgebergte zijn genoeg bossen te vinden. Om precies te zijn zelfs zo veel als nergens anders in Duitsland. Dus 'op naar een bosrijke omgeving'.

De grootste uitdaging voor wandelaars hier is vast en zeker de Rothaarsteig, een van de mooiste en populairste langeafstandsroutes van de deelstaat. Rondom de steden Siegen en Bad Berleburg zijn bovendien nog tal van andere wandelroutes en bosbelevenispaden door het ongerepte landschap te vinden. Perfect voor tochten van een hele of halve dag evenals uitstapjes met het hele gezin. Hoofdzaak, lekker buiten. Hoofdzaak, in de natuur. Vaak heb je niet meer nodig. Want net aangekomen in het bos, word je omringd door stilte.

Maar het is niet alleen het bos, dat zo fascineert. In natuurreservaten in tal van idyllische dalen in de regio zitten de weiden boordevol met leven, terwijl op de uitgestrekte heidelandschappen de jeneverstruiken bloeien. Hier kan het echter gebeuren dat wandelaars onderweg daadwerkelijk een 'Heidschnucke' zien. Maar die zien er ook helemaal niet zo gevaarlijk uit als de wisenten.

Mooi wel Siegen-Wittgenstein!

In­si­der­tips

Op naar het bos­rij­ke Sie­gen-Witt­gen­stein. Naar wil­de die­ren en be­to­ve­ren­de land­schap­pen, waar je met de uit­zich­ten de hec­tiek van al­le­dag ver­geet.

Roodharige figuur op het sprookjesachtige wandelpad Little Redhead bij Bad Laasphe, © Johannes Höhn

Klei­ne Rot­haar

Een ko­bold na­mens 'Ro­t­haar'. Sprook­jes­ach­ti­ge wan­de­ling door het Witt­gen­stei­ner Land. Waar heeft het Rot­haar­ge­berg­te zijn naam toch van­daan? De klei­ne rood­ha­ri­ge ko­bold, die kin­de­ren en vol­was­se­nen op de sprook­jes-wan­del­rou­te in het Witt­gen­stei­ner Land mee­neemt in zijn rijk, be­weert heel bru­taal dat de naam van hem af­kom­stig is. Of dat klopt, krij­gen de be­ge­lei­ders van de 'klei­ne Rot­haar' en diens vrien­din Ot­ti, die klei­ne bos­ha­ge­dis, on­der­weg. Hier staat af­wis­se­ling cen­traal: Klei­ne en gro­te wan­de­laars kun­nen na­me­lijk ook ti­pi's bou­wen en wa­ter zoe­ken met een wi­chel­roe­de.
Details

 Mountainbikers op het Flowtrail bij Siegen, © Johannes Höhn

Moun­tain­bi­ke trail Sie­gen

Down­hill in het dal. Een stuk bos, he­le­maal al­leen voor moun­tain­bi­kers. Het bos in Sie­gen is niet al­leen be­stemd voor wan­de­laars. Ook moun­tain­bi­kers kun­nen hier avon­tu­ren be­le­ven. Op de flow­trail in Sie­gen, een spe­ci­aal hier­voor aan­ge­legd ter­rein voor moe­di­ge twee­wie­lers, gaat het van de Fisch­ba­cher­berg down­hill in het dal. En ver­vol­gens weer ge­lijk om­hoog. Want de rond 3,5 km lan­ge rou­te kan ook als rond­lo­pen­de rou­te wor­den ge­fietst. Jij be­paalt na­tuur­lijk zelf het tem­po.
Details

 Landweg in de Winter- en Weiherbachtal, © Johannes Höhn

Win­ter- en Wei­her­bachtal

Fau­na en flo­ra ont­dek­ken. Een wan­de­ling door het Win­ter- en Wei­her­bachtal. De dier­lij­ke be­wo­ners van het Win­ter- en Wei­her­bachtal in de ge­meen­te Bur­bach zijn een vro­lijk ge­mengd volk­je. Zeld­za­me die­ren wiens naam de mees­ten ver­moe­de­lijk nog nooit heb­ben ge­hoord, heb­ben hier een plek­je ge­von­den en kun­nen goed ge­ob­ser­veerd wor­den tij­dens een wan­de­ling. Dus het bes­te ge­lijk een fo­to ma­ken en een ge­schik­te app down­lo­a­den, die de mooie vlin­der als don­ke­re pim­per­nel­blauw­tje iden­ti­fi­ceert.
Details

 Boomtoppen in de Winter- en Weiherbachtal, © Johannes Höhn

Ga wel door!

Saalhausen bosavonturenparcours met kliffen van Rinsley, © Johannes Höhn

Heel na­tuur­lijk

lees meer
Altenbeken Viadukt in Paderborn, © Johannes Höhn

Diep in het Teu­to­bur­ger­woud

lees meer
 Een ooievaar in de Uiterwaarden van de Stever (Olfen), © Johannes Höhn

Door het park naar de pick­nick

lees meer